
Zdravi ovsene kolačići sa jabukama: Potrebna su samo 3 sastojaka, bez putera i ulja
Mekani i sočni ovseni kolačići sa jabukama pravo su malo jesenje zadovoljstvo - podsećaju na domaću pitu sa jabukama, ali se prave neverovatno jednostavno i brzo, bez brašna, jaja, mlečnih proizvoda, putera, ulja ili rafinisanog šećera. Potrebna su vam samo tri osnovna sastojka, a rezultat su mirisni i zdravi zalogaji koji tope svaku želju za slatkim. Još jedna prednost je što ih možete pripremiti unapred i čuvati u frižideru ili zamrzivaču, pa ćete uvek imati nešto hranljivo i ukusno pri ruci kada poželite slatki predah.

Recept za ovsene kolačiće sa jabukama
Sastojci:
- 356 g (oko 3 i po šolje) oguljenih jabuka isečenih na veće kockice (oko 2,5 cm)
- 70 g (oko 2/3 šolje) sitno seckanih oguljenih jabuka (kockice oko 0,5 cm)
- 2 kašike (30 ml) meda, agavinog ili javorovog sirupa
- 2 šolje (175 g) brzih ovsenih pahuljica
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180°C. Obložite pleh (20x20 cm) papirom za pečenje tako da ivice papira vire preko ivica pleha radi lakšeg vađenja.
- Veće kockice jabuka stavite u šerpu s vodom i kuvajte dok ne omekšaju (oko 10 minuta). Procedite ih, pa ih stavite u blender i izblendajte u gusti, zrnasti pire bez komadića. Trebalo bi da dobijete oko 1 i po šolju pirea.
- Prebacite pire u veliku činiju, dodajte med ili drugi zaslađivač i dobro sjedinite. Zatim dodajte ovsene pahuljice i promešajte dok se sve lepo ne poveže. Ako želite, sada možete dodati i malo cimeta.
- Dodajte sitno seckane kockice jabuka i pažljivo umešajte da se ravnomerno rasporede.
- Sipajte smesu u pripremljeni pleh i poravnajte površinu spatulom.
- Pecite 30-35 minuta, dok površina ne postane blago zlatna, a kolač pečen do kraja.
- Ohladite u potpunosti pre nego što ga izvadite i isečete na štanglice. Čuvajte u zatvorenoj kutiji u frižideru ili zamrzivaču.
Saveti i korisne napomene
- Ako želite da uštedite vreme, umesto kuvanih jabuka možete koristiti nezaslađeni kupovni pire od jabuka.
- Sitno seckane jabuke ne bi trebalo da budu veće od 0,5 cm jer preveliki komadi mogu dovesti do raspadanja kolača prilikom sečenja.
- Ove štanglice možete zamrznuti, samo ih stavite u posudu sa poklopcem i čuvajte u zamrzivaču do 2 meseca. Odmrzavaju se brzo na sobnoj temperaturi.
Zahvaljujući prirodnoj slatkoći jabuka i meda, ovi kolačići su odlična alternativa klasičnim slatkišima punim šećera i masti. Idealni su kada želite nešto slatko, ali lagano, a pritom ćete iskoristiti i sezonske jabuke na najlepši način.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.