Dizačica, rekorderka u disciplinama snage: Deo svog uspeha dugujem veganskoj ishrani

Sofija Elis, britanska rekorderka u „powerliftingu, odnosno tzv. „disciplinama snage“ u dizanju tegova, relativno je nova u ovom sportu. Međutim, njena priča je inspirativna, kao dokaz da nam odlučnost i snaga duha mogu pomoći da preguramo i najteža vremena. Značajan deo svoje mladosti, a naročito studentskog života, Sofija se borila sa poremećajima u ishrani. Lične tragedije i traume imale su poguban uticaj na njene navike u ishrani.

Poznato je da su ishrana i mentalno zdravlje povezani, jer su i naš mozak i sistem za varenje direktno povezani i stalno međusobno „razgovaraju“. Zbog toga, poremećaji u ishrani, osim devastirajućeg efekta na fizičko zdravlje, utiču negativno i na mentalno zdravlje. Šest godina borbe sa anoreksijom i bulimijom ostavilo je katastrofalne posledice na Sofijino zdravlje, pa je na kraju i kolabirala zbog opasno niskog broja otkucaja srca.

Snažno telo osnažuje duh ili obrnuto…

To je bilo 2018. godine. Samo 4 godine kasnije, Sofija Elis obara rekorde na britanskom šampionatu u powerliftingu. Inače, powerlifting je specifična disciplina dizanja tegova, koja podrazumeva po 3 pokušaja na maksimalnoj težini u 3 discipline snage: čučanj, benč pres i mrtvo dizanje.

Kada je otpuštena iz bolnice nakon zdravstvenog kolapsa uzrokovanog poremećajem ishrane, Sofija je otkrila da joj prija vežbanje u teretani, a naročito dizanje tegova. Zapravo, dopala joj se ideja da bude jaka. Neko joj je predložio powerlifting i odlučila je da pokuša. Talentovana Sofija se već u prvoj godini bavljenja ovim sportom kvalifikovala u nacionalni tim Velike Britanije. Uskoro je postala i šampion Komonvelta.

Na britanskom šampionatu u powerliftingu, održanom u Škotskoj 2022. godine, Sofija Elis je oborila 6 nacionalnih rekorda, uključujući i najteže ikada mrtvo dizanje u ženskoj konkurenciji u britanskoj powerlifting istoriji (237,5 kg). Međutim, prošle godine na svetskom šampionatu u powerliftingu Sofija je postavila novi evropski rekord u mrtvom dizanju podigavši 245 kg. U benču Sofijin maksimum je oko 130 kg, a u čučnju diže blizu 180 kg. Nije loše za devojku koja ima 74 kilograma.

Koja je tajna uspeha mlade i snažne Britanke?

Sofija uvek ističe da je izuzetno ponosna što može da se takmiči za nacionalni tim i kaže da se oseća u svakom smislu „osnaženo“ nakon godina u kojima je bila fizički slaba dok se borila sa psihičkim problemima i poremećajima ishrane. Ona sada trenira 5 puta nedeljno i hrani se isključivo biljnom, odnosno veganskom hranom. Kaže da vrlo vodi računa o hrani koju unosi, jer je ona gorivo za naše telo i smatra da deo svog uspeha u dizanju tegova duguje i svojoj ishrani. Tvrdi da je primetila da kada je njena ishrana dobro balansirana, brže se oporavlja nakon teških treninga i oseća se punom energije tokom vežbanja. Smatra i da ako naši obroci nisu nutritivno bogati, nećemo izvući maksimum benefita iz svoje ishrane.

Sofija Elis je vrlo društveno aktivna i ne propušta priliku da podeli svoje iskustvo i dugogodišnju borbu sa poremećajima u ishrani (@sophiastrength). Ona kaže: „Jako sam zahvalna da sam uspela da preokrenem svoj „majndset“ tako da više vrednujem svoje fizičke sposobnosti od fizičkog izgleda. Postoji nešto zaista osnažujuće kada doživiš da tvoje telo može da uradi nešto što si nekada mislila da je nemoguće.“ Ona veruje da su žene naučene da vrednuju izgled pre svega ostalog i kaže da želi to da promeni, pa dodaje: „Hajde da skinemo stigmu sa žena koje dižu tegove i hajde da raskrstimo sa idejom da žene ne mogu da budu ženstvene i da imaju mišiće. Umesto toga, hajde da volimo svoja tela zbog toga što su tako neverovatno jaka.“

Rušenje stereotipa o tome da sportisti ne mogu postizati vrhunske rezultate ako ne jedu meso

Mlada Sofija aktivno doprinosi i rušenju stereotipa o tome da sportisti ne mogu biti dovoljno snažni ili postići vrhunske rezultate ako ne jedu meso i druge životinjske namirnice. Nedavno je učestvovala kao gost i na snimanju novog britanskog dokumentarca pod nazivom „Nikad ne bih mogao da budem vegan“ („I could never go vegan“). U ovom filmu, koji je sa uspehom premijerno prikazan pre nekoliko meseci, autori ispituju sve razloge koje ljudi daju kao izgovor zašto nikada ne bi mogli da budu vegani. Sofija je kao vrhunski sportista u ovom filmu podelila svoja iskustva i razloge za privrženost veganskoj ishrani.

I na svom Instagram profilu ona ima običaj da podeli svoje sugestije na temu toga kako joj izgledaju obroci kada želi da dobije na mišićnoj masi. Ona kaže da i njena priča dokazuje da nije neophodno da životinje pate da bi neko bio jak, čak i kao dizač tegova.