
Zašto nam suze oči dok sečemo luk? Naučno objašnjenje iznenađuje, a rešenja su neverovatno jednostavna
Sečenje crnog luka za mnoge predstavlja pravu malu kuhinjsku neprijatnost. Bez obzira na to da li je u pitanju priprema svežeg luka za salatu ili osnova za kuvanje, gotovo svi su se bar jednom našli u situaciji da im oči zasuze, peku ili čak potpuno onemoguće nastavak sečenja. Ova iritacija ne dešava se bez razloga, postoji naučno objašnjenje.

Zašto dolazi do suzenja očiju?
Kada se crni luk preseče, dolazi do oslobađanja enzima koji reaguje sa aminokiselinama koje sadrže sumpor i tom hemijskom reakcijom nastaje nestabilno jedinjenje - sulfenilna kiselina. Ovo jedinjenje se dalje pretvara u gas zvan propanetial S-oksid, koji isparava i dopire do očiju. U kontaktu sa vlagom na površini oka, ovaj gas se pretvara u blagu sumpornu kiselinu, što izaziva peckanje i tera oči da proizvode suze kako bi se zaštitile.
Srećom, postoje trikovi koji mogu pomoći da se smanji neprijatnost prilikom sečenja luka.
Trikovi za sečenje crnog luka bez suza
Iako je nemoguće potpuno neutralisati gasove koje luk ispušta, postoji niz trikova koji mogu značajno umanjiti iritaciju i suzenje očiju.
- Oštar nož je najbolji saveznik
Korišćenjem tupog noža dolazi do drobljenja i gnječenja ćelija luka, što rezultira oslobađanjem veće količine enzima odgovornih za suze. Oštar nož pravi čist rez, čime se znatno smanjuje količina iritirajućih gasova koji dospevaju do očiju. Redovno oštrenje kuhinjskih noževa ne samo da olakšava pripremu, već i štiti oči.

- Hlađenje luka pre sečenja
Stavljanje luka u frižider oko 30 minuta pre sečenja može usporiti enzimske reakcije koje dovode do stvaranja iritirajućeg gasa. Niža temperatura usporava isparavanje gasova, čime se smanjuje njihova količina u vazduhu. Luk ne treba zamrzavati, ali blago hlađenje može napraviti veliku razliku.
- Seckanje korena ostavite za kraj
Koren luka, odnosno donji deo gde se skupljaju slojevi, sadrži najveću koncentraciju sumpornih jedinjenja. Ako se taj deo ostavi netaknut do samog kraja sečenja, oslobađa se manja količina iritirajućeg gasa. Preporučuje se da se luk najpre preseče vertikalno, pa se potom pravi paralelni rez, ostavljajući deo korena netaknut što duže.
- Seckanje uz ventilaciju
Pozicioniranje daske za sečenje ispod uključenog aspiratora, pored otvorenog prozora ili ispred stonog ventilatora može pomoći da gasovi odmah budu usmereni dalje od lica. Ventilacija ubrzava raspršivanje isparenja, pa je manja verovatnoća da će doći do očiju i izazvati reakciju.
- Naočare kao fizička barijera
Zaštitne naočare koje prianjaju uz lice, poput plivačkih ili laboratorijskih, mogu efikasno sprečiti dolazak gasova do očiju. Iako ovaj trik možda izgleda smešno, često je i najefikasniji. Klasične naočare za vid ili sunčane naočare nisu toliko efikasne jer sa strane propuštaju vazduh.

- Vlažna daska ili ubrus pored luka
Postavljanje vlažnog ubrusa pored daske za sečenje ili vlaženje same daske može pomoći da se gasovi apsorbuju pre nego što stignu do očiju. Voda deluje kao barijera i delimično veže iritantne gasove, smanjujući njihovo širenje u vazduhu.
Bez obzira na to da li crni luk sečete svakodnevno ili povremeno, suze u očima mogu učiniti ovaj zadatak neprijatnim. Primenom jednostavnih trikova poput hlađenja luka, korišćenja oštrog noža ili izbegavanja sečenja korena, moguće je značajno smanjiti nelagodnost i olakšati pripremu jela. Sledeći put kada posegnete za lukom, isprobajte neku od ovih metoda i obezbedite sebi kuhinjsko iskustvo bez suza.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.