Da li ste probali mediteransku salatu od sočiva? Evo zašto nas je oborila s nogu

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Da li se i vama dešava da vas najviše oduševe upravo jednostavni recepti i ideje? Znate ona jela koja su istovremeno i raskošno ukusna, ali skromna u pogledu sastojaka. Danas se zajedno oduševljavamo upravo takvim receptom koji nam stiže iz grčke kuhinje. Spoj sočiva i letnjeg povrća plus čista magija mediteranske kuhinje na grčki način.

Čime nas je ova obrok salata oborila s nogu?

Sklad ukusa i tekstura – Slatkast i dimljen ukus pečenih paprika, zemljani tonovi patlidžana, blaga aromatičnost pečenog belog luka i svežina peršuna – sve se to idealno spaja sa punim, orašastim ukusom zelenog sočiva. Prava mediteranska harmonija!

Nutritivno bogatstvo – Sočivo je izvrstan izvor biljnih proteina, vlakana, gvožđa i folata. Povrće je puno antioksidanasa, vitamina i fitonutrijenata, a maslinovo ulje sadrži zdrave mononezasićene masti i polifenole sa protivupalnim dejstvom.

Jednostavna priprema – Nema mnoštva komplikovanih koraka i potrebe za skupim sastojcima. Povrće se celo ispeče u rerni, sočivo se skuva – a ostalo je samo mešanje (i malo seckanja).

Sočivo, namirnica Foto: Shutterstock

Zašto je korisno da pripremamo više mediteranskih jela?

Mediteranska jela su poznata po visokom udelu povrća i obilatom korišćenju mahunarki. Forsiranje ovih biljnih namirnica u ishrani povezano je sa mnogobrojnim benefitima:

  • Većim unosom vlakana – koja hrane dobre bakterije u crevima;
  • Nižim rizikom od hroničnih bolesti poput dijabetesa tip 2, visokog pritiska i bolesti srca;
  • Boljom probavom i više energije tokom dana;
  • Manjim unosom loših zasićenih masti u poređenju sa mesnim jelima.

Recept: Grčka obrok salata od sočiva sa pečenim povrćem

Potrebno je:

  • 200 g zelenog sočiva (prethodno skuvati i ocediti)
  • 3 crvene paprike
  • 2 srednja patlidžana
  • 1 cela glavica belog luka (ako ga pečete) ili 3 čena (ako ga svežeg seckate za salatu)
  • 1 veza svežeg peršuna (sitno iseckanog)
  • So i biber po ukusu
  • Maslinovo ulje
  • Crveno vinsko ili jabukovo sirće po ukusu

Postupak:

  1. Operite sočivo i skuvajte ga. Biće potrebno 20-25 minuta da se skuva. Pazite da se skuva, ali ne previše, kako ne bi bilo gnjecavo. Isperite ga u cediljci pod hladnom vodom i ostavite ga sa strane da se dobro ocedi;
  2. Na pleh stavite papir za pečenje, pa preko njega cele oprane paprike i patlidžane, kao i celu glavicu belog luka. Isprskajte povrće sa malo maslinovog ulja i pecite ga u rerni 30-40 minuta dok ne omekša i dobro potamni;
  3. Ostavite pečeno povrće da se prohladi, a potom oljuštite koricu sa paprika i patlidžana. Sredinu oljuštenog patlidžana blago stisnite, kako bi iscedili višak tečnosti. Isitnite na dasci nožem oljuštene paprike i patlidžan, a meku sredinu pečenog belog luka istisnite i izgnječite viljuškom;
  4. U dubljoj posudi za salatu pomešajte kuvano sočivo, isitnjeno pečeno povrće, beli luk i iseckani svež peršun. Posolite i pobiberite salatu, pa je prelijte sa sa 2-3 kašike maslinovog ulja i dodajte količinu sirćeta po vašem ukusu;
  5. Dobro promešajte i služite salatu blago toplu, na sobnoj temperaturi ili ohlađenu.

Ova salata je savršena kao samostalan obrok uz kriške prepečenog hleba, ali može biti i prilog ili odlično letnje predjelo. Za detalje pripreme i uživanje u šarmu grčke domaćice koja priprema jelo - pogledajte obavezno priloženi Instagram video.

Mediteranska kuhinja – mudrost na tanjiru

Ova kuhinja nije poznata samo po maslinovom ulju i začinima — ono što je čini posebnom je pristup hrani. Fokusira se na obilje povrća, mahunarki, začinskog bilja i celovitih namirnica, a meso se koristi u manjim količinama. Kod nas u Srbiji, gde su meso i mlečni proizvodi često glavni deo obroka, osvežavajuća je inspiracija kada vidimo kako se jela na bazi biljaka mogu pripremiti s lakoćom i uz puno ukusa.

Današnja salata je divan poziv da usporimo, oslušnemo svoje telo i isprobamo moć biljne hrane. Možda je vreme da, umesto još jednog tanjira mesa, probate nešto što će vas oduševiti lakoćom, ukusom i osećajem blagostanja koje ostaje nakon konzumacije.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari