Kupili ste dinju koja nije slatka: Postoji brzo i ukusno rešenje ovog problema

   ≫   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Dinje su pripadnici iste botaničke porodice u koju spadaju i krastavac i sve vrste tikvi. Gaje se širom sveta kako u područjima sa umerenom klimom, tako i u tropskim krajevima. Mnogima su omiljeno letnje osveženje, jer su kao i rođake lubenice prepune vode. Ne znam kako se vi snalazite sa dinjama, ali ja moram da priznam da najčešće imam problem da izaberem pravu. I kao za baksuz, poslednjih godina se samo umnožava broj različitih vrsta koje su na raspolaganju u marketima, što moj problem sa dinjama čini sve složenijim. Neke su zelene, neke žute, neke bele, neke imaju pruge, druge imaju tačkice, …. Priznajem da sam se nekoliko puta prijatno iznenadila ukusom i strukturom dinje, ali mi se često dešavaju i promašaji. Ne mali broj puta su kupljene dinje završile u kanti. Ipak, nekim čudom, ovim neslavnim epizodama sa dinjama je izgleda konačno došao kraj. Naime, sasvim slučajno sam, razočarana još jednom otvorenom dinjom koja nije slatka, otkrila da postoji jednostavno rešenje za ovakve situacije, koje na sreću ne uključuje kantu.

Zašto je dobro da uvrstimo dinje u svoju ishranu

Ipak, pre nego što predstavim svoje otkriće vezano za dinje, red je da odamo kratko priznanje njenim nutritivnim benefitima i razlozima zbog kojih se vredi potruditi da je uvrstimo u svoju ishranu:

  1. Visok sadržaj vode i mali broj kalorija koje dinje imaju, idealna su kombinacija za letnje dane, pogotovo za one od nas koji možda ratuju sa kilogramima i paze na dnevni unos kalorija. Unos dovoljno tečnosti, naročito kroz voće i povrće, je važno za celokupno zdravlje, a može da smanji i rizik da dobijemo kamen u bubregu, urinarne infekcije ili zatvor;
  2. Dinje su dobar izvor kalijuma koji važan nutrijent za održavanje zdravog nivoa krvnog pritiska, što je važan preduslov i za zdravlje srca;
  3. Dinje su odličan izvor vitamina C, koji kao antioksidans štiti naše ćelije od slobodnih radikala (oksidativnog stresa). Osim toga vitamin C podržava imuni sistem, a doprinosi i boljoj apsorpciji gvožđa iz biljnih izvora, što je jako bitno svima nama koji izbegavamo životinjske namirnice;
  4. Neke vrste dinja (one koje imaju narandžastu pulpu) sadrže i solidne količine vitamina A, esencijalnog za vid, funkcionisanje imunog i reproduktivnog sistema, rast, itd…;

Nevezano za pojedinačnu nutritivnu vrednost, konzumiranje dosta raznovrsnog voća i povrća, uključujući i dinje, pokazalo se kao moćno oružje protiv hroničnih zapaljenskih procesa u organizmu, što nas može zaštititi od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, moždani udar, dijabetes, ali i neke vrste raka. Istraživanja konzistentno pokazuju da je ishrana sa puno voća i povrća povezana sa umanjenim rizikom od prerane smrti.

Rešenje za spas dinja koje nisu slatke – neverovatno osvežavajući smuti

Dakle, voće i povrće je blago i ne sme se bacati. Zato ja od sada dinju koja nije dovoljno slatka da bi je jela samu, pretvaram u osvežavajući – smuti. Pravila sam puno smutija, ali mi do sada nije palo na pamet da ga napravim sa dinjom. Velika greška! Za svoj jutarnji smuti kojim sam se osvežila tokom vrelog prepodneva upotrebila sam samo 4 sastojka:

  • Oko 200-250 g dinje iseckane na kockice
  • 2-3 sveže urme (očišćene od koštice)
  • Sok od limuna (količina po ukusu)
  • 1 čaša ledene vode

Blendanjem dinje sa vodom dobija se kremasti smuti, urme dodaju blago slatkast ukus, a limun kiselost radi balansa ukusa. Količinu vode treba prilagoditi tome koliko redak ili gust smuti volite. Ja sam želela ređi smuti, kao osvežavajući napitak, pa sam dodala više vode. Ukoliko želite nešto gušći smuti koji je hranljiviji i može da vam zameni obrok, možete dodati još 1/2 banane, umesto vode biljno mleko, a za zdrave masti kašiku čia semenki ili mlevenog lana. Za kašasti smuti (koji ćete jesti kašikom iz činije) dodajte još 1-2 kašike ovsenih pahuljica.

Epilog mog današnjeg otkrića je sledeći – u frižideru mi stoji još 1/2 nedovoljno slatke dinje koja je izbegla sudbinu da završi u kanti i čeka da sutra postane novi osvežavajući smuti. Već smišljam da joj sutra umesto soka od limuna dodam 1/2 pomorandže, a možda i mrvicu đumbira za još jedno sjajno osveženje. Jedino mi je žao što sam do ovog za mene revolucionarnog otkrića došla tek na kraju leta kada sezona dinja nažalost prolazi.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari