Zdravi ovsene kolačići sa jabukama: Potrebna su samo 3 sastojaka, bez putera i ulja

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Mekani i sočni ovseni kolačići sa jabukama pravo su malo jesenje zadovoljstvo - podsećaju na domaću pitu sa jabukama, ali se prave neverovatno jednostavno i brzo, bez brašna, jaja, mlečnih proizvoda, putera, ulja ili rafinisanog šećera. Potrebna su vam samo tri osnovna sastojka, a rezultat su mirisni i zdravi zalogaji koji tope svaku želju za slatkim. Još jedna prednost je što ih možete pripremiti unapred i čuvati u frižideru ili zamrzivaču, pa ćete uvek imati nešto hranljivo i ukusno pri ruci kada poželite slatki predah.

Kolač od jabuka Foto: Pixabay

Recept za ovsene kolačiće sa jabukama

Sastojci:

  • 356 g (oko 3 i po šolje) oguljenih jabuka isečenih na veće kockice (oko 2,5 cm)
  • 70 g (oko 2/3 šolje) sitno seckanih oguljenih jabuka (kockice oko 0,5 cm)
  • 2 kašike (30 ml) meda, agavinog ili javorovog sirupa
  • 2 šolje (175 g) brzih ovsenih pahuljica

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180°C. Obložite pleh (20x20 cm) papirom za pečenje tako da ivice papira vire preko ivica pleha radi lakšeg vađenja.
  2. Veće kockice jabuka stavite u šerpu s vodom i kuvajte dok ne omekšaju (oko 10 minuta). Procedite ih, pa ih stavite u blender i izblendajte u gusti, zrnasti pire bez komadića. Trebalo bi da dobijete oko 1 i po šolju pirea.
  3. Prebacite pire u veliku činiju, dodajte med ili drugi zaslađivač i dobro sjedinite. Zatim dodajte ovsene pahuljice i promešajte dok se sve lepo ne poveže. Ako želite, sada možete dodati i malo cimeta.
  4. Dodajte sitno seckane kockice jabuka i pažljivo umešajte da se ravnomerno rasporede.
  5. Sipajte smesu u pripremljeni pleh i poravnajte površinu spatulom.
  6. Pecite 30-35 minuta, dok površina ne postane blago zlatna, a kolač pečen do kraja.
  7. Ohladite u potpunosti pre nego što ga izvadite i isečete na štanglice. Čuvajte u zatvorenoj kutiji u frižideru ili zamrzivaču.

Saveti i korisne napomene

  • Ako želite da uštedite vreme, umesto kuvanih jabuka možete koristiti nezaslađeni kupovni pire od jabuka.
  • Sitno seckane jabuke ne bi trebalo da budu veće od 0,5 cm jer preveliki komadi mogu dovesti do raspadanja kolača prilikom sečenja.
  • Ove štanglice možete zamrznuti, samo ih stavite u posudu sa poklopcem i čuvajte u zamrzivaču do 2 meseca. Odmrzavaju se brzo na sobnoj temperaturi.

Zahvaljujući prirodnoj slatkoći jabuka i meda, ovi kolačići su odlična alternativa klasičnim slatkišima punim šećera i masti. Idealni su kada želite nešto slatko, ali lagano, a pritom ćete iskoristiti i sezonske jabuke na najlepši način.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari