Savladajte umetnost pravljenja dobrog karija: Hrana koja greje i telo i dušu

   
Čitanje: oko 6 min.
  • 1

Nema sumnje da priprema karija pomalo podseća na magiju – način na koji prelepe egzotične arome ispune našu kuhinju, pa se udruže sa sastojcima živih boja i pretvore u bogatu i kremastu divotu za koju znate da će je vaš stomak (ali i zdravlje) obožavati. A najbolja stvar kod pripreme karija je? Baš to što je njegova priprema mnogo lakša i zabavnija nego što bi mnogi pomislili kada ga probaju. Da, sa svega nekoliko običnih svakodnevnih sastojaka i malo ljubavi možete začas pripremiti bogat i ukusan obrok, koji je pri tom i izuzetno prilagodljiv onome što vam je trenutno na raspolaganju. Možda baš danas žudite za nečim kremastim, ili za nečim pikatnim, ili za jelom sa puno povrća? Kari je uvek dobar odgovor, ali i podsetnik da čak i jednostavni sastojci, ali iskombinovani na pravi način mogu da se pretvore u izuzetna jela. Hajde da zajedno savladamo osnove kako bi puni samopouzdanja mogli da kreirate sopstveni vrhunski kari na plant based način!

A šta je zapravo kari?

Kada čujemo reč „kari“, većina ima pred očima bogato kuvano jelo, pikantno začinjeno i servirano uz pirinač ili topli indijski pljosnati „naan“ hleb. Zanimljiva činjenica je međutim sledeća – ne postoji neko određeno jelo za koje bi bio rezervisan termin „kari“. Zapravo, reč „kari“ je zapadnjački izum – jedan u suštini širok pojam kojim su evropski trgovci imali običaj da opisuju najrazličitija bogato začinjena kuvana jela sa kojima su se sretali širom Južne Azije, a naročito u Indiji. Chana masala, daal ili sambar – samo su neka od jela koja mogu imati i različite sastojke, mešavine začina, ali i tehnike pripreme.

U Indiji se „kariji“ razlikuju jako od regiona do regiona. Neki za osnovu imaju paradajz, neki koriste kokosovo mleko, a neki su čak i dosta suvi, skoro bez sosa. Na Tajlandu ukus karija najčešće određuju raznolike kari „paste“ – pa tako postoje zelene, crvene ili žute verzije karija i sve su bogato zalivene kokosovim mlekom. U Japanu je kari omiljeni „comfort food“ i obično je blažeg i blago slatkastog ukusa, a servira se uz povrće i pečeni tofu.

U principu – kari je jednostavno kuvano jelo koje uključuje mešavinu začina, povrće, često mahunarke i tofu, a ponekad i žitarice, a sve objedinjeno aromatičnim kremastim sosom.

Sastojci koji čine okosnicu karija:

  • Baza ili osnova svakog karija je kombinacija: crnog luka, belog luka i korena đumbira, a često se dodaje i paradajz (svež sitno nasckan ili paradajz pire iz konzerve).
  • Začini za kari: kumin, korijander, kurkuma, garam masala, kari u prahu, čili papričice, itd…
  • Glavni sastojci karija: Povrće, mahunarke (poput leblebija, sočiva ili pasulja), tofu, tempeh, krompir, spanać, itd…
  • Tečni sastojci karija: Voda, supa od povrća, kokosovo mleko (nije neophodno i ako ga ne volite možete zameniti sa malo tečne biljne pavlake ili domaće tečne pavlake od indijskog oraha).

Koraci u pripremi karija

Prvi korak u pripremi karija je uvek prženje mešavine začina na ulju (na umerenoj vatri da ne zagore). Ovaj korak pojačava aromu suvih začina. Potom se dodaju glavni sastojci, proprže, a potom naliju tečnim sastojcima i kuvaju. Pred kraj kuvanja dodaju se eventualno dodatni začini po ukusu i balansira ukus dodatkom malo zaslađivača i obavezno soka od limuna.

Trikovi za savršen domaći kari

Ne žurite sa pripremom baze za kari – pažljivo na srednjoj vatri karamelizujte luk sa začinima, jer to čini ogromnu razliku u ukusu karija. Probajte i dodajte još začina prilikom kuvanja. Završite kari uvek sa sveže isceđenim sokom od limuna i po želji svežim začinskim biljem poput korijandera, ili peršuna (ako niste ljubitelj korijandera).

Neke od kombinacije sastojaka za plant based kari:

  • Leblebije + spanać
  • Batat (slatki krompir) + crveno sočivo
  • Tofu + povrće
  • Zeleno sočivo + krompir
  • Patlidžan + kinoa i kokosovo mleko

Poslužite kari uz basmati pirinač, integralni pirinač ili kinou. Možete i pomešati braon kinou sa belim pirinčem sa sadržajniji i zanimljiviji prilog. Alternativni prilog može biti domaći pljosnati „naan hleb“ ili prepečena tortilja. Običaj je da se ovaj pljosnati hleb cepka i da se njime zahvataju zalogaji karija iz tanjira. Kari se može poslužiti i posut naseckanim svežim začinskim biljem, ali i sa dodatkom malo gušćeg jogurta ili biljnog milerama. Može se posuti i sa malo prepečenih semenki ili listića badema za onaj krckavi momenat.

Zapravo kari je ona vrsta jela kod koga vam recept nije potreban i koje ne može da vam ne uspe. Lično mi je uvek bio inspirativan upravo jer je svaka priprema nova kreacija, nova kombinacija sastojaka i nekim čudom – nikad ne razočara. Ta magija karija uvek sve zaokruži u preukusno jelo.

A koliko priprema karija stvarno može da bude jednostavna odlično demonstrira i sjajan recept i ideja sa profila @roxyandben. Autor je pokazao da je moguće čak i rernu iskoristiti da odradi glavninu posla oko pripreme karija.

Recept za kremasti kari od karfiola sa tofuom

Potrebno je:

  • 1 manja glavica karfiola
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 veća šargarepa
  • 300 g čvršćeg tofua
  • 1 manja glavica belog luka
  • Maslinovo ulje
  • Komadić korena đumbira (sitno naseckan ili izrendan)
  • 1 kašičica mlevenog kumina
  • 1 kašičica garam masala začina (ako nemate stavite
  • 1 kašičicu mlevene paprike na pr.)
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 konzerva paradajz pelata ili mlevenog paradajza
  • 1/2 konzerve manje masnog kokosovog mleka (ili zamenite sa ½ čaše biljne pavlake za kuvanje)
  • So i biber
  • 200-250 g basmati pirinča (dugog zrna)
  • Malo javorovog sirupa ili drugog zaslađivača
  • Sok od svežeg limuna
  • Opciono – listići badema ili prepečenog indijskog oraha za toping Supa od povrtne kocke ili voda po potrebi
  1. Pečenje povrća i tofua u rerni - Iseckajte karfilol na manje cvetove, kao i njegovu stabljiku na manje komade (i nju ćemo iskoristi za sos za kari). Očistite i naseckajte na kolutove i šargarepu. Na veliki pleh stavite papir za pečenje pa preko njega dodajte opran iseckan karfiol, šargarepu, kao i crni luk nasečen krupnije. U povrće dodajte i tofu iscepkan rukama na komade veličine zalogaja. Glavici belog luka odsecite vrh tako da se vidi bela sredina čenova, pa dodajte i nju na pleh sa povrćem i tofuom sa presečenom stranom na gore. Sve dobro posolite, prelijte sa malo maslinovog ulja, promešajte i stavite u rernu da se peče – 30-ak minuta (povremeno promešajte).
  2. Priprema baze za kari - U međuvremenu dodajte maslinovo ulje u veću šerpu i zagrejte na srednjoj vatri. Dodajte sitno naseckan komadić korena đumbira i začine, pa propržite sve vreme mešajući 2-3 minuta da lepo zamiriše. Potom sipajte u šerpu celu konzervu paradajz pirea ili paradajz pelata (prethodno ga usitnite u secku). Dolijte još jednu čašu vode ili supe od povrća, pa krčkajte 15-ak minuta dok se tečnost malo ne zgusne.
  3. Blendanje sosa za kari - Skuvajte u međuvremenu i pirinač. Kada su povrće i tofu iz rerne pečeni, izvadite ih i pripremite blender. U njega dodajte pola cvetova karfiola i komadiće stabljike, pa onda i crni luk, šargarepu i unutrašnjost belog luka (dobijete je tako što pažljivo istisnete pečenu glavicu). Ostatak cvetova karfiola i sav tofu ostavite za kasnije. U blender dodajte i kokosovo mleko (ili biljnu pavlaku za kuvanje), pa izblendajte dok ne dobijete glatku masu, pa je zatim sipajte u šerpu u kuvanu mešavinu paradajza i začina. Dobro promešajte, a zatim u to sipajte i ostatak pečenih cvetova karfiola i komadiće tofua. Po potrebi dodajte malo vode da razredite sos.
  4. Završavanje jela - Zagrejte jelo još nekoliko minuta na vatri da se svi ukusi sjedine, pa probajte i dodajte soli i malo javorovog sirupa po potrebi. Skinite kari sa vatre i nacedite u njega malo svežeg soka od limuna. Servirajte uz kuvani pirinač i posuto sa listićima badema ili pečenog indijskog oraha po želji.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    29. april 2025. | 08:20

    najbolja kari jela prave na jamajci