
Punjeni paradajz sa kinoom i veganskom fetom: Recept za ukusan i hranljiv obrok
Ako ste ljubitelj punjenih paprika, sigurno ćete se zaljubiti u recept za punjeni paradajz! Sličan recept punjenim paprikama, ali sa zapanjujućim twistom - paradajz punjen bogatom mešavinom kinoe, povrća i začina, obogaćeno veganskim sirom za dodatni šmek. Osim što je ovo jelo neverovatno ukusno, ono je i bogato hranljivim materijama, zahvaljujući kinoi koja sadrži sve esencijalne amino kiseline, vlakna, gvožđe i magnezijum.
Iako je priprema punjenog paradajza slična onoj za punjenje paprika, tekstura paradajza daje jedno potpuno novo iskustvo, a sočan plod se savršeno slaže sa začinjenim nadevom i kremastim veganskim sirom. Ukoliko tražite lagan, ali zasitan obrok koji je pun proteina i savršen za biljnu ishranu, ovo je jelo koje ne smete da propustite.
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 2 čena belog luka
- 4 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- 250 g veganskog mlevenog mesa (mlevena soja je odlična zamena za mleveno meso - možete je pripremiti tako što je potopite u toploj vodi, a zatim začinite po ukusu)
- 6 velikih paradajza
- 1 kašičica origana
- 1/2 kašičice čili pahuljica
- 150 g kinoe
- 2 kašičice paradajz pirea
- 1/4 svežeg peršuna
- 120 g veganskog feta sira (savet za pripremu)
Priprema:
- Isecite crni luk, narendajte šargarepu i sitno iseckajte beli luk.
- Na srednjoj vatri, u širokoj šerpi, zagrejte polovinu maslinovog ulja i dodajte luk zajedno sa prstohvatom soli. Pržite 8-10 minuta, povremeno mešajući.
- Dok pripremate povrće, spremite paradajz. Isecite vrh svakog paradajza (oko 1 cm) da biste dobili poklopac, a zatim napravite nekoliko rezova na mesu i pažljivo izdubite unutrašnjost kašikom.
- U međuvremenu, proverite luk. Kada omekša, dodajte vegansko mleveno meso (mlevenu soju), usitnite ga drvenom kašikom i pržite još 5-6 minuta, povremeno mešajući.
- U posudi za pečenje stavite prazne paradajze, pospite ih maslinovim uljem i malo soli.
- Meso paradajza stavite u blender i izblendajte dok ne postane glatko, pa sačuvajte.
- U šerpu dodajte šargarepu, beli luk i začine, pa pržite još nekoliko minuta.
- Dodajte kinou, začinite solju i biberom, ubacite paradajz pire, dobro promešajte i kuvajte još minut pre nego što dodate blendani paradajz. Dodajte još 250 ml vode, smanjite vatru i kuvajte 15 minuta, povremeno mešajući.
- Sitno iseckajte peršun i dodajte ga u smesu, proberite začine i prilagodite po ukusu.
- Nadev stavite u paradajze, pokrijte ih njihovim "poklopcem" i preostalu smesu rasporedite između paradajza.
- Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C 30 minuta. Zatim, skinite foliju, pospite veganskim feta sirom i pecite još 10 minuta.
- Poslužite uz ostatak feta sira.
Ovaj obrok je odličan za sve koji vole punjeno povrće, ali žele isprobati nešto novo, sa bogatim i sočnim nadevom. Svi ukusi se sjajno upotpunjuju, a veganski feta sir dodaje kremastu teksturu koja će vas oduševiti.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.