Savršen doručak ili večera bez holesterola: Proteinske pogačice od sočiva i spelte

Foto: Shutterstock/irina2511

Da li ste znali da se od crvenog sočiva može napraviti jako fino pecivo? I to ne bilo kakvo. Ove fine "pogačice" su mekane iznutra, hrskave spolja, bogate biljnim proteinima i punog ukusa zahvaljujući dodatku jogurta, suncokreta, tikvica i sušenog paradajza. Možda vam zvuči neobično, ako ste navikli na peciva sa sirom i jajima, ali verujte, ako ih jednom probate – poželećete definitivno da se češće nađu na vašem jelovniku! Ove fine „pogačice“ su bogate proteinima, ali isključivo onima biljnog porekla. Napravljene samo od zdravih biljnih namirnica, one su divno posluženje i za dane posta.

Zašto biljni proteini?

U Srbiji sve se tradicionalno vrti oko mesa, jaja i mlečnih proizvoda, ali vredi znati da biljni proteini imaju brojne prednosti:

  • za razliku od životinjskih, ne dolaze u „paketu“ sa zasićenim mastima i holesterolom,
  • dolaze u paketu sa vlaknima, koja hrane naše crevne bakterije i tako nam čuvaju zdravlje,
  • povezani su sa manjim rizikom od hroničnih bolesti poput dijabetesa tip 2, srčanih bolesti i gojaznosti.
Foto: Shutterstock/Pixel-Shot

Raznovrsne biljne namirnice donose kompletan profil aminokiselina, pa svakako nema razloga za brigu da biljke ne mogu „zameniti“ proteine iz mesa. Naprotiv, one nude i mnogo više benefita.

Crveno sočivo čini ove pogačice i mekim i zasitnim,tikvice im daju sočnost i smanjuju broj kalorija, semenke suncokreta su tu za zdrave masti i biljni jogurt za mekoću i još proteina. Tu je i speltino brašno da sve poveže i doda energije, vlakana i vitamina, ali i sušeni paradajz koji je ključan za onaj neodoljivi pravi „mediteranski šmek.“

Ovo fino pecivo je izuzetno nutritivno bogato, pa uz salatu može biti i kompletan lagani obrok. Priprema je brza i jednostavna, s tim što treba odvojiti vreme da se skuva i prohladi crveno sočivo (na sreću ovo je vrsta sočiva koja se najbrže skuva – obično je dovoljno 20-ak minuta).

Recept: Proteinske pogačice od crvenog sočiva, spelte i tikvica

Sastojci (merica je šolja od oko 240 ml):

  • ½ šolje suvog crvenog sočiva (skuvati u 2x većoj količini vode, dok ne omekša i voda ispari)
  • 75 g speltinog brašna
  • 50 g običnog belog brašna
  • 2 kašičice (ravne) praška za pecivo
  • ½ šolje biljnog jogurta (ili biljnog milerama ili grčkog jogurta – onda pogačice neće biti posne)
  • 4 kašike suncokretovih semenki
  • ¾ šolje izrendane oceđene tikvice (1 mala tikvica)
  • 3-4 kom. suvog paradajza iz ulja – sitno iseckanih
  • 2 kašike nutritivnog kvasca (možete zameniti sa 1 kašikom rendanog parmezana, ali onda pogačice nisu posne)
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • ½ kašičice soli
  • Po ½ kašičice – bosiljka, origana, belog luka u granulama

Priprema:

  1. Crveno sočivo dobro operite u cediljci pod mlazom vode, pa ocedite i kratko prokuvajte dok ne omekša (oko 20 minuta). Obično je dovoljno staviti 2x više vode i na srednjoj vatri prokuvati dok voda ne ispari. Prohladiti sočivo pre stavljanja u testo.
  2. Pomešajte prohlađeno skuvano sočivo sa biljnim (ili grčkim) jogurtom, začinima i brašnom. Dodajte semenke, rendanu tikvicu, seckani suvi paradajz i nutritivni kvasac (ako nemate preskočite ili dodajte 1 kašiku rendanog parmezana).
  3. Smesu oblikujte rukama u loptice, pa ih blago spljoštite da dobiju oblik debljih „pogačica“ (od smese se dobije 8-10 "pogačica" u zavisnosti koje veličine ih pravite).
  4. Pecite u rerni na 200°C oko 20-25 minuta, ili još bolje – u air-fryer-u oko 15 minuta dok ne postanu zlatne i hrskave.

Rezultat? Mirisno pecivo, sočno i mekano iznutra, a spolja blago hrskavo.

Kako ih poslužiti?

Ove „pogačice“ su mini obrok same za sebe – odlične za doručak, brzu večeru ili da ih ponesete na posao. Lepo se slažu sa svežom salatom, namazom od humusa ili biljnog krem „sira“ ili kao prilog uz toplu krem čorbicu od povrća.

Možda smo mi u Srbiji navikli da protein automatski znači „meso na tanjiru“, ali vreme je da damo šansu i biljnim proteinskim junacima - poput sočiva. Ne samo da su hranljivi i zasitni, već su i neverovatno ukusni kada ih pretvorimo u kreativne recepte poput ovih pogačica.

Jer zdrava hrana ne mora da bude dosadna, niti smo osuđeni isključivo na nezdrave opcije ako želimo ukusnu i neodoljivu hranu.