
Ako pravite ajvar, obavezno sačuvajte par paprika za ovaj trik: Recept za najkremastiji humus
Ako na jesen pripremate ajvar, obavezno odvojite nekoliko paprika i sačuvajte ih za ovaj recept. Humus od pečenih paprika je odličan način da unesete toplinu i boju u obrok, naročito kada zahladni i kada nam prija nešto kremasto, aromatično i hranljivo. Pored toga što je savršen namaz ili umak, ovaj humus je bogat vlaknima, zdravim mastima i biljnim proteinima.
Glavna zvezda su, naravno, crvene paprike, pune vitamina C i antioksidanasa koji jačaju imunitet i podsećaju nas na leto čak i tokom najhladnijih dana. Leblebije dodaju sitost i proteine, tahini daje onu prepoznatljivu kremastu strukturu, dok začini poput dimljene paprike, kima unose dubinu i toplinu ukusa.
Recept za humus od pečenih paprika
Sastojci:
- 170 g suvih leblebija (ili 2 konzerve od po 425 g, savet)
- ¾ kašičice sode bikarbone (podeljeno)
- 135 g tahinija (oko ½ šolje)
- 60 ml svežeg soka od limuna (po ukusu dodati još)
- 4 čena belog luka (~22 g), grubo seckana
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1-1 ½ kašičica dimljene paprike
- 2 kašičice čili ljuspica po ukusu
- so po ukusu
- 1 kašika melasa od nara (ili 1 kašičica balzamika)
- 3 srednje crvene paprike (oko 400 g), pečene i oljuštene
Za serviranje:
- šaka svežeg peršuna, sitno seckanog
- maslinovo ulje za završni preljev
Priprema:
- Priprema leblebija: Ako koristite suve, potopite ih preko noći u vodi sa ¼ kašičice sode bikarbone. Sutradan procedite i kuvajte u vodi sa ½ kašičice sode bikarbone oko 30 minuta, pa dodajte so i kuvajte još 10-20 minuta dok ne postanu mekane i skoro se raspadaju. Dobro ocedite. Ako koristite konzervirane, procedite 2 konzerve, isperite i kuvajte 20 minuta sa malo sode bikarbone dok ne postanu meke.
- Priprema paprika: Ako pečete sveže paprike, stavite ih na pleh obložen papirom, isecite na polovine i okrenite kožom nagore. Pecite u rerni zagrejanoj na 230 °C, dok koža ne pocrni (20-25 min). Prebacite u činiju, prekrijte folijom i ostavite da odstoje 10 minuta, pa oljuštite.
- Blendanje: Dok su leblebije još tople, stavite ih u blender ili multipraktik i blendajte do glatke smese. Dodajte tahini, limunov sok, beli luk i maslinovo ulje. Blendajte dok smesa ne postane svilenkasta i gusta.
- Dodavanje ukusa: Ubacite paprike, kim, dimljenu papriku, čili pahuljice, so i melasu od nara. Blendajte dok se sve ne sjedini. Probajte i podesite po svom ukusu - više limuna za kiselkastu notu, više paprike za dimljeni šmek, ili još soli za balans.
- Serviranje: Prebacite humus u činiju, kašikom napravite talase i u sredini udubinu. Prelijte maslinovim uljem, pospite peršunom i dodatnim čili pahuljicama.
Dodatni saveti
- Tahini: birajte onaj glatki i kremasti, a ne pregorki. Ako je tahini gorak, par kapi balzamika može da ublaži ukus.
- Paprike: ako su sveže jako slatke, krenite sa manje melase da ne bude previše slatko.
- Čuvanje: u frižideru može da stoji 4-5 dana u zatvorenoj posudi. Ukus postaje još bolji nakon jednog dana.
- Posluživanje: uz topli pita hleb, krekere, sveže povrće ili kao namaz za sendviče.
Ovaj humus je odličan način da unesete više povrća u ishranu, a da ne odustanete od uživanja u bogatim ukusima. Biće pravo malo utočište u hladnim danima.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.