Vege burger koji će vas iznenaditi: Recept za sočne pljeskavice od graška i krompira

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Ko kaže da burger mora da bude napravljen od mesa, ili da ako je biljni mora da sadrži sočivo, pasulj ili soju? Jedna od najboljih stvari kod plant based kulinarstva i biljne ishrane je upravo njena neverovatna raznovrsnost, pa ni priprema vege burgera nije izuzetak. Od pasulja i pečurki, pa do slatkog krompira i leblebija, pred nama je čitava lepeza biljnih sastojaka koje možemo pretvoriti u hranljive i preukusne pljeskavice.

Zato ovoga puta delimo sa vama recept za vege burgere sa pomalo neuobičajenim sastojkom – zelenim graškom. Ovu divnu namirnicu ponekad izgubimo iz vida, mada nepravedno, jer je u malim zelenim lopticama spakovana velika nutritivna moć. Grašak je bogat biljnim proteinima, vitaminima C, K i B, a donosi nam i dobru dozu gvožđa i antioksidanasa – uključujući i protiv-upalne polifenole koji štite naše ćelije od oštećenja. Zelena mahunarka podržava i dobar balans šećera u krvi, zdravlje mikrobioma creva i imunitet.

Ovi burgeri od graška i krompira su meki iznutra i hrskavi spolja, aromatični zbog prisustva začinskog bilja (peršun i nana) i sveži zbog dodatka korice limuna. Lako se prave i mogu se poslužiti na različite načine.

Grašak Foto: Pixabay

Krompiri u ovom receptu nisu tu samo da nas zasite, već doprinose i nutritivnoj vrednosti, ali i teksturi samih burgera. Krompirje bogat vitaminom C i kalijumom, a sadrži i rezistentni skrob (naročito kada ga ohladimo nakon kuvanja), koji podržava naš mikrobiom i imuni sistem. U ovom receptu, krompir pomaže i da se sastojci prirodno povežu, dajući burgerima meku i kremastu unutrašnjost – odličnu podlogu na kojoj grašak i sveži začini mogu da zablistaju.

Recept za vege burgere od graška i krompira

Potrebno je:

  • 450 g krompira
  • 200 g smrznutog graška
  • 2 kašike mlevenog lana
  • 2 čena belog luka
  • 1 veza peršuna ž
  • Nekoliko listića nane
  • Narendana korica limuna
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu

Postupak:

  1. Skuvajte krompir (neoljušten) – oko 30 minuta dok ne omekša;
  2. Skuvajte posebno grašak (15-ak minuta);
  3. Iseckajte sitno beli luk, peršun i nanu;
  4. Operite krompir pod hladnom vodom i oljuštite ga dok je još topao. Izgnječite ga potom što bolje gnječilicom za pire, pa onda dodajte i kuvan grašak i sve ostale sastojke;
  5. Izmešajte sve dobro i izgnječite viljuškom da se i grašak usitni, pa ostavite smesu 15-ak minuta da se ohladi i poveže;
  6. Oblikujte burgere blago navlaženim rukama. Ispadne oko 6 komada srednje veličine;
  7. Pecite ih na tiganju sa malo ulja ili u rerni (takođe premazane sa malo maslinovog ulja). Možete ih ispeći i u er-frajeru, ako želite.

Ideje za služenje pljeskavica od graška i krompira:

  • U stilu burgera – Kreatorka recepta je burger poslužila na zemički obilato namazanoj kremastim biljnim namazom od indijskog oraha i začinskog bilja, uz dodatak grilovanih tikvica i listova zelene salate.
  • U buda činiji – Dodajte burgere od graška u činiju preko kuvane kinoe ili integralnog pirinča, uz pečeno neko pečeno i sveže povrće i sve isprskano omiljenim sosom (na pr. tahini sos – tahini, malo senfa i soka od limuna uz dodatak soli, umutite sa malo vode).
  • Zamotajte u tortilju – Presecite pečeni burger na nekoliko delova, pa ga umotajte u integralnu tortilju uz dodatka humusa i na pr. zelene salate i rendane šargarepe.
  • Za decu – Oblikujte smesu za burgere od graška u male pljeskavice, pa ih poslužite uz hrskave kriške batata ispečene u rerni i sos za umakanje (na pr. biljni mileram + malo majoneza + malo kečapa i soka od limuna).

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari