Najomraženije povrće iz detinjstva, a krije neverovatne hranljive sastojke: Pokušajte ovako da ga spremite
Brokoli svakom malom detetu predstavlja izazov i negodovanje. Možda je razlog u sećanjima na prekuvane ručkove iz detinjstva, na onaj miris koji se širio kuhinjom čim voda proključa, ili u činjenici da brokoli retko dobije priliku da pokaže svoj pravi ukus. Kad se prekuva, gubi boju, teksturu i karakter, pa nije ni čudo što ga mnogi povezuju s nečim bezlično zdravim i pomalo sa dozom kazne.
Ako to nismo prebrodili u detinjstvu i pronašli na čin da ga zavolimo, uglavnom ćemo ga rado izbeći iako smo svesni da brokoli ima status superhrane. Zapravo, teško da postoji povrće koje sadrži toliko hranljivih sastojaka u jednoj stabljici: vlakna, proteine, gvožđe, kalcijum, magnezijum, selen, vitamine A, B, C, E i K i sve u tom skromnom zelenom cvetu koji često završi nepravedno odbačen.
Zato, vredi isprobati razne načine njegove pripreme kako bismo ga zavoleli - tada postaje sasvim drugo povrće.
Razne opcije pripreme
- Pečen, ne kuvan
Ako ste do sad probali samo kuvani brokoli, pravo je vreme da mu date novu šansu, u rerni. Kada se ispeče sa malo maslinovog i susamovog ulja, brokoli postaje hrskav, blago karamelizovan i potpuno drugačijeg ukusa. Za mnoge je upravo ova verzija trenutak kada „mrzim brokoli“ postaje „hej, ovo je zapravo odlično!“.
- U wok tiganju
Za ljubitelje azijskih jela, brzo proprženi brokoli sa začinima, belim lukom i sečuanskim biberom pravi je pogodak. Ljutkaste note sakriju onu karakterističnu gorčinu, a povrće ostane hrskavo i puno ukusa.
- Pasta s brokolijem i rukolom
Pasta i zelenilo su klasična kombinacija, ali kad se brokoli kratko proprži s belim lukom, pa sjedini s rukolom i testeninom, dobija se jelo puno svežine i teksture. Savršen način da se „zeleni“ sastojci ne primete previše, a da tanjir ostane pun hranljivih sastojaka.
- Zelena supa s graškom i nanom
Umesto klasične krem supe sa sirom, osvežavajuća kombinacija graška, brokolija i nane unosi novi život u tanjir. Laka, mirisna i bogata biljnim proteinima, idealna opcija za ručak bez teških sastojaka.
- Tost sa pečenim brokolijem
Topao sendvič s rastopljenim biljnim sirom i komadićima pečenog brokolija može biti jednostavan način da se uvede više povrća u obrok. Hrskava korica i topao fil maskiraju sve ono što bi „brokoli-skeptik“ mogao da prepozna.
- Brokoli pesto
Ako se neko i dalje ne usuđuje da ga vidi na tanjiru, rešenje je u blenderu. Umesto bosiljka, brokoli se može pretvoriti u kremasti pesto s belim lukom, limunom i orašastim plodovima. Kada se umeša u testeninu, niko neće ni primetiti o čemu je reč.
- Sos pun povrća
Za one koji vole paradajz bazu, pečeni brokoli se lako uklopa u bogat sos od paradajza, paprika i plavog patlidžana. Sve se zajedno ispasira, i rezultat je sočan sos koji skriva više hranljivih sastojaka nego što se vidi na prvi pogled.
- Veganski „mac & cheese“
U varijanti sa biljnom pavlakom u blenderu, brokoli se ne vidi, ali itekako doprinosi teksturi i hranljivosti. Kada se sjedini sa sosom od indijskog oraha ili batata, dobija se kremasti obrok koji osvaja i decu i odrasle.
- U smutiju
Kombinacija brokolija, ananasa i đumbira može zvučati neobično, ali rezultat je iznenađujuće osvežavajući napitak. Brokoli u ovom slučaju ne dominira, već se stapa sa slatkoćom voća i blagom pikantnošću začina.
Brokoli nije dosadan, već su dosadni načini na koje ga spremamo. Kada mu se pruži prilika da se pokaže van kuvanog lonca, on se pretvara u svestran sastojak koji se lako uklapa u sve, od testenine i sendviča do smutija. Umesto da ga skrivamo, možda je vreme da ga ponovo upoznamo.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.