Kupus kao zvezda posne trpeze: Recept za prazničnu salatu o kojoj će svi pričati
Kupus je jedna od onih namirnica koje gotovo uvek imamo u kuhinji. Jednostavan, povoljan i lako dostupan - ali retko u centru pažnje. A ipak, u retkim prilikama i receptima gde kupus dobije glavnu ulogu - rezultat može biti zaista spektakularan. Kako je u Srbiji počela sezona slava i prazničnih okupljanja, a istovremeno je i vreme posta, potražnja za biljnim i posnim jelima raste. Mnogi se tada pitaju: Kako pripremiti povrće tako da zaista oduševi goste navikle na mesna jela?
Ova salata od pečenog kupusa je upravo takvo jelo - topla, aromatična, bogata teksturom i ukusima. Dokaz da povrće ne mora da bude samo prilog. Može biti zvezda trpeze.
Recept za prazničnu salatu od pečenog kupusa sa orasima, brusnicama i tahinijem
Za kupus:
- 1 srednja glavica kupusa (oko 900 g)
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- ¾ kašičice soli
- ½ kašičice belog luka u prahu
- ¼ kašičice bibera
- 1 kašičica italijanske mešavine začina
- sok od ½ pomorandže
- 1 šolja usitnjene rukole
Za hrskavi dodatak salati:
- 50 g oraha
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika javorovog sirupa
- 1/2 kašike soja sosa
- prstohvat soli
- 3 kašike sušenih brusnica
- 2-3 kašike svežeg iseckanog peršuna
- ⅓ šolje izmrvljenog jačeg belog sira (za posnu/vegansku verziju, mlečni sir izostaviti ili zameniti biljnom alternativom - posnom fetom na pr.)
- Tahini - opciono kao preliv prilikom posluženja.
Priprema:
- Zagrejati rernu na 220 °C.
- Pečenje kupusa: Iseckani kupus staviti na veliki pleh. Dodati ulje, so, beli luk u prahu, biber i italijanske začine. Dobro promešati. Peći 15 minuta, zatim promešati i vratiti u rernu na još 15 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
- Hrskavi dodatak od oraha: U tiganju na srednjoj temperaturi zagrejati ulje, javorov sirup i soja sos dok ne počnu da krčkaju. Dodati krupno usitnjene orahe i mešati. Kuvati nekoliko minuta, dok se smesa ne zgusne i obloži orahe. Dodati so i koru pomorandže, pa kratko promešati. Dodati brusnice (usitnjene ako su krupne), skloniti sa vatre i prebaciti na papir za pečenje da se sve ohladi i stvrdne.
- Spajanje dodatka za salatu: Ohlađenu smesu od karamelizovanih oraha grubo iseckati i pomešati sa usitnjenim svežim peršunom i izmrvljenim sirom (ako ga koristite).
- Finalni korak: Izvaditi kupus iz rerne, dodati mu rukolu, preliti sokom od pomorandže i nežno promešati. Servirati kupus i preko njega staviti hrskavi dodatak, a po želji isprskati odozgo i sa malo tahinija.
Ova „salata“ od kupusa krije u sebi sjajne nutritivne benefite
Ovo jelo nije samo lepo na oko - ono hrani telo na najbolji mogući način.
Kupus
- bogat vlaknima, što pomaže varenje
- dobar izvor vitamina C i antioksidanasa
- sadrži jedinjenja koja doprinose smanjenju upala
- odličan izvor omega-3 masnih kiselina
- podržavaju zdravlje mozga i srca
- daju sitost i bogat ukus
Rukola i peršun
- puni fitonutrijenata i hlorofila
- podržavaju detoksikacione procese
- daju svežinu pečenim ukusima
- bogat kalcijumom i gvožđem
- doprinosi stabilnom nivou šećera u krvi
- daje kremastu teksturu bez mlečnih proizvoda
Vreme posta ne mora da znači odricanje, monotoniju ili „snalaženje“, već može biti prilika da:
- upoznamo povrće na novi način
- naučimo kako da jednostavne biljne namirnice pretvorimo u luksuzna jela
- obogatimo prazničnu trpezu zdravim jelima.
A što se tiče kupusa, možda je baš ova praznična sezona pravi trenutak da mu pomoću ovako kreativnih recepata damo na trpezi ulogu koju zaslužuje.