
Najkremastija tahini pasta sa brokolijem i limunom: Ručak kao iz restorana, a gotov je za 30 minuta
Tahini pasta sa brokolijem predstavlja savršen spoj kremaste teksture, osvežavajućih citrusnih nota i biljnih nutrijenata. Ovaj recept je odličan izbor za lagan, ali zasitan ručak, a priprema traje svega 30 minuta.
Zahvaljujući tahiniju - pasti od susama bogatoj zdravim mastima, mineralima i proteinima, dobijamo glatki sos bez potrebe za pavlakom, mlekom ili orašastim plodovima. Dodatak limunovog soka i korice osvežava i uravnotežuje ukus, dok brokoli doprinosi vlaknima i dodatnoj teksturi.
Ova pasta je odlična i za one dane kada je potrebno nešto brzo, hranljivo i bez previše sastojaka. Pogodna je i za obroke unapred pripremljene za nekoliko dana.
Recept za tahini pastu sa brokolijem i limunom
Sastojci za pastu i sos:
- 230 g testenine (npr. fusilli, penne…)
- 1 kašika maslinovog ulja
- 75 g tahinija (glatki deo, dobro promešan)
- Sok i korica 1 većeg limuna (korica odvojeno)
- ½ kašičice javorovog sirupa ili agave
- So i biber po ukusu
- 4 kašike ledene vode (po potrebi)
- 280 g brokolija (i cvetovi i stabljika)
Za dodatak:
- 2 ½ kašike maslinovog ulja
- 1 velika ljutika (šalot), tanko sečena (ili drugi luk, ali ljutika je blaža pa paziti sa količinom)
- 4 čena belog luka, tanko sečena
- ½ do 1 kašičica tucane ljute paprike (po ukusu)
- 1 šaka svežeg bosiljka, na trakice
- Prstohvat krupne morske soli
Priprema:
- Oguliti spoljašnji sloj stabljike brokolija i iseći je na tanke kolutove. Cvetove iseći na manje komade.
- U loncu zagrejati vodu sa malo soli i skuvati testeninu prema uputstvu. Tri minuta pre kraja kuvanja, dodati cvetove brokolija i kuvati dok testenina ne bude al dente, a brokoli ostane svetlozelen i hrskav. Sačuvati 1 šolju vode od kuvanja, pa procediti.
- U činiji pomešati tahini, 1 kašiku maslinovog ulja, limunov sok, javorov sirup, prstohvat soli i bibera i malo limunove korice. Postepeno dodavati ledenu vodu dok se ne dobije kremast, ali ne previše gust sos.
- U većem tiganju zagrejati 2 ½ kašike maslinovog ulja. Dodati stabljike brokolija, posoliti i pržiti 2 minuta. Zatim dodati ljutiku i beli luk i pržiti još 2-4 minuta dok ne postanu zlatasti. Dodati tucanu papriku i kratko propržiti.
- U isti tiganj dodati oceđenu testeninu i brokoli, zatim sipati tahini sos i ¾ šolje sačuvane vode od kuvanja. Na srednje jakoj vatri mešati sve dok se sos ne sjedini i pasta postane kremasta.
- Dodati seckani bosiljak i po želji još limunovog soka, soli ili bibera. Po vrhu posuti ostatak korice limuna i malo krupne soli pre serviranja.
Korisni saveti:
- Tahini iz sredine teglice je najlakši za rad - gladak je i lakše se meša. Donji slojevi znaju biti pregusti.
- Ledenu vodu dodavati postepeno, kako bi se sos lakše razredio i dobio savršenu teksturu.
- Voda od kuvanja testenine je ključna za kremast sos - sadrži skrob koji pomaže da se sos bolje veže za pastu.
- Moguće zamene: Umesto brokolija može se koristiti špargla, tikvice ili kuvani grašak. Za dodatni biljni protein, u jelo se mogu dodati kuvane leblebije ili beli pasulj.
- Obrok unapred: Pasta se dobro drži i sutradan, što je čini pogodnom za pripremu obroka unapred.
Ovaj recept je odličan primer kako od jednostavnih biljnih sastojaka može nastati bogat, hranljiv i osvežavajući obrok - idealan za lagani letnji ručak ili zdrav obrok u toku radne nedelje.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.