
Ako imate stare jabuke, ne bacajte ih: Napravite ove neodoljive pitice za 15 minuta!
Znate one jabuke koje vam stoje danima na kuhinjskoj polici, svakog dana odlažete da ih pojedete, već su postale smežurane, a nekako vam je žao da ih bacite? Ovo je recept baš za takve situacije. Umesto da završe u kanti, te jabuke mogu postati zvezde jedne brze, mirisne i domaće poslastice. Ove pitice sa jabukama, napravljene uz pomoć gotovog lisnatog testa, savršen su spoj praktičnosti i ukusa - bez komplikovanog razvlačenja testa i bez bespotrebnog bacanja hrane.
Lisnato testo je sjajan saveznik kad želite nešto toplo i slatko, a nemate mnogo vremena. Za razliku od tradicionalnog testa za pitu koje zahteva više koraka i preciznosti, ovde je sve brzo, jednostavno i gotovo u jednoj činiji i na jednom plehu. Plus, recept je potpuno veganski i ne zahteva nikakve specijalne sastojke. Sve što vam treba su jabuke, malo šećera, cimet i testo, a rezultat je desert koji miriše na toplinu doma, pečene jabuke i zlatno, hrskavo zadovoljstvo.

Savršen za iskorišćavanje ostataka, posluženje gostima ili kao slatki zalogaj uz popodnevni čaj.
Recept za pitice sa jabukama
Sastojci: (za 12 komada)
- 2 šolje oljuštenih i sitno seckanih jabuka (bilo koja vrsta)
- 2 kašike smeđeg šećera
- ¾ kašičice mlevenog cimeta
- 2 lista lisnatog testa, odmrznuta
- 3 kašike biljnog mleka
- 3 kašike šećera
Priprema:
- Zagrejte rernu na 230°C. Obložite veliki pleh papirom za pečenje.
- U srednju činiju stavite jabuke, smeđi šećer i cimet. Promešajte da se jabuke ravnomerno oblože začinima.
- Razvucite lisnato testo na debljinu od oko 3 mm. Isecite testo na dvanaest kvadrata dimenzija 10x10 cm.
- Na svaki kvadrat stavite po dve pune kašike nadeva od jabuka. Preklopite testo dijagonalno da dobijete trougao, pa viljuškom pritisnite ivice da se zatvore. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal.
- Na vrhu svakog trougla napravite tri mala proreza. Pažljivo prenesite sve na pripremljeni pleh.
- Premažite svaki trougao biljnim mlekom i pospite sa malo šećera.
- Pecite 12 do 15 minuta, dok testo ne naraste i ne dobije zlatnu boju. Ostavite da se hlade 10 minuta na plehu pre služenja.
Dodatni saveti za pripremu:
- Seckajte jabuke sitno i ravnomerno: Pazite da jabuke budu iseckane na jednake kockice – tako će ravnomerno omekšati prilikom pečenja i neće probijati testo. Ako ostavite prevelike komade, mogu otežati zatvaranje pita ili ostati delimično sirovi.
- Birajte pravu sortu jabuka: Kiselo-slatke sorte poput Granny Smith ili Jonagold obezbeđuju najbolji balans ukusa - ne postaju kašaste, a lepo se karamelizuju. Ako koristite slađe sorte (npr. Gala), slobodno smanjite količinu dodatog šećera.
- Dodajte arome po želji: Ako želite bogatiji ukus, ubacite malo narendanog muskatnog oraščića, prstohvat soli ili kap-dve ekstrakta vanile u smesu sa jabukama. Po želji, možete dodati i kašiku suvog grožđa ili seckanih oraha.
- Radite s lisnatim testom dok je hladno: Lisnato testo se lakše oblikuje dok je hladno, ali ne previše zamrznuto. Ako se previše omekša i počne da se lepi, vratite ga u frižider na 5-10 minuta pre daljeg rada.
- Ne zatrpavajte pleh: Pazite da ne stavite pite preblizu jednu drugoj, ostavite dovoljno prostora da se testo lepo naduje i postane hrskavo sa svih strana.
- Pospite šećerom za dodatnu teksturu: Pospite vrhove sirovim šećerom (npr. kokosovim) pre pečenja za dodatnu hrskavost i blagi karamel ukus.
- Čuvajnje i podgrevanje: Ako vam ostane pita, čuvajte ih u zatvorenoj kutiji na sobnoj temperaturi do 2 dana, ili u frižideru do 4 dana. Pre služenja, kratko ih podgrejte u rerni kako bi ponovo bile hrskave.

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.