Ukus kao da je stigao iz restorana: Recept za "lepljivi" slatko-ljuti patlidžan

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Patlidžan je jedna od onih vrsta povrća koje ljudi ili vole ili ga ne podnose. Ako spadate u ovu drugu grupu, evo za vas sjajnog izazova da mu ipak date još jednu šansu. Ubeđeni smo da ako ga niste probali ovako – u slatko-ljutom, lepljivom sosu – onda zapravo nikada niste otkrili njegove skrivene kvalitete.

Za one koji vole patlidžan, evo još jedne fine ideje kako da ga lako spreme, a da bude zaista neodoljiv. Komadići patlidžana pripremljeni na ovaj način postaju spolja zlatni i blago hrskavi, a iznutra mekani kao puter. Pri tom su obavijeni sjajnom lepljivom i pikantnom glazurom u kojoj se spajaju soja sos, agavin sirup, sirće i malo ljute paste sa paprikom (ili sosa). Dobićete jelo koje i izgleda kao da je upravo stiglo iz restorana, a pravi se jednostavno kod kuće – i uz minimalnu količinu ulja.

Plavi patlidžan Foto: Shutterstock

I da, znamo – u Srbiji „pravi obrok” gotovo uvek znači meso na stolu. Ali, verujte nam na reč, patlidžan u ovakvom izdanju može da iznenadi i oduševi i one najveće mesojede. Njegova tekstura i bogat ukus često podsećaju na mesne zalogaje, pa lako može da preuzme na sebe ulogu zvezde obroka.

Recept za slatko-ljuti „lepljivi patlidžan“

Sastojci (za 2 porcije):

  • 2 čvrsta, duguljasta patlidžana
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 1–2 kašike gustina
  • 1 mladi luk
  • So po ukusu

Za sos:

  • 3 kašike soja sosa
  • 1 kašika agavinog sirupa (ili javorovog)
  • 1 kašičica jabukovog ili pirinčanog sirćeta
  • 1 kašičica gochujang paste (ili malo Srirača sosa ili nekog drugog ljutog sosa)
  • 1 kašičica gustina
  • 1 mala šoljica vode

Postupak:

  1. Priprema patlidžana: Operite i isecite patlidžan na kolutove (oko 1.5 cm debljine) – pogledajte priloženi reels. Ako je patlidžan krupan, prepolovite kolutove. Posolite ih i ostavite 30 minuta da puste gorčinu. Potom isperite patlidžan, dobro ga osušite čistom krpom ili papirnim ubrusima, pa ga stavite u dublju posudu i pospite gustinom. Promešajte prstima da se lepo obloži svaki komad patlidžana sa po malo gustina (od toga će dobiti hrskavu spoljašnost prilikom prženja).
  2. Sos: Pomešajte sve sastojke za sos u činiji i ostavite sa strane.
  3. Prženje: Zagrejte ulje u tiganju i pecite kolutove par minuta sa svake strane dok ne porumene. Možete i u dve ture, ako ne mogu svi komadi odjednom da stanu u tiganj.
  4. Finalni potez: Dodajte sitno iseckan mladi luk u tiganj i prethodno proprženi patlidžan, pa prelijte sos preko svega. Krčkajte 1-2 minuta dok se sos ne zgusne i obavije patlidžan u lepljivu glazuru. Ako je pregusto, dodajte još malo vode. Sklonite jelo sa vatre i poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi, preko kuvanog pirinča.

Kako je najbolje poslužiti neodoljivi „lepljivi patlidžan“?

  • Preko kuvanog pirinča ili nudli, posuto seckanim pečenim kikirikijem ili indijskim orahom - za pun obrok.
  • Kao dodatak uz svežu salatu ili kuvano povrće.
  • U „grain bowl kombinaciji sa kinoom ili prosom.
  • Ili, za avanturiste: u tortilji ili lepinji uz hrskavu mešavinu začinjenog povrća (kupus, šargarepa, zeleniš, crveni luk) - kao sočan biljni „street food“.

„Lepljivi“ slatko-ljuti patlidžan divno demonstrira kako povrće može bez problema da ponosno zauzme centralno mesto na tanjiru. Slatko-ljuta glazura i mekana unutrašnjost oduševiće i one koji se zaklinju da „ne mogu bez mesa“. Baš ovakav recept možda može da ih ubedi da biljna hrana zna da bude i bogata, i zasitna, ali i neverovatno ukusna.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari