
Najsočniji banana hleb koji ste ikad probali sa čokoladnim obrtom: Nikada više nećete praviti klasičnu verziju
Banana hleb je postao prava senzacija - jednostavan, mirisan i uvek utešan, osvojio je srca mnogih ljubitelja kolača. A kad se toj toplini i sočnosti doda bogati, čokoladni ukus braunija, dobijate savršenu kombinaciju koja spaja najbolje iz oba sveta. Ovaj banana hleb-brauni idealan je za hladne dane - zamirisaće vam kuću, a zahvaljujući hranljivim sastojcima, učiniće da se osećate dobro i nakon slatkog zalogaja.
Banane daju prirodnu slatkoću i vlagu, pa nema potrebe za previše ulja ili šećera. Osim toga, bogate su kalijumom i vlaknima. Umesto jaja koristi se akvafaba, tečnost iz konzerviranog leblebija, koja odlično zamenjuje belanca i daje laganu, vazdušastu teksturu. Kokosov šećer obezbeđuje dublji karamelast ukus, dok kakao i čokoladne mrvice donose neodoljivu čokoladnu aromu.
Ovo je kolač koji se topi u ustima, ali i koji će vam podići raspoloženje i energiju tokom tmurnih popodneva.
Recept za banana hleb-brauni
Sastojci:
- 200 g čokoladnih mrvica
- 115 ml ulja (najbolje repičinog ili drugog neutralnog ukusa)
- 60 ml kokosovog ili drugog biljnog mleka
- 1 kašičica jabukovog sirćeta
- 120 ml akvafabe
- 5 zrelih banana
- 2 kašike instant kafe (pomešane sa 2 kašike vrele vode)
- 180 g kokosovog šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 250 g brašna
- 50 g kakao praha
- ½ kašičice sode bikarbone
- prstohvat morske soli
- 1 kašika šećera za posipanje
Priprema:
- Uključite rernu na 170°C i obložite pleh dimenzija oko 28×18 cm papirom za pečenje.
- Polovinu čokoladnih mrvica otopite na pari, pa u rastopljenu čokoladu umešajte ulje i ostavite da se prohladi.
- U posebnoj čaši pomešajte biljno mleko i jabukovo sirće - neka odstoji par minuta dok se ne „zgruša“.
- Akvafabu stavite u veliku činiju i mutite mikserom 5 minuta dok ne postane svetla i penasta.
- Zgnječite 2 banane i dodajte im kafu, šećer i vanilu. Sve dobro izmešajte.
- U tu smesu dodajte smesu od biljnog mleka i sirćeta, zatim otopljenu čokoladu s uljem. Promešajte da se sjedini.
- U drugoj činiji pomešajte brašno, kakao, sodu i so.
- Postepeno dodajte mokre sastojke u suve i lagano promešajte špatulom.
- Na kraju dodajte umućenu akvafabu i ostatak čokoladnih mrvica. Mešajte nežno, samo da se sjedini.
- Sipajte smesu u pripremljeni pleh.
- Preostale banane presecite po dužini i poređajte ih preko kolača.
- Pospite kašikom šećera i pecite 25-30 minuta.
- Proverite čačkalicom, treba da izađe blago vlažna, ali ne sasvim prekrivena testom.
- Ostavite da se potpuno ohladi pre sečenja.
Saveti za savršen rezultat:
- Banane: Koristite što zrelije, s tamnim tačkicama na kori, jer daju više slatkoće i jači ukus.
- Akvafaba: Ako nemate mikser, možete koristiti ručnu mutilicu, ali budite strpljivi jer je potrebna dobro umućena pena.
- Šećer: Ako nemate kokosov šećer, može poslužiti i smeđi šećer, ali izbegavajte beli jer neće dati dubinu ukusa.
- Čokolada: Umesto čokoladnih mrvica možete koristiti grubo naseckanu tamnu čokoladu.
- Serviranje: Odlično ide uz šolju biljnog mleka, kafu ili topli čaj.
Ovaj banana hleb-brauni ne samo da je savršeno sočan i mirisan, već su i nutritivno bogatiji od klasičnih kolača. Spoj zrelih banana, kakaoa i kafe daje im slojevit ukus koji miriše na dom i toplotu, baš ono što nam treba kad napolju zahladi.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.