• 0

Letnje uživanje: Brze i osvežavajuće veganske zdrave poslastice sa kajsijama

Kajsije su jedna od najomiljenijih vrsta voća širom sveta i našle su svoje mesto u kuhinjama mnogih regiona. Ako ste i vi ljubitelj kajsija pozivamo vas da istražimo zajedno ovu sjajnu voćku i otkrijemo nekoliko zanimljivih zdravih recepata u kojima je ona glavna zvezda

  • 0
Dezert sa kajsijama Foto:Shutterstock/Tasha Cherkasova

Smatra se da su kajsije potekle iz regiona Himalaja i Kine, a danas se najviše gaje širom Evrope, Mediterana i u Kaliforniji. Najveći svetski proizvođač kajsija, kao i najveći izvoznik suvih kajsija je, verovatno pogađate – Turska. Mnoge kulinarske kulture širom sveta vole da koriste kajsije zbog njihovog izuzetnog ukusa i slasti, ali i raznovrsnih mogućnosti upotrebe. Kajsije se mogu jesti sveže, sušene, mogu se koristiti u dezertima, ali i kao dodatak u kuvanim jelima.

Kajsije inače pripadaju istoj porodici u kojoj su i šljive, breskve i trešnje. Iako ih najčešće povezujemo sa breskvama, one su zapravo botanički mnogo bliže šljivama. Nude odlične nutritivne benefite u vidu obilja fitohemikalija i vitamina, a naročito su bogate beta karotenom, prekursorom vitamina A. Ove supstance štite naše ćelije od oštećenja koja nam nanose slobodni radikali.

kajsije kajsija Foto: Pixabay

Sjajan su izvor i dijetalnih vlakana, koja doprinose dobroj funkciji creva. Kalijum u kajsijama doprinosi regulaciji krvnog pritiska i pruža podršku zdravlju srca. One sadrže i esencijalne minerale kao što su kalcijum, magnezijum i fosfor, neophodne za zdrave kosti i zube. Sa niskim sadržajem kalorija i visokim sadržajem vode, kajsije mogu biti i odlično letnje osveženje.

Raznovrsne mogućnosti upotrebe kajsija u kulinarstvu

Osim toga da ih jedemo sveže, postoji mnogo načina da ih uključimo u ukusna i zdrava jela. Sveže kajsije iseckane na kockice odličan su toping za jutarnje kaše sa granolom, čia puding ili ovsene kaše. Kajsije se mogu uspešno peći, grilovati i poširati, što ih čini još slađim. Odlične su i za pripremu kompota i džemova. Ako volite pečene dezerte, kajsije su odličan dodatak za pite, mafine, razne kolače i cookie-je. Suve kajsije su čest dodatak u slanim jelima inspirisanim Bliskim Istokom, najčešće u salatama i jelima od povrća i pirinča, gde se najčešće kombinuju sa pečenim bademima.

Kobler sa kajsijama i ovsenim pahuljicama

Kobler je severnoamerički izraz za pečeni dezert sa dosta voća. Obično se sastoji samo od voćnog fila koji se sipa u dublji pleh i prekrije slojem biskvitnog testa, ali može da bude i voćni fil između dva sloja testa. Mi vam donosimo recept za zdraviju i vegansku varijantu kobler-a čije je testo na bazi ovsenih pahuljica.

Za kobler sa kajsijama je potrebno:

  • Ovseno brašno (ili sitno samlevene ovsene pahuljice) 175 g (deo ovsenog brašna možete po želji zameniti mlevenim bademima)
  • Cele ovsene pahuljice 40 g
  • Prašak za pecivo 2 kašičice
  • Cimet 1 kašičica + malo muskatnog oraščića (ako volite)
  • 1 veća izgnječena banana (ili 1 ipo srednja)
  • Biljno mleko 240 g
  • Javorov sirup 50 g
  • Vanila aroma po želji
  • Očišćene kajsije (iseckane) oko 650 g
  • 2 kašike javorovog sirupa ili paste od urmi (za fil)
  • Bademi (seckani) 40 g (opciono, po želji)

Zagrejte rernu, a u međuvremenu pripremite manji četvrtasti pleh (22x22 cm) ili okrugli pleh prečnika 24 cm. Za testo pomešajte sve suve sastojke u dubljoj posudi. Tome dodajte izgnječenu bananu, biljno mleko, javorov sirup ili pastu od urmi i vanilu. Dobro promešajte. Za fil pomešajte u posebnoj posudi iseckane kajsije sa seckanim bademima i malo javorovog sirupa ili paste od urmi. Rasporedite polovinu smese za testo na dno pleha obloženog papirom za pečenje, a preko dodajte fil od kajsija. Preko njih stavite ostatak testa i ne brinite ako ih ne prekrijete u potpunosti, jer je još i lepše na oko kada kajsije malo proviruju. Pecite kobler 40-ak minuta na 170 - 180 °C dok ne porumeni (ako krene brže da rumeni prekrijte alu folijom). Služite ohlađeno ili mlako uz kuglu sladoleda od vanile ili kašiku dve biljnog jogurta sa ukusom vanile.

Veganski čizkejk sa pečenim kajsijama

Ovaj veganski „čizkejk“ na bazi orašastih plodova i kokosove kreme kombinuje raskošnu teksturu fila koji podseća na čizkejk sa kiselkasto-slatkim ukusom pečenih kajsija.

Kora za čizkejk:

  • Orasi 200 g (obični ili pekan)
  • Medjool velike urme 8 komada (zamenite svaku sa 2-3 obične ako nemate Medjool)
  • Vanila ekstrakt i malčice soli (opciono)

Fil:

  • Indijski orah sirovi 150 g
  • Blanširani badem 60 g
  • Kokosova krema 90 g (samo gusti deo is konzerve kokosovog mleka)
  • Sok od limuna 1 kašika
  • Javorov sirup ili pasta od urmi 100 g

Toping od kajsija:

  • 6 kajsija očišćenih i prepolovljenih
  • 2 kašike kokosovog ili nekog drugog šećera
  • 1 kašičica cimeta

Za koru za čizkejk sameljite u multipraktiku ili secku sve navedene sastojke do mrvičaste strukture. Utisnite masu u pleh prečnika 22 cm. Unapred prokuvajte ili ostavite da odstoje oko pola sata u vreloj vodi indijske orahe i oljuštene bademe da nabubre i omekšaju. Ocedite ih i stavite u blender zajedno sa ostalim sastojcima za fil, pa izblendajte do potpuno glatke teksture. Probajte i dodatno zasladite ili zakiselite po ukusu. Sipajte fil preko kore u pleh, pa prekrijte sve folijom i ostavite kolač u frižider da se dobro stegne (4-6 sati).

U međuvremenu poređajte polutke kajsija na pleh obložen papirom za pečenje sa presečenom stranom nagore i pospite ih sa polovinom mešavine šećera i cimeta. Pecite kajsije na 180 °C 15-ak minuta dok ne omekšaju. Neka se dobro ohlade pre nego što ih poređate sa presečenom stranom nagore preko ohlađenog čizkejka, pa ih odozgo još pospite sa ostatkom mešavine šećera i cimeta.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari