Recept za posnu picu bez ulja: Omiljena hrana hrskava i sočna, a neverovatno lagana i zdrava

M. M.
M. M.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ako ste mislili da bez ulja nije moguće napraviti savršeno hrskavu picu, ova verzija će vas razuveriti. Uprkos tome što nije po originalnoj recepturi, ova veganska pica iz tiganja ima divno mekano testo sa zlatno pečenom ivicom, sa bogatim sosom od paradajza i potpuno biljnim, kremastim sirom koji se pravi bez orašastih plodova. Dakle, nema ni trunke ulja, nema sira, a opet, ima sve ono zbog čega picu volimo.

Recept za posnu picu iz tiganja

Sastojci za testo:

  • 1 šolja (165 g) belog brašna za hleb
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • ½ kašičice belog luka u prahu
  • ½ kašičice soli
  • ½ šolje nezaslađenog bademovog mleka
  • 1 kašičica javorovog sirupa

Za sos:

  • ⅓ šolje seckanog paradajza
  • 1 kašika koncentrata paradajza
  • ¼ kašičice vinskog sirćeta
  • ¼ kašičice sušenog bosiljka
  • prstohvat origana
  • prstohvat šećera

Za biljni sir:

  • 1 šolja nezaslađenog bademovog mleka
  • ½ šolje kuvanog belog pirinča (ohlađenog)
  • 5 kašika tapioka brašna (podeljeno)
  • 1 kašika belog misa
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašika nutritivnog kvasca
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta
  • ¼ kašičice belog luka u prahu

Za picu:

  • 1 kašika kukuruznog griza (za posipanje tiganja)
  • Dodaci po želji: pečurke, paprike, ananas, crni luk...

Priprema testa:

  1. Sve suve sastojke umutite zajedno.
  2. Bademovo mleko i javorov sirup umutite zajedno, pa polako sipajte u brašno dok mešate da se formira blago vlažno testo.
  3. Ako koristite kuhinjski mikser, mesite 1 minut; ako mesite rukom, 5 minuta.
  4. Oblikujte testo u loptu, stavite ga nazad u činiju, pokrijte i ostavite na toplom mestu da naraste 1 sat.

Priprema sosa:

  1. Sve sastojke za sos umutite zajedno i ostavite sa strane.

Priprema sira:

  1. Dodajte 4 kašike tapioka brašna u blender zajedno sa svim preostalim sastojcima za sir.
  2. Blendajte 1 minut dok ne postane glatko.
  3. Sipajte u šerpu na srednje jakoj vatri, stalno mešajući.
  4. Postepeno pojačavajte toplotu po potrebi dok se sos ne zgusne.
  5. Sklonite sa vatre i umešajte razmućenu kašiku tapioka brašna u malo vode da sos postane gust i kremast.
  6. Sipajte u posudu i ostavite da se ohladi u frižideru.

Priprema pice:

  1. Pospite kukuruzno brašno po dnu tiganja od livenog gvožđa prečnika 23 cm.
  2. Nakon što je testo naraslo 30 minuta, oblikujte ga da prekrije dno tiganja; možete koristiti blago vlažne prste da olakšate oblikovanje.
  3. Pokrijte i vratite na toplo mesto još 30 minuta da naraste.
  4. Skinite poklopac i stavite tiganj sa testom na ringlu da se zapeče odozdo - srednja temperatura, 10 minuta.
  5. U međuvremenu zagrejte rernu na 230°C.
  6. Pažljivo skinite tiganj sa ringle i ravnomerno rasporedite sos preko testa.
  7. Dodajte omiljene sastojke za picu.
  8. Kašikom rasporedite ½ šolje sirnog preljeva po pici (ili više po želji) i pecite 10-15 minuta ili dok ne postane hrskava.

Saveti za savršenu picu

  • Ako nemate bademovo mleko, možete koristiti sojino, ovseno ili pirinčano mleko, važno je samo da bude nezaslađeno.
  • Tapioka daje siru elastičnost. Ako je nemate, možete zameniti skrobom od krompira, ali tekstura će biti nešto gušća.
  • Miso doprinosi sirastom ukusu, ali ako ga izostavite, dodajte malo više nutritivnog kvasca i prstohvat soli.
  • Za hrskavije testo, ostavite da se zapeče duže na ringli pre nego što dodate prelive.
  • Ako volite mekše testo, prekrijte picu folijom prvih 5 minuta pečenja.
pica, posna pica, recept za picu, recept za posnu picu Foto: Shutterstock/stylowoizdrowo

Biljna ishrana ne znači odricanje od omiljenih jela. Naprotiv, uz malo mašte i prave sastojke, dobijate jelo koje je lagano, ukusno i puno šarma.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari