Koje navike i pića usporavaju gubitak kolagena: Saveti za zdraviju kožu, kosu i zglobove u srednjim godinama

M. M.

Foto: Shutterstock

U nekom trenutku primetimo sitne promene koje ranije nisu bile tu: koža više nije tako glatka kao pre, kosa izgubi malo volumena, zglobovi nas podsete da postoje. Postaje jasno da telo više ne radi stvari automatski kao nekada - prirodna proizvodnja kolagena, proteina koji održava elastičnost kože i snagu vezivnog tkiva, polako usporava.

Tada se javlja pitanje kako možemo da mu damo „materijal“ koji mu je potreban da nastavi da radi svoj posao. Neki posežu za suplementima, neki traže čarobne kreme, a mnogi jednostavno žele da kroz hranu i napitke podrže telo iznutra. Upravo tu dolaze do izražaja određene namirnice koji sadrže aminokiseline, vitamine i antioksidanse, sve ono što telo koristi za proizvodnju kolagena. Iako nijedan napitak neće preko noći vratiti sve što je telo izgubilo s godinama, pametnim izborom onih koji obezbeđuju potrebne nutrijente možemo mu značajno olakšati posao i usporiti znakove starenja.

Foto: Shutterstock/naito 29

Sojino mleko

Za one koji biraju biljne napitke, sojino mleko je odlična opcija jer sadrži kompletan protein, a uz to i genistein, fitoestrogen za koje neka istraživanja pokazuju da može da stimuliše proizvodnju kolagena i uspori njegov raspad. Pored samog mleka, možemo uključiti i druge sojine proizvode poput tofua, tempeha i edamamea, koji takođe doprinose stvaranju kolagena kroz aminokiseline i fitonutrijente.

Zeleni sokovi

Listnato zelenilo poput kelja, spanaća ili blitve, obiluje vitaminom C, aminokiselinama i zaštitnim fitonutrijentima. Svi oni zajedno učestvuju u procesima obnavljanja tkiva i stvaranja kolagena. Iako se delom gube tokom ceđenja, zeleni sokovi i dalje mogu biti koncentrisan izvor nutrijenata koji doprinose zdravlju kože.

Foto: Shutterstock

Citrusni sokovi

Vitamin C je ključan u procesu stvaranja kolagena i pomaže da telo pravilno koristi aminokiseline za njegovu gradnju. Zato sokovi od narandže, limuna, limete i grejpa mogu biti odličan dodatak ishrani. Uz to, možemo kombinovati citrus i sa drugim vitaminom C bogatim namirnicama - kivi, paprike, brokoli ili listnato zeleno povrće poput kelja i spanaća, kako bismo telu dali sve što mu treba za efikasnu proizvodnju kolagena. Antioksidansi iz ovih namirnica pomažu i da se kolagen zaštiti od oštećenja slobodnim radikalima.

Smuti sa bobičastim voćem

Bobičasto voće (jagode, maline, kupine, pa čak i borovnice) je među najbogatijim biljnim izvorima vitamina C i antioksidanasa. Kada se spoje u smutiju, dobijamo osvežavajući napitak koji podržava stvaranje kolagena i regeneraciju kože. Dodatak drugih antioksidansima bogatih namirnica poput šargarepe, batata, badema ili avokada može dodatno zaštititi kolagen i ojačati zdravlje kože i vezivnog tkiva.

Foto: Shutterstock

Kako dodatno podržati prirodnu sintezu kolagena

Pića mogu da budu jedan deo slagalice, ali sam proces stvaranja kolagena zavisi i od navika. Najvažniji faktori su:

  • unošenje dovoljno proteina bez viška šećera
  • kvalitetan san
  • kontrola stresa
  • izbegavanje pušenja i preteranog alkohola
  • svakodnevna zaštita od UV zračenja

Dodaci ishrani sa kolagenskim peptidima mogu biti koristan izbor za neke ljude, ali pre uvođenja suplementa dobro je konsultovati se sa stručnjakom.

foto Pixabay

Iako ne postoji jedno piće koje će „popraviti“ nivo kolagena preko noći, kombinacija navika i odabranih namirnica može pomoći telu da efikasnije radi ono što već prirodno radi - stvara svoj kolagen. Zeleni sokovi, bobičasto voće, citrusi i sojino mleko obezbeđuju nutrijente koji podržavaju taj proces. Umerena, raznovrsna ishrana i pametne životne navike ostaju temelj zdravije kože, kose i zglobova.