Najsočniji banana hleb koji ste ikad probali sa čokoladnim obrtom: Nikada više nećete praviti klasičnu verziju

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Banana hleb je postao prava senzacija - jednostavan, mirisan i uvek utešan, osvojio je srca mnogih ljubitelja kolača. A kad se toj toplini i sočnosti doda bogati, čokoladni ukus braunija, dobijate savršenu kombinaciju koja spaja najbolje iz oba sveta. Ovaj banana hleb-brauni idealan je za hladne dane - zamirisaće vam kuću, a zahvaljujući hranljivim sastojcima, učiniće da se osećate dobro i nakon slatkog zalogaja.

Banane daju prirodnu slatkoću i vlagu, pa nema potrebe za previše ulja ili šećera. Osim toga, bogate su kalijumom i vlaknima. Umesto jaja koristi se akvafaba, tečnost iz konzerviranog leblebija, koja odlično zamenjuje belanca i daje laganu, vazdušastu teksturu. Kokosov šećer obezbeđuje dublji karamelast ukus, dok kakao i čokoladne mrvice donose neodoljivu čokoladnu aromu.

Ovo je kolač koji se topi u ustima, ali i koji će vam podići raspoloženje i energiju tokom tmurnih popodneva.

Recept za banana hleb-brauni

Sastojci:

  • 200 g čokoladnih mrvica
  • 115 ml ulja (najbolje repičinog ili drugog neutralnog ukusa)
  • 60 ml kokosovog ili drugog biljnog mleka
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta
  • 120 ml akvafabe
  • 5 zrelih banana
  • 2 kašike instant kafe (pomešane sa 2 kašike vrele vode)
  • 180 g kokosovog šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 250 g brašna
  • 50 g kakao praha
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • prstohvat morske soli
  • 1 kašika šećera za posipanje

Priprema:

  1. Uključite rernu na 170°C i obložite pleh dimenzija oko 28×18 cm papirom za pečenje.
  2. Polovinu čokoladnih mrvica otopite na pari, pa u rastopljenu čokoladu umešajte ulje i ostavite da se prohladi.
  3. U posebnoj čaši pomešajte biljno mleko i jabukovo sirće - neka odstoji par minuta dok se ne „zgruša“.
  4. Akvafabu stavite u veliku činiju i mutite mikserom 5 minuta dok ne postane svetla i penasta.
  5. Zgnječite 2 banane i dodajte im kafu, šećer i vanilu. Sve dobro izmešajte.
  6. U tu smesu dodajte smesu od biljnog mleka i sirćeta, zatim otopljenu čokoladu s uljem. Promešajte da se sjedini.
  7. U drugoj činiji pomešajte brašno, kakao, sodu i so.
  8. Postepeno dodajte mokre sastojke u suve i lagano promešajte špatulom.
  9. Na kraju dodajte umućenu akvafabu i ostatak čokoladnih mrvica. Mešajte nežno, samo da se sjedini.
  10. Sipajte smesu u pripremljeni pleh.
  11. Preostale banane presecite po dužini i poređajte ih preko kolača.
  12. Pospite kašikom šećera i pecite 25-30 minuta.
  13. Proverite čačkalicom, treba da izađe blago vlažna, ali ne sasvim prekrivena testom.
  14. Ostavite da se potpuno ohladi pre sečenja.

Saveti za savršen rezultat:

  • Banane: Koristite što zrelije, s tamnim tačkicama na kori, jer daju više slatkoće i jači ukus.
  • Akvafaba: Ako nemate mikser, možete koristiti ručnu mutilicu, ali budite strpljivi jer je potrebna dobro umućena pena.
  • Šećer: Ako nemate kokosov šećer, može poslužiti i smeđi šećer, ali izbegavajte beli jer neće dati dubinu ukusa.
  • Čokolada: Umesto čokoladnih mrvica možete koristiti grubo naseckanu tamnu čokoladu.
  • Serviranje: Odlično ide uz šolju biljnog mleka, kafu ili topli čaj.

Ovaj banana hleb-brauni ne samo da je savršeno sočan i mirisan, već su i nutritivno bogatiji od klasičnih kolača. Spoj zrelih banana, kakaoa i kafe daje im slojevit ukus koji miriše na dom i toplotu, baš ono što nam treba kad napolju zahladi.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari