Nikad više ne bacajte luk: Ovo je trik koji čuva svežinu i do nekoliko meseci

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Crna luk, koji gotovo uvek imamo u kuhinji, nije samo neizostavan sastojak jela, on donosi i brojne zdravstvene benefite. Redovno konumiranje luka može podržati zdravlje srca, probavu i vid, a njegova prirodna antibakterijska svojstva i potencijal za smanjenje rizika od određenih bolesti čine ga pravim superhranom. Ali, da bi sve ove prednosti zaista došle do izražaja, luk mora biti svež, a način čuvanja igra ključnu ulogu.

crni luk Foto: Shutterstock

Kako čuvati ceo luk

Ceo luk najbolje je držati na hladnom, suvom, tamnom i prozračenom mestu. Idealne temperature su između 4 i 10°C, a prostor treba da bude zaštićen od svetlosti i vlage, jer one podstiču klijanje i kvarenje. Otvorene korpe od žice, mrežaste vrećice ili čak stare najlon čarape sprečavaju nakupljanje vlage. Suvo i tamno okruženje, poput špajza ili podruma, može produžiti životni vek luka za nekoliko meseci. Važno je napomenuti da luk nikada ne treba čuvati zajedno sa krompirom, jer oni brže propadaju kada su u kontaktu.

Šalot i specijalni lukovi

Šalot je srodnik crnogluka, ali blažeg i slađeg ukusa. Čuva se na sličan način, u hladnom, tamnom i provetrenom prostoru, i može trajati i do mesec dana. Za dugoročno čuvanje, šalot se može i zamrznuti - oljušten i odvojen po čenovima u hermetički zatvorenoj posudi može trajati i do šest meseci.

Luk, crni luk, crveni luk, povrće Foto: Pixabay

Luk u različitim fazama pripreme

Oljušteni luk, iseckani ili kuvani, potrebno je čuvati u frižideru. Oljušten luk može trajati oko 10-14 dana u hermetički zatvorenoj posudi, dok se iseckani luk koristi u roku od 7-10 dana. Kuvani luk je dobar do 3-5 dana, ali se i on može zamrznuti do tri meseca, idealno za supe, paprikaše ili variva. Marinirani luk, zbog kiseline i začina, može trajati i do šest meseci, a nakon otvaranja ga je najbolje držati u frižideru.

Mladi luk i praziluk

Mladi luk i praziluk su nežniji i više vole frižider. Mogu stajati nekoliko dana u čaši sa vodom na sobnoj temperaturi. Za duže čuvanje, najbolje ih je umotati u blago vlažan papirni ubrus i staviti u fioku frižidera, tako ostaju sveži i do desetak dana. Takođe se mogu iseckati i zamrznuti za kasniju upotrebu.

Mladi luk, mladi crni luk Foto: Shutterstock

Luk je mnogo više od kulinarske osnove, a uz nekoliko jednostavnih pravila, luk može biti stalno pri ruci, spreman da obogati vaše obroke i doprinese zdravijem načinu ishrane.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari