
Nikad više ne bacajte luk: Ovo je trik koji čuva svežinu i do nekoliko meseci
Crna luk, koji gotovo uvek imamo u kuhinji, nije samo neizostavan sastojak jela, on donosi i brojne zdravstvene benefite. Redovno konumiranje luka može podržati zdravlje srca, probavu i vid, a njegova prirodna antibakterijska svojstva i potencijal za smanjenje rizika od određenih bolesti čine ga pravim superhranom. Ali, da bi sve ove prednosti zaista došle do izražaja, luk mora biti svež, a način čuvanja igra ključnu ulogu.

Kako čuvati ceo luk
Ceo luk najbolje je držati na hladnom, suvom, tamnom i prozračenom mestu. Idealne temperature su između 4 i 10°C, a prostor treba da bude zaštićen od svetlosti i vlage, jer one podstiču klijanje i kvarenje. Otvorene korpe od žice, mrežaste vrećice ili čak stare najlon čarape sprečavaju nakupljanje vlage. Suvo i tamno okruženje, poput špajza ili podruma, može produžiti životni vek luka za nekoliko meseci. Važno je napomenuti da luk nikada ne treba čuvati zajedno sa krompirom, jer oni brže propadaju kada su u kontaktu.
Šalot i specijalni lukovi
Šalot je srodnik crnogluka, ali blažeg i slađeg ukusa. Čuva se na sličan način, u hladnom, tamnom i provetrenom prostoru, i može trajati i do mesec dana. Za dugoročno čuvanje, šalot se može i zamrznuti - oljušten i odvojen po čenovima u hermetički zatvorenoj posudi može trajati i do šest meseci.

Luk u različitim fazama pripreme
Oljušteni luk, iseckani ili kuvani, potrebno je čuvati u frižideru. Oljušten luk može trajati oko 10-14 dana u hermetički zatvorenoj posudi, dok se iseckani luk koristi u roku od 7-10 dana. Kuvani luk je dobar do 3-5 dana, ali se i on može zamrznuti do tri meseca, idealno za supe, paprikaše ili variva. Marinirani luk, zbog kiseline i začina, može trajati i do šest meseci, a nakon otvaranja ga je najbolje držati u frižideru.
Mladi luk i praziluk
Mladi luk i praziluk su nežniji i više vole frižider. Mogu stajati nekoliko dana u čaši sa vodom na sobnoj temperaturi. Za duže čuvanje, najbolje ih je umotati u blago vlažan papirni ubrus i staviti u fioku frižidera, tako ostaju sveži i do desetak dana. Takođe se mogu iseckati i zamrznuti za kasniju upotrebu.

Luk je mnogo više od kulinarske osnove, a uz nekoliko jednostavnih pravila, luk može biti stalno pri ruci, spreman da obogati vaše obroke i doprinese zdravijem načinu ishrane.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.