• 0
 ≫ 

Nije teško – pomažemo vam da počnete sa pripremom plant based obroka

 ≫ 

"Svaki početak je težak", kaže poslovica. Međutim, neki počeci su lakši od drugih, a takav je i početak u plant based kuvanju. To je avantura u koju može da se upusti bilo ko, bez obzira da li ima ili nema kulinarskog iskustva. Nećete spremati samo jela koja su neverovatno ukusna, već i jela na kojima će vam svaka vaša ćelija biti zahvalna.

  • 0
Kuvanje Foto: Pixabay.com

Svaka promena navika u ishrani zahteva i trud i vreme i novac - nešto čega obično nemamo za bacanje. Kada je plant based ishrana u pitanju, sa svim potencijalnim benefitima za naše zdravlje i zdravlje naše porodice, sve ove investicije će vam se vrlo brzo isplatiti.

Zato, ako vam se dopada ideja plant based stila života, ili prosto želite da uvrstite što više zdrave hrane u svoju ishranu, imamo predloge kako da to izvedete na što lakši način i za što manje novca. Jedna stvar se, međutim, ne može izbeći, a to je da morate da kuvate.

Nema prečica, gotovih rešenja, jer izbor za naručivanje plant based jela od dostavljača je mali. Da ne pominjemo cenu. Dakle, nož, varjača i kecelja u ruke, pa na posao. Ne znate da kuvate? Nije važno. Ni većina kuvara u restoranima ne zna da priprema plant based jela.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Deliciously Ella (@deliciouslyella)

Za početak, nemojte sebi postavljati previsoke zahteve, već se radije opredelite za male korake. Trebaće vam malo vremena da upoznate nove sastojke u kuhinji i ovladate načinima na koje ih možete koristiti. Ali vrlo brzo, obećavamo, kuvanje šarenih plant based obroka postaće vam svakodnevna avantura, ali i ritual opuštanja posle napornog dana. Malo inspiracije, malo truda i sledi uživanje u hrani za koju ste sigurni da će joj se vaše telo i svaka njegova ćelija radovati.

Hajde za početak da zajedno opremimo vaš plant based špajz

Šansa da, kada se vratite kući s posla, stanete za šporet i brzo pripremite zdrav plant based obrok će biti veća ako pri ruci uvek imate neophodne sastojke. Zato, olakšajte sebi posao tako što ćete napuniti svoj špajz plant based sastojcima koji se često koriste, a imaju dug rok trajanja, pa ih možete nabaviti unapred.

Mladi paru u supermarketu Foto: Shutterstock

Predlažemo da nabavite sledeće namirnice (ili za početak neke od njih):

  • Celovite žitarice su jedna od osnovnih namirnica koje možete koristiti na bezbroj načina. Nabavite: integralni pirinač, kinou, ječam, heljdu, ovsene pahuljice, bulgur, kus kus, palentu, integralnu pastu, …
  • Brašna od celog zrna možete koristiti za pripremu veganskih kolača, peciva, palačinki, proje, integralnog domaćeg hleba. Nabavite: brašno od spelte, int. pšenično, heljdino brašno, brašno od leblebije,…
  • Mahunarke su jedna od najvažnijih namirnica u plant based kuhinji i činiće osnovu mnogih vaših jela. Cena mahunarki je najpovoljnija ako ih uzimate u rinfuzi. Nabavite: razne vrste pasulja, sočivo (zeleno i crveno), suve leblebije, sušeni grašak. Za brzu pripremu obroka treba uvek imati i konzerve gotovih mahunarki na raspolaganju – kupite konzerve tamnog i belog pasulja, graška, kuvanih leblebija.
  • Orašasti plodovi i semenke su izvor zdravih masti, ali i proteina u plant based kuhinji. Zgodno je imati pri ruci: orahe, bademe ili lešnike, a obavezno sirov indijski orah, jer je on osnova mnogih sosova, preliva, ali i dezerata. Semenke su fantastičan dodatak jelima, salatama, kašama, pecivima, dezertima, pa bi trebalo da nabavite: susam, lan, čiu, suncokret i bundevine semenke.
  • Namazi mogu biti zgodni za doručak ili užinu. Dok ne ovladate time da sami pripremate svoje namaze, nabavite namaze koji su po vašem ukusu: putere od orašastih plodova (kikiriki, bundeva, susam,..), humuse, ajvar, namaze na bazi tofua, pastu od maslina ili sušenog paradajza, ali i slatke namaze: džemove, namaze or urmi i orašastih plodova, …
  • Tofu i ostali proizvodi od soje su neophodan sastojak plant based ishrane. Ako nikada niste koristili tofu ili proizvode od soje, za početak nabavite nekoliko pakovanja svežeg i dimljenog tofua. Jednostavni za pripremu i pogodni kao dodatak jelima su i suvi sojini odresci i sojine ljuspice.
    Mahunarke Foto: Shutterstock
  • Zamene za meso su plant based proizvodi koji imaju visok sadržaj proteina. Izbor na našem tržištu je slab i ti proizvodi često nisu naročito zdravi. Možete ih ponekad koristiti, ali birajte one koji nemaju nepoznate sastojke ili aditive. Proizvodi na bazi leblebije su obično najzdravija opcija.
  • Začini su neverovatno bitni u PB kuhinji, a uz to i jako zdravi. Ako niste navikli da koristite puno začina krenite postepeno da ih uvodite, ali obavezno bi trebalo imati: biber, slatku i dimljenu papriku, čili, kumin, beli luk u granulama, kurkumu, kari, cimet, origano, bosiljak, lovor i majčinu dušicu.
  • Dodaci jelima su sastojci koji vam omogućavaju da zaokružite ukus i teksturu vaših jela. Zgodno je uvek imati: paradajz pelat, koncentrat paradajza, soja sos, maslinovo ulje, balzamiko sirće, ljute sosove po želji, tapioka skrob, gustin, prezle,…
  • Povrće čini veliki deo PB ishrane i možete koristiti sveže ili smrznuto. Birajte ono koje je najsvežije i najpovoljnije. Dug rok trajanja u frižideru imaju: crni luk, praziluk, običan i crveni kupus, paprika, krompir, šargarepa i batat. Uvek bi trebalo da imate neko zeleno povrće na raspolaganju. U zamrzivaču je zgodno imati: brikete blitve ili spanaća, grašak, boraniju i kukuruz.
  • Voće koristimo sveže ili smrznuto, a osim za grickanje i užinu, biće vam korisno za pripremu jutarnje ovsene kaše, ali i raznih veganskih kolača.
  • Slatkiše ne možemo da zaobiđemo, ali na PB ishrani biramo zdravije opcije, pa ako i vi ne možete bez slatkiša, izaberite: crnu čokoladu sa što više kakoa, sirove barove od voća i orašastih plodova, ili, najbolju opciju – suvo voće (šljive, smokve, urme,…).
foto Pixabay foto Pixabay

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari