
Doskočite vrućini: 4 predloga za sveža, lagana i zdrava jela idealna za vrele dane
Svi ćemo se složiti da kada naiđu vrućine poslednja stvar koju želimo da radimo je da dugo stojimo za šporetom ili da jedemo nešto jako i masno. E pa u takvim situacijama plant based, odnosno biljna jela su idealno rešenje – prirodno imaju visok procent vode i obiluju osvežavajućim i hranljivim sastojcima, pa nam mogu pružiti onaj fini osećaj da smo istovremeno i lagani i puni energije.
Zato smo danas rešili da vas inspirišemo sa nekoliko sjajnih i jednostavnih ideja i recepata za brza plant based jela koja su – kao stvorena za ovako vrele dane. Negovati svoje zdravlje biranjem zdravijih opcija je uvek pametan izbor, ali je kada su vremenske prilike ovako izazovne – posebno važno.
Počećemo sa jednom osvežavajućom hladnom supom, a ako niste nikada probali ovako nešto - ne znamo šta čekate…
Recept za hladnu supu od krastavca i avokada
Kremasta, hidrirajuća i prepuna važnih elektrolita – ovo je supa koja se ne kuva, već samo izblendira.
Potrebno je:
- 2 krastavca (oljuštite ako je kora gorkasta)
- 1 sveži avokado
- 1 čen belog luka
- Sok od limuna
- So i biber po ukusu
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1-2 kašike naseckane sveže mirođije ili nane
- Malo vode po potrebi (do željene gustine supe)
Izblendajte sve sastojke i poslužite hladnu supu prelivenu sa još malo maslinovog ulja (po želji) i posutu sa malo seckanih oraha (ako volite – odličan su izvor omega 3 masnih kiselina). Ova zelena „gaspačo“ supa rashladiće vas i osvežiti i iznutra i spolja.
Recept za rolnice sa povrćem i sosom od kikiriki putera
Rolnice sa povrćem su izuzetno zabavan recept za pripremu, jer uključuje korišćenje tankih listova napravljenih od pirinča – možete ih nabaviti u kineskim radnjama ili bolje snabdevenim supermarketima. Takođe nema uključivanja šporeta – sve namirnice su sirove, osim tankih pirinčanih nudli (ako ih dodajete u rolnice), mada se ni one ne kuvaju već samo kratko potope u vrelu vodu.
Za početak je potrebno iseckati na tanje tračice ili štapiće razno sveže i hrskavo povrće, kao što su:
- Šargarepa
- Svež krastavac
- Crvena paprika
- Crveni kupus (može i običan, ako nemate crveni)
- Skuvane tanke pirinčane nudle ili tofu isečen na trake (prženi ili dimljeni po izboru)
Na priloženoom reels-u možete videti jednostavnu tehniku omekšavanja papira od pirinča umakanjem u običnu vodu, potom punjenje hrskavim svežim povrćem i ostalim sastojcima po izboru i na kraju uvijanje u rolnice. Umotane rolnice poslužite odmah uz sos za umakanje napravljen od sledećih sastojaka:
- 2 kašike putera od kikirikija
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašičica javorovog sirupa (ili agave ili drugog tečnog zaslađivača)
- 1 kašika soka od limuna ili lajma
- Malo vode – da umutite sos do željene gustine
Ovo je izuzetno osvežavajuće , ali i zabavno jelo, a pri tom je vrlo prilagodljivo – možete lako menjati sastojke i prilagoditi ih vašem ukusu.
Hladna pasta salata sa kremastim tahini dresingom
Lagano i kremasto jelo, ali i pravi „comfort food“ – idealno za finu večericu tokom toplih letnjih noći na terasi ili u dvorištu.
Potrebno je:
- 2-3 šolje kuvane paste po vašem izboru (integralne, a može i pasta od mahunarki – za više proteina)
- Bareno povrće – brokoli (obaren na pari) i grašak (iz konzerve ili smrznuti prokuvan)
- Sveže povrće – izrendana šargarepa, mladi luk iseckan, crvena paprika na kockice
- Za dodatne proteine ako želite možete dodati i: leblebije, beli pasulj iz konzerve ili kockice pečenog tofua
- Dresing: 2 kašike tahinija (pasta od susama), 1-2 kašike soka od limuna, 1-2 kašičice senfa, 1 kašičica javorovog sirupa (ili drugog tečnog zaslađivača), soli i bibera po ukusu + malo vode (da umutite dresing do željene gustine).
Sve dobro promešajte i obavezno ohladite pre služenja.
Recept za letnju salatu od kinoe i lubenice
Možda zvuči neobično, ali je u pitanju izuzetna slatko-slana kombinacija, a vrlo osvežavajuća i puna različitih tekstura. Za one situacije kada kupimo lubenicu koja nije dovoljno slatka po našem ukusu – evo idealne ideje da je iskoristimo. Jer, u pitanju je blagotvorna i osvežavajuća namirnica koju treba tokom leta što češće koristiti.
Potrebno je:
- 1 šolja kuvane i ohlađene kinoe (možete upotrebiti i kuvani ječam na pr.)
- 1 šolja kockica od lubenice
- 1/2 šolje svežeg krastavca iseckanog na kockice
- 1/4 manje glavice crvenog luka (naseći na tanka rebarca)
- Šaka sveže rukole
- Nekoliko listića sveže nane (iseckanih)
- 1 kašika semenki bundeve
- Malo posnog feta sira (ili običnog)
- Dresing – obični vinegret: Maslinovo ulje + sok od limuna + soli i bibera po ukusu
Ova divna kombinacija je osvežavajuća i niskokalorična, ali i iznenađujuće zasitna po vrelim danima.
Kada je vruće hrana treba da nam bude hladna, ali i nutritivno bogata
Kada je napolju vruće naše telo prirodno žudi za hidratacijom, lakšim obrocima i svežim ukusima. Forsiranje biljne hrane tokom leta je zato ne samo zdravo – već i nešto što našem organizmu intuitivno odgovara. I za to nam definitivno nisu neophodni ni fensi sastojci, ni komplikovana priprema – samo obična sveža hrana, pametno iskombinovana uz dodatak malo kreativnosti. Neka ovi recepti inspirišu i rashlade i vaše leto …
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.