
Ukus kao da je stigao iz restorana: Recept za "lepljivi" slatko-ljuti patlidžan
Patlidžan je jedna od onih vrsta povrća koje ljudi ili vole ili ga ne podnose. Ako spadate u ovu drugu grupu, evo za vas sjajnog izazova da mu ipak date još jednu šansu. Ubeđeni smo da ako ga niste probali ovako – u slatko-ljutom, lepljivom sosu – onda zapravo nikada niste otkrili njegove skrivene kvalitete.
Za one koji vole patlidžan, evo još jedne fine ideje kako da ga lako spreme, a da bude zaista neodoljiv. Komadići patlidžana pripremljeni na ovaj način postaju spolja zlatni i blago hrskavi, a iznutra mekani kao puter. Pri tom su obavijeni sjajnom lepljivom i pikantnom glazurom u kojoj se spajaju soja sos, agavin sirup, sirće i malo ljute paste sa paprikom (ili sosa). Dobićete jelo koje i izgleda kao da je upravo stiglo iz restorana, a pravi se jednostavno kod kuće – i uz minimalnu količinu ulja.

I da, znamo – u Srbiji „pravi obrok” gotovo uvek znači meso na stolu. Ali, verujte nam na reč, patlidžan u ovakvom izdanju može da iznenadi i oduševi i one najveće mesojede. Njegova tekstura i bogat ukus često podsećaju na mesne zalogaje, pa lako može da preuzme na sebe ulogu zvezde obroka.
Recept za slatko-ljuti „lepljivi patlidžan“
Sastojci (za 2 porcije):
- 2 čvrsta, duguljasta patlidžana
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 1–2 kašike gustina
- 1 mladi luk
- So po ukusu
Za sos:
- 3 kašike soja sosa
- 1 kašika agavinog sirupa (ili javorovog)
- 1 kašičica jabukovog ili pirinčanog sirćeta
- 1 kašičica gochujang paste (ili malo Srirača sosa ili nekog drugog ljutog sosa)
- 1 kašičica gustina
- 1 mala šoljica vode
Postupak:
- Priprema patlidžana: Operite i isecite patlidžan na kolutove (oko 1.5 cm debljine) – pogledajte priloženi reels. Ako je patlidžan krupan, prepolovite kolutove. Posolite ih i ostavite 30 minuta da puste gorčinu. Potom isperite patlidžan, dobro ga osušite čistom krpom ili papirnim ubrusima, pa ga stavite u dublju posudu i pospite gustinom. Promešajte prstima da se lepo obloži svaki komad patlidžana sa po malo gustina (od toga će dobiti hrskavu spoljašnost prilikom prženja).
- Sos: Pomešajte sve sastojke za sos u činiji i ostavite sa strane.
- Prženje: Zagrejte ulje u tiganju i pecite kolutove par minuta sa svake strane dok ne porumene. Možete i u dve ture, ako ne mogu svi komadi odjednom da stanu u tiganj.
- Finalni potez: Dodajte sitno iseckan mladi luk u tiganj i prethodno proprženi patlidžan, pa prelijte sos preko svega. Krčkajte 1-2 minuta dok se sos ne zgusne i obavije patlidžan u lepljivu glazuru. Ako je pregusto, dodajte još malo vode. Sklonite jelo sa vatre i poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi, preko kuvanog pirinča.
Kako je najbolje poslužiti neodoljivi „lepljivi patlidžan“?
- Preko kuvanog pirinča ili nudli, posuto seckanim pečenim kikirikijem ili indijskim orahom - za pun obrok.
- Kao dodatak uz svežu salatu ili kuvano povrće.
- U „grain bowl“ kombinaciji sa kinoom ili prosom.
- Ili, za avanturiste: u tortilji ili lepinji uz hrskavu mešavinu začinjenog povrća (kupus, šargarepa, zeleniš, crveni luk) - kao sočan biljni „street food“.
„Lepljivi“ slatko-ljuti patlidžan divno demonstrira kako povrće može bez problema da ponosno zauzme centralno mesto na tanjiru. Slatko-ljuta glazura i mekana unutrašnjost oduševiće i one koji se zaklinju da „ne mogu bez mesa“. Baš ovakav recept možda može da ih ubedi da biljna hrana zna da bude i bogata, i zasitna, ali i neverovatno ukusna.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.