Domaći namazi od suncokretovih semenki: Tri neodoljive varijante za doručak

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ako vam fali inspiracije, želite da promenite malo vaš uobičajeni doručak i umesto nekog kupovnog namaza želite nešto u čije sastojke ste sigurni, domaći namazi ne samo da su brzi za pripremu, već su i daleko ukusniji i nutritivno bogatiji od većine kupovnih alternativa. A za ovaj recept, osnovni sastojak je skromna, ali moćna suncokretova semenka.

Ova jednostavna osnova otvara prostor za igru - pripremite makar jednu od tri verzije ovog svestranog namaza: sa bosiljkom, sušenim paradajzom i renom i jabukom. Prilagodljive su, bez aditiva i savršene za svaki obrok - od doručka do užine.

Osnovni recept za namaz od suncokretovih semenki (+3 varijante)

Sastojci za bazu:

  • 300 g suncokretovih semenki
  • 150 ml vode

1. varijanta sa bosiljkom:

  • 100 g svežih listova bosiljka
  • 3 kašike neutralnog biljnog ulja (npr. suncokretovo)
  • 2 kašike agavinog sirupa
  • 2 kašike sveže ceđenog limunovog soka
  • So i biber po ukusu

2. varijanta sa sušenim paradajzom:

  • 10 sušenih paradajza iz ulja
  • 7-8 kašičica paradajz pirea
  • 2 kašike agavinog sirupa
  • 2 kašičice limunovog soka
  • So i biber po ukusu

3. varijanta sa jabukom i renom:

  • 120 g rendane jabuke (po želji sa korom)
  • 4-5 kašičica rena iz teglice (ili sveže narendanog)
  • 1 kašika neutralnog biljnog ulja
  • Agavin sirup po ukusu
  • So i biber po ukusu

Priprema:

  1. Prepecite suncokretove semenke na suvom tiganju dok ne zamirišu i dobiju blagu zlatnu boju. Ostavite da se malo ohlade.
  2. Podelite semenke ravnomerno u tri visoke posude i u svaku dodajte po 50 ml vode.
  3. U svaku posudu dodajte sastojke za željenu varijantu i sve zajedno izblendirajte dok ne dobijete glatku smesu. Po potrebi dodajte još malo vode za kremastiju teksturu.
  4. Probajte i dodatno začinite po ukusu.
  5. Prebacite gotove namaze u čiste staklene tegle, zatvorite ih i čuvajte u frižideru. Najbolje je konzumirati ih u roku od 3-4 dana.
namaz od paprike Foto: Shutterstock

Saveti i ideje:

  • Umesto bosiljka, tokom možete koristiti peršun ili rukolu.
  • Ako volite pikantnije, dodajte malo čilija ili dimljene paprike u paradajz varijantu.
  • Ako ne volite ren, jabuku možete kombinovati sa cimetom i orasima za blažu, slatko-slanu verziju.
  • Ovi namazi su savršeni i kao umak uz štapiće od povrća ili prepečeni hleb.

Domaći namazi su odličan način da obogatite svoj doručak bez komplikacija. Ne samo da znate tačno šta jedete, već imate potpunu slobodu da menjate ukuse, začine i dodatke u skladu sa sezonom i ličnim preferencama. I što je najbolje, suncokretove semenke su pristupačne, nutritivno bogate i savršeno neutralne kao baza.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari