
Zdrava i neodoljiva dimljena posna pašteta: Nećete verovati kako se lako pravi
U Srbiji pašteta često nalazi mesto na trpezi – bilo kao brz doručak, užina ili večera. Nažalost, većina industrijskih pašteta je daleko od zdrave hrane: pune su aditiva, konzervansa, zasićenih masti i procesiranog mesa. Nauka već decenijama upozorava da konzumiranje prerađenog mesa povećava rizik od raka, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.
Zbog toga je mudro okrenuti se prirodnim i zdravim alternativama. A dobra vest je da pašteta može biti neodoljivo ukusna, kremasta i zasitna i kada se sastoji – samo od biljnih namirnica. Danas vam zato donosimo sjajan recept za posnu paštetu od tri za zdravlje moćne biljne namirnice: crvenog pasulja, dimljenog tofua i luka.
Zašto baš ove namirnice?
- Pasulj (crveni pasulj) – bogat je vlaknima koja pomažu varenje, smanjuju holesterol i održavaju sitost. Takođe je odličan izvor biljnih proteina i minerala poput gvožđa, magnezijuma i kalijuma.
- Tofu – posebno dimljeni (jer je čvršći), donosi visok udeo proteina, kalcijum i izoflavone - koji blagotvorno deluju na zdravlje srca i kostiju. Tofu je odlična zamena za meso i fantastična baza za razne hranljive i zdrave namaze.
- Luk i beli luk – osim što daju punoću ukusa, sadrže i jedinjenja koja povoljno deluju na imunitet i kardiovaskularno zdravlje.
Kombinacijom ove tri namirnice dobija se ne samo nutritivna bomba, već i fantastičan ukus koji bez problema može da zaseni svaku kupovnu paštetu (pa čak i mesnu).

Recept za biljnu paštetu od pasulja i dimljenog tofua
Sastojci:
- 1 crni luk
- 1 čen belog luka
- 1 konzerva crvenog pasulja (240 g, oceđen i ispran)
- 200 g dimljenog tofua
- 1 kašika senfa (blago ljutog po želji)
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1 kašičica sušenog majorana (ili majčine dušice)
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- Malo soka od limuna - po želji
- Malo vode (do željene gustine paštete)
Priprema:
- Na maslinovom ulju i umerenoj vatri propržite sitno seckan crni luk, pa onda daodajte i beli luk uz dodatak sušenog majorana (ili majčine dušice). Prodinstajte nekoliko minuta uz dodavanje po malo vode da luk malo omekša. Skinite sa vatre.
- U blender ubacite oceđen pasulj i izmrvljeni tofu, pa dodajte i prodinstani luk.
- Dodajte i senf, mlevenu papriku, 1 kašiku maslinovog ulja, i so i biber po ukusu.
- Izmiksajte dok se ne dobijete glatku i kremastu smesu, uz dodavanje malo vode ako je potrebno (zavisi od tvrdoće tofua). Po želji dodajte još malo maslinovog ulja da se postigne željena tekstura paštete i malo soka od limuna po ukusu, ako je potrebno da balansirate ukus paštete.
Pripremljena pašteta može stajati u frižideru u poklopljenoj posudi najmanje 5 dana.
Varijacije recepta
- Pašteta sa dodatkom pečene crvene paprike – dodajte jednu pečenu oljuštenu papriku za slađi i još bogatiji ukus (ili 2 kašike ajvara).
- Pašteta sa dodatkom oraha – ubacite 30 g oraha za složeniji ukus i dodatne zdrave masti.
- Pašteta sa dodatkom suncokretovih semenki – prepecite 2-3 kašike semenki na suvom tiganju, pa dodajte u paštetu - donose orašasti šmek i punoću ukusa.
- Ljuta pašteta – ubacite po želji tucanu ljutu papriku ili čili za pikantnu verziju.
Kako poslužiti biljnu paštetu?
Ova pašteta je fantastična osnova za zdrav obrok. Jedan jednostavan predlog za doručak ili večeru bi uključio:
- Integralni hleb isečen na tanke kriške
- Premazan bogatim slojem biljne paštete od pasulja i tofua
- Preko idu sveže rotkvice, kriške krastavca i malo mladog luka
- Posuti semenkama bundeve ili suncokreta za dodatnu hrskavost
Dobićet izuzetno hranljiv i ukusan obrok koji i izgleda primamljivo, koji će vas držati sitim satima.
Biljna pašteta je pravi dokaz da zdravlje i uživanje u ukusnom obroku mogu da idu zajedno. Umesto da posežemo za industrijskim namazima sumnjivog sastava, za samo 15 minuta je moguće napraviti hranljivu i preukusnu paštetu od prirodnih i zdravih sastojaka. Dajte šansu biljnim namirnicama u paštetama – i teško da ćete se vratiti na mesne verzije.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.