Negujmo hranom svoje telo i dušu: Vodič za majndful ishranu i intuitivno kuvanje

   
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Termin „majndfulnes“ podrazumeva doživljaj pune prisutnosti u sadašnjem momentu, bez distrakcija i samoprocenjivanja. Ovaj pristup podrazumeva da obratimo pažnju na svoje misli, osećanja, različite telesne senzacije, ali i okolinu, sa radoznalošću i otvorenim umom. Majndfulnes praksa nas ohrabruje da živimo „ovde i sada“, umesto da prežvakavamo prošlost i brinemo preterano o budućnosti. Ukorenjeni u prastarim tradicijama meditacije, principi „majndfulnesa“ se danas uspešno koriste za smanjenje stresa, unapređenje mentalnog fokusa i uspostavljanje emotivne ravnoteže. Da „majndfulnes“ ojača i vašu „prisutnost“ u sadašnjem trenutku, a time i mentalno i emotivno blagostanje, nije neophodno da ga praktikujete formalno kroz meditaciju. Naime, moguće je osetiti benefite i dodavanjem doze svesnosti u svakodnevne aktivnosti kao što su – ishrana, hodanje, pa čak i disanje.

Devojka Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

„Majndful“ ishrana je pristup konzumaciji hrane koji nas podstiče da u svakom trenutku budemo „na vezi“ sa svojim telom, kako bi prepoznali njegove signale gladi i sitosti, ali i zaista uživali u hrani koju jedemo. Kada jedemo na „majndful“ način ne samo da ćemo bolje prepoznavati naše fizičke potrebe, već ćemo više i ceniti našu hranu i uživati u njoj. Ovakavim pristupom možemo intuitivno ovladati zdravijim izborima hrane i istovremeno poboljšati varenje.

Hrana biljnog porekla je prirodno sveža i puna boja i ukusa, što je čini naročito pogodnom za „majndful“ pristup ishrani. Biljna hrana je i zdrava i balansirana, pa omogućava da jedemo bez griže savesti, samoosuđivanja, ali i potrebe za ograničenjima. Naprotiv, na biljnoj hrani imamo mogućnost da pustimo da potrebe našeg organizma rukovode i našim izborima namirnica, ali i količinom koju unosimo.

Benefiti „majndful“ pristupa ishrani:

  • Smanjuje emotivno prejedanje: Kada postanemo zaista svesni razlike između osećaja fizičke gladi i emotivne žudnje za hranom, manja je šansa da ćemo posegnuti za njom kada osetimo stres ili dosadu;
  • Bolje varenje i smanjenje digestivnih tegoba: Sporiji unos hrane sa obraćanjem pažnje na svaki zalogaj pomaže našem telu da efikasnije vari hranu, pa je manja šansa da osećamo nadutost posle obroka ili druge neprijatnosti;
  • Bolji osećaj sitosti i veće uživanje u obroku: Obraćanje pažnje na čulna iskustva tokom obroka čini da više uživamo u hrani, lakše dostignemo osećaj sitosti i tako se zadovoljimo manjim porcijama;
  • Prirodno nas usmerava ka zdravijim izborima: Kada se trudimo da osetimo koja je to hrana od koje se osećamo dobro, veća je šansa da ćemo prirodno gravitirati zdravijim izborima hrane;

Vodič za "majndful" pristup konzumaciji obroka (sa plant based fokusom):

1. Usporite i uživajte u svakom zalogaju

Kako? Uzimajte manje zalogaje i pažljivo žvaćite, primećujući pri tom sve različite ukuse teksture i boje na svom tanjiru. Zastanite između zalogaja, dišite i obratite pažnju na intenzitet osećaja gladi (da li je isti ili se smanjuje?).

Primer: Ako jedete činiju sa mešanim voćem na „majndful“ način primetite slast banane, kiselkast ukus maline, kontraste u teksturi kriške narandže. Zastanite povremeno da uživate u zalogajima umesto da mehanički jedete voće tako da ga i ne primetite.

2. Prepoznajte signale gladi i sitosti

Kako? Pre nego što počnete da jedete zapitajte se da li ste stvarno gladni ili ste posegli za hranom zbog navike ili neke emocije. Cilj treba da nam bude da jedemo kada smo umereno gladni (ne mrtvi gladni) i da prestanemo kada smo prijatno siti (a ne kad smo neprijatno pretrpani hranom).

Primer: Ako poželite hranu između obroka, zapitajte se da li ste stvarno gladni ili vam žudnju pokreće nešto drugo. Ukoliko se uverite da je glad, uzmite malo orašastih plodova ili komad voća. Međutim, ukoliko zaključite da je u pitanju emocija – stres, nervoza, dosada, uposlite se nekom aktivnošću koja vas umiruje – lagana muzika, kratka šetnja ili vežbe disanja.

Voće Foto: Shutterstock

3. Postavite sto i napravite sebi ugođaj oko obroka

Kako: Kreirajte mirno okruženje za uživanje u obroku, tako što ćete postaviti sto, odložiti mobilni telefon, pustiti omiljenu laganu muziku,… Eliminisanjem distrakcija omogućavamo sebi da uživamo u svakom aspektu obroka.

Primer: Pripremite plant based obrok od raznovrsnih namirnica različitih boja (cele žitarice, zeleniš, raznovrsno pečeno povrće, mahunarke, tofu). Sedite i pokušajte da uživate svim čulima – pogledajte sve te boje i uživajte u mirisu hrane pre nego što uzmete prvi zalogaj.

Kako izgleda intuitivno kuvanje kada je u pitanju plant based hrana?

Ako prigrlite „majndful“ pristup obrocima, onda ste na dobrom putu da usvojite i intuitivnu pripremu hrane. Kako su ove dve stvari povezane? Tako što suštinski negiraju potrebu za perfekcijom ili potrebom da pratite pravila. Naprotiv, oba pristupa favorizuju slobodu – da jedemo i biramo sastojke, njihove kombinacije i metode pripreme koje će dati rezultat u kome ćemo uživati i koji će biti hranljiv i zdrav za naš organizam. A ako na ovakav pristup ishrani i kuvanju dodamo i biranje celovitih biljnih namirnica (plant based hrana), onda u ceo miks dodajemo i poštovanje i zahvalnost prema hrani koju jedemo (što se nažalost ne može reći kada jedemo životinje). To nam može dodatno pojačati uživanje u hrani na blagotvoran „majndful“ način.

Plant based ishrana Foto: Shutterstock/Creative Cat Studio

Principi intuitivnog kuvanja bi se mogli ukratko opisati ovako:

  • Uposlite svoja čula – Umesto da pratite recepte, pustite da vas u izboru sastojaka i metoda pripreme jela vode vaša čula.
  • Ne uskraćujte sebi hranu za kojom žudite – Umesto toga nađite kreativan način da ovu žudnju zadovoljite zdravijim plant based verzijama hrane koja vam se jede.
  • Budite kreativni sa sastojcima – Odbacite pravila, kobinujte sastojke koje imate na način koji vam diktira tretnutna inspiracija, pa usput korigujte po potrebi.
  • Obratite pažnju kako se osećate posle jela – Dobar osećaj i visok nivo energije nakon jela ćemo tako lakše zapamtiti, što će nam biti putokaz u izboru narednih obroka.

„Majndful“ pristup ishrani nema nikakve veze sa striktnim dijetama ili odricanjem od hrane. Njegova suština je zapravo u povezivanju sa onim što jedemo – zalogaj po zalogaj, kako bi intuitivno napravili prave izbore koji će nas, na kraju krajeva, učiniti i zdravijim i srećnijim.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari