Doskočite vrućini: 4 predloga za sveža, lagana i zdrava jela idealna za vrele dane

   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Svi ćemo se složiti da kada naiđu vrućine poslednja stvar koju želimo da radimo je da dugo stojimo za šporetom ili da jedemo nešto jako i masno. E pa u takvim situacijama plant based, odnosno biljna jela su idealno rešenje – prirodno imaju visok procent vode i obiluju osvežavajućim i hranljivim sastojcima, pa nam mogu pružiti onaj fini osećaj da smo istovremeno i lagani i puni energije.

Zato smo danas rešili da vas inspirišemo sa nekoliko sjajnih i jednostavnih ideja i recepata za brza plant based jela koja su – kao stvorena za ovako vrele dane. Negovati svoje zdravlje biranjem zdravijih opcija je uvek pametan izbor, ali je kada su vremenske prilike ovako izazovne – posebno važno.

Počećemo sa jednom osvežavajućom hladnom supom, a ako niste nikada probali ovako nešto - ne znamo šta čekate…

Recept za hladnu supu od krastavca i avokada

Kremasta, hidrirajuća i prepuna važnih elektrolita – ovo je supa koja se ne kuva, već samo izblendira.

Potrebno je:

  • 2 krastavca (oljuštite ako je kora gorkasta)
  • 1 sveži avokado
  • 1 čen belog luka
  • Sok od limuna
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1-2 kašike naseckane sveže mirođije ili nane
  • Malo vode po potrebi (do željene gustine supe)

Izblendajte sve sastojke i poslužite hladnu supu prelivenu sa još malo maslinovog ulja (po želji) i posutu sa malo seckanih oraha (ako volite – odličan su izvor omega 3 masnih kiselina). Ova zelena „gaspačo“ supa rashladiće vas i osvežiti i iznutra i spolja.

Recept za rolnice sa povrćem i sosom od kikiriki putera

Rolnice sa povrćem su izuzetno zabavan recept za pripremu, jer uključuje korišćenje tankih listova napravljenih od pirinča – možete ih nabaviti u kineskim radnjama ili bolje snabdevenim supermarketima. Takođe nema uključivanja šporeta – sve namirnice su sirove, osim tankih pirinčanih nudli (ako ih dodajete u rolnice), mada se ni one ne kuvaju već samo kratko potope u vrelu vodu.

Za početak je potrebno iseckati na tanje tračice ili štapiće razno sveže i hrskavo povrće, kao što su:

  • Šargarepa
  • Svež krastavac
  • Crvena paprika
  • Crveni kupus (može i običan, ako nemate crveni)
  • Skuvane tanke pirinčane nudle ili tofu isečen na trake (prženi ili dimljeni po izboru)

Na priloženoom reels-u možete videti jednostavnu tehniku omekšavanja papira od pirinča umakanjem u običnu vodu, potom punjenje hrskavim svežim povrćem i ostalim sastojcima po izboru i na kraju uvijanje u rolnice. Umotane rolnice poslužite odmah uz sos za umakanje napravljen od sledećih sastojaka:

  • 2 kašike putera od kikirikija
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašičica javorovog sirupa (ili agave ili drugog tečnog zaslađivača)
  • 1 kašika soka od limuna ili lajma
  • Malo vode – da umutite sos do željene gustine

Ovo je izuzetno osvežavajuće , ali i zabavno jelo, a pri tom je vrlo prilagodljivo – možete lako menjati sastojke i prilagoditi ih vašem ukusu.

Hladna pasta salata sa kremastim tahini dresingom

Lagano i kremasto jelo, ali i pravi „comfort food“ – idealno za finu večericu tokom toplih letnjih noći na terasi ili u dvorištu.

Potrebno je:

  • 2-3 šolje kuvane paste po vašem izboru (integralne, a može i pasta od mahunarki – za više proteina)
  • Bareno povrće – brokoli (obaren na pari) i grašak (iz konzerve ili smrznuti prokuvan)
  • Sveže povrće – izrendana šargarepa, mladi luk iseckan, crvena paprika na kockice
  • Za dodatne proteine ako želite možete dodati i: leblebije, beli pasulj iz konzerve ili kockice pečenog tofua
  • Dresing: 2 kašike tahinija (pasta od susama), 1-2 kašike soka od limuna, 1-2 kašičice senfa, 1 kašičica javorovog sirupa (ili drugog tečnog zaslađivača), soli i bibera po ukusu + malo vode (da umutite dresing do željene gustine).

Sve dobro promešajte i obavezno ohladite pre služenja.

Recept za letnju salatu od kinoe i lubenice

Možda zvuči neobično, ali je u pitanju izuzetna slatko-slana kombinacija, a vrlo osvežavajuća i puna različitih tekstura. Za one situacije kada kupimo lubenicu koja nije dovoljno slatka po našem ukusu – evo idealne ideje da je iskoristimo. Jer, u pitanju je blagotvorna i osvežavajuća namirnica koju treba tokom leta što češće koristiti.

Potrebno je:

  • 1 šolja kuvane i ohlađene kinoe (možete upotrebiti i kuvani ječam na pr.)
  • 1 šolja kockica od lubenice
  • 1/2 šolje svežeg krastavca iseckanog na kockice
  • 1/4 manje glavice crvenog luka (naseći na tanka rebarca)
  • Šaka sveže rukole
  • Nekoliko listića sveže nane (iseckanih)
  • 1 kašika semenki bundeve
  • Malo posnog feta sira (ili običnog)
  • Dresing – obični vinegret: Maslinovo ulje + sok od limuna + soli i bibera po ukusu

Ova divna kombinacija je osvežavajuća i niskokalorična, ali i iznenađujuće zasitna po vrelim danima.

Kada je vruće hrana treba da nam bude hladna, ali i nutritivno bogata

Kada je napolju vruće naše telo prirodno žudi za hidratacijom, lakšim obrocima i svežim ukusima. Forsiranje biljne hrane tokom leta je zato ne samo zdravo – već i nešto što našem organizmu intuitivno odgovara. I za to nam definitivno nisu neophodni ni fensi sastojci, ni komplikovana priprema – samo obična sveža hrana, pametno iskombinovana uz dodatak malo kreativnosti. Neka ovi recepti inspirišu i rashlade i vaše leto …

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari