
Vege burger koji će vas iznenaditi: Recept za sočne pljeskavice od graška i krompira
Ko kaže da burger mora da bude napravljen od mesa, ili da ako je biljni mora da sadrži sočivo, pasulj ili soju? Jedna od najboljih stvari kod plant based kulinarstva i biljne ishrane je upravo njena neverovatna raznovrsnost, pa ni priprema vege burgera nije izuzetak. Od pasulja i pečurki, pa do slatkog krompira i leblebija, pred nama je čitava lepeza biljnih sastojaka koje možemo pretvoriti u hranljive i preukusne pljeskavice.
Zato ovoga puta delimo sa vama recept za vege burgere sa pomalo neuobičajenim sastojkom – zelenim graškom. Ovu divnu namirnicu ponekad izgubimo iz vida, mada nepravedno, jer je u malim zelenim lopticama spakovana velika nutritivna moć. Grašak je bogat biljnim proteinima, vitaminima C, K i B, a donosi nam i dobru dozu gvožđa i antioksidanasa – uključujući i protiv-upalne polifenole koji štite naše ćelije od oštećenja. Zelena mahunarka podržava i dobar balans šećera u krvi, zdravlje mikrobioma creva i imunitet.
Ovi burgeri od graška i krompira su meki iznutra i hrskavi spolja, aromatični zbog prisustva začinskog bilja (peršun i nana) i sveži zbog dodatka korice limuna. Lako se prave i mogu se poslužiti na različite načine.

Krompiri u ovom receptu nisu tu samo da nas zasite, već doprinose i nutritivnoj vrednosti, ali i teksturi samih burgera. Krompirje bogat vitaminom C i kalijumom, a sadrži i rezistentni skrob (naročito kada ga ohladimo nakon kuvanja), koji podržava naš mikrobiom i imuni sistem. U ovom receptu, krompir pomaže i da se sastojci prirodno povežu, dajući burgerima meku i kremastu unutrašnjost – odličnu podlogu na kojoj grašak i sveži začini mogu da zablistaju.
Recept za vege burgere od graška i krompira
Potrebno je:
- 450 g krompira
- 200 g smrznutog graška
- 2 kašike mlevenog lana
- 2 čena belog luka
- 1 veza peršuna ž
- Nekoliko listića nane
- Narendana korica limuna
- 1 kašika maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
Postupak:
- Skuvajte krompir (neoljušten) – oko 30 minuta dok ne omekša;
- Skuvajte posebno grašak (15-ak minuta);
- Iseckajte sitno beli luk, peršun i nanu;
- Operite krompir pod hladnom vodom i oljuštite ga dok je još topao. Izgnječite ga potom što bolje gnječilicom za pire, pa onda dodajte i kuvan grašak i sve ostale sastojke;
- Izmešajte sve dobro i izgnječite viljuškom da se i grašak usitni, pa ostavite smesu 15-ak minuta da se ohladi i poveže;
- Oblikujte burgere blago navlaženim rukama. Ispadne oko 6 komada srednje veličine;
- Pecite ih na tiganju sa malo ulja ili u rerni (takođe premazane sa malo maslinovog ulja). Možete ih ispeći i u er-frajeru, ako želite.
Ideje za služenje pljeskavica od graška i krompira:
- U stilu burgera – Kreatorka recepta je burger poslužila na zemički obilato namazanoj kremastim biljnim namazom od indijskog oraha i začinskog bilja, uz dodatak grilovanih tikvica i listova zelene salate.
- U buda činiji – Dodajte burgere od graška u činiju preko kuvane kinoe ili integralnog pirinča, uz pečeno neko pečeno i sveže povrće i sve isprskano omiljenim sosom (na pr. tahini sos – tahini, malo senfa i soka od limuna uz dodatak soli, umutite sa malo vode).
- Zamotajte u tortilju – Presecite pečeni burger na nekoliko delova, pa ga umotajte u integralnu tortilju uz dodatka humusa i na pr. zelene salate i rendane šargarepe.
- Za decu – Oblikujte smesu za burgere od graška u male pljeskavice, pa ih poslužite uz hrskave kriške batata ispečene u rerni i sos za umakanje (na pr. biljni mileram + malo majoneza + malo kečapa i soka od limuna).
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.