Ko kaže da prženice moraju biti nezdrave? Ove su bez jaja, bez mleka, a savršeno ukusne i idealne za doručak!

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Kad pomislim na prženice, setim se detinjstva - minimum smo ih dva puta nedeljno jeli za doručak, jer kao što i sami znate - kod bake nema bacanja hrane. Umakala bi stari hleb u smesu s jajima i mlekom, a zatim ga pržila dok ne dobije zlatnu koricu. Na kraju bi ih posolila i poslužila uz sir ili jogurt.

Danas, kada brinem sama o sebi i svom zdravlju, često se okrećem zdravijoj verziji - bez mleka i jaja, a posebno bez previše ulja. Otkrivši ovaj recept, isprobala sam i slatku verziju prženica i moram vam priznati da sam zanemela. Naravno, tu su uvek slane opcije, ali ko voli sladak doručak kao ja, slatke prženice su super verzija.

Posni doručak, veganske prženice Foto: Shutterstock

Francuski tost ili prženice

Francuski tost (French toast) zapravo nije nastao u Francuskoj, već njegovo poreklo seže vekovima unazad. Ime je dobio jer su slične verzije ovog jela bile popularne u francuskoj kuhinji, gde se naziva „pain perdu” (što znači „izgubljeni hleb”). Naziv „pain perdu” potiče od ideje da se stari, bajat hleb ne baca, već se koristi tako što se natapa u smesu od jaja i mleka, a zatim prži. Ova tehnika bila je prisutna još u starom Rimu, gde su slična jela pravili od natopljenog hleba i nazivali ga „aliter dulcia” (što znači „drugačija slatka jela”).

Recept za slatku i za slanu opciju prženica

Sastojci (za 2-3 porcije):

  • 6 kriški starijeg hleba
  • 1 šolja bademovog mleka
  • 1 kašika javorovog sirupa (ili izostaviti za slanu varijantu)
  • 2 kašike proso brašna (ili spelte, integralnog pšeničnog brašna)
  • 1 kašika nutritivnog kvasca (daje blagi ukus jaja)
  • 1 kašičica cimeta (izostaviti za slanu verziju)
  • ¼ kašičice sveže mlevenog muškatnog oraščića (izostaviti za slanu verziju)
  • Prstohvat soli
  • Kokosovo ulje za prženje

Za serviranje (slatka varijanta):

  • Prah šećer
  • Veganski puter
  • Javorov sirup
  • Sveže voće

Za serviranje (slana varijanta):

  • Avokado
  • Biljni krem sir (umesto sira možete koristiti humus ili puter od orašastih plodova)
  • Sveži peršun ili vlašac
  • So i biber

Priprema:

  1. U maloj posudi pomešajte bademovo mleko, javorov sirup (ako pravite slatku verziju), brašno, nutritivni kvasac, cimet, muškatni oraščić (ako ih koristite) i so.
  2. U plitkoj posudi rasporedite kriške hleba i prelijte ih pripremljenom smesom. Okrenite ih kako bi se ravnomerno natopile.
  3. Zagrejte malo kokosovog ulja u velikom tiganju na srednjoj vatri. Kad se zagreje, stavite natopljeni hleb i pecite nekoliko minuta sa svake strane dok ne postane zlatno-smeđi.
  4. Poslužite toplo sa slatkim ili slanim dodacima po izboru.

Ako želite više povrća i bogatiji doručak - možete isprobati varijantu sa paradajzom i spanaćem, a potrebni sastojci su:

  • 10 ml (2 kašičice) maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 150 g čeri paradajza, prepolovljenih
  • 50 g svežeg spanaća
  • So i biber po ukusu

Priprema paradajza i spanaća:

  1. U tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte beli luk i pržite ga na tihoj vatri dok ne zamiriše.
  2. Stavite čeri paradajz presečenom stranom nadole, posolite i ostavite da se peče nepomerajući ga oko 2 minuta, dok ne omekša.
  3. Pažljivo okrenite paradajz, posolite, pobiberite i po želji dodajte prstohvat šećera za bogatiji ukus.
  4. Izvadite paradajz iz tiganja, ostavljajući malo aromatičnog ulja unutra.
  5. Dodajte malo vode i spanać u isti tiganj. Poklopite i ostavite da uvene na laganoj vatri. Začinite po ukusu i dodajte svojim prženicama.

Dodatni saveti:

  • Ako volite hrskavije prženice - ostavite natopljeni hleb nekoliko minuta da upije smesu, ali nemojte preterivati da se ne raspadne.
  • Ako želite bogatiji, slađi ukus - koristite bademovo mleko s vanilom ili dodajte kašičicu ekstrakta vanile.

Bilo da ih jedete slane ili slatke, ove veganske prženice podižu klasiku na novi nivo!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari