
Neodoljiva salata sa makaronima – osvežavajuć i kremast posni obrok bez majoneza
Na ovoj vrelini jedino što nam prija su svakako lagana i osvežavajuća jela. Jer, hteli mi ili ne - nešto mora da se jede, a izbegavanje hrane po vrućini nije rešenje. Pravi spas su hranljiva, ali lagana i osvežavajuća jela, pa vam danas donosimo za takve prilike jednu odličnu ideju – vegansku salatu sa makaronima. Ona je kremasta, hranljiva, zasitna, a bez majoneza i – neverovatno ukusna! Idealna je za piknik ili posluženje na otvorenom, za poneti na posao ili kao lagana i brza večera.
Ono što je čini zaista posebnom je biljni kremasti dresing bez majoneza – na bazi belog pasulja (iz konzerve), indijskog oraha i semenki suncokreta. U pitanju je prava mala vege nutritivna bomba, ali bez imalo osećaja težine u stomaku.
Sve prednosti ove pasta salate:
- Bez majoneza je, ali i dalje kremasta i bogatog ukusa
- Solidan sadržaj proteina i zasitnost – zahvaljujući pasulju, semenkama, ali i pasti
- Bez industrijski prerađenih sastojaka
- Super prilagodljiva – možete koristiti razno sezonsko povrće po izboru i tako varirati sastojke
- Može da stoji u frižideru, pa ako nešto ostane – može sutradan poslužiti kao doručak ili obrok za poneti na posao.
Recept za kremastu vege pasta salatu
Potrebno je:
- 200-250 g suve paste po izboru (sitnije ili srednje veličine, poput fusila- spiralica), može i integralne
- 1 crvena ili zelena paprika
- 1 manja glavica crvenog luka (ili 2 struka mladog luka – po vašem izboru)
- 2-3 čvršća paradajza (oko 300 g)
- 1 manji svež krastavac (oko 200 g)
- Nekoliko kiselih krastavaca (100-150 g)
- Opciono - masline (seckane na kolutiće, crne ili zelene po izboru)
- Opciono – dodajte po želji i malo ustinjenih cvetova čvršćeg obarenog brokolija ili kuvani grašak (može i iz konzerve)
Za kremasti dresing bez majoneza (i bez ulja):
- 1 konzerva belog pasulja (oprati i ocediti)
- Oko 150 ml biljnog mleka (bez šećera i arome) ili vode
- 40 g indijskog oraha (sirovog)
- 25 g suncokretovih semenki (sirovih oljuštenih)
- 2 manja čena belog luka
- 1 kašika finog senfa (ili više po ukusu)
- 2 kašike soka od limuna
- 1 kašika jabukovog sirćeta (ili više po ukusu)
- So i biber po ukusu
- Svež peršun ili mirođija (poželjno je, ako imate)
Postupak:
- Prvo skuvajte pastu u kipućoj posoljenoj vodi. Obratite pažnju da ostane malo čvršća („al dente“). Kuvanu pastu procedite i isperite pod hladnom vodom da se brzo ohladi;
- Indijski orah i suncokret natopite 15-ak minuta u vreloj vodi da nabubre (dresing će tako biti kremastiji). Potom izblendajte sve sastojke za dresing, probajte i začinite dodatno po svom ukusu. Podesite gustinu dresinga – ako je potrebno da ga razredite dodajte još malo vode. Ne treba da bude ni pregust, ali ni previše redak, a treba da bude slaniji i kiseliji, jer treba da začini svu količinu paste i povrća;
- Iseckajte i pripremite svo navedeno povrće – seckajte na sitnije kockice slične veličine (kisele krastavčiće što sitnije);
- Na kraju sipajte oceđenu i ispranu pastu u dublju posudu, dodajte iseckano povrće i pripremljenu smesu za dresing i sve dobro promešajte. Probajte i začinite dodatno ili dodajte još soka od limuna ili sirćeta, ako je potrebno.
Preporuka je da se pripremljena vege pasta salata ostavi da odstoji bar pola sata ili sat u frižideru pre služenja, kako bi se ukusi povezali i dresing upio u pastu.
Ova hladna veganska pasta salata je odlično demonstrira kako jednostavni biljni sastojci vrlo lako mogu da stvore sadržajan, kremast i zasitan obrok – bez trunke majoneza, ulja ili mlečnih proizvoda. A najbolji deo? Možete je prilagoditi onome što trenutno imate u frižideru i uvek iznova izmišljati nove kombinacije sastojaka.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.