Brzinski vege ćevapi od sočiva: Posna verzija omiljenog srpskog jela

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Ćevapi su u Srbiji mnogo više od hrane. Oni se doživljavaju kao deo tradicije i identiteta, nezamenljiv deo druženja i svečanih porodičnih okupljanja. Gotovo sinonim za „pravu“ hranu, ćevapi uvek podrazumevaju - meso. Ali šta ako vam kažemo da postoji i veganska, odnosno posna verzija ćevapa, koja je:

  • brza i jednostavna
  • napravljena od celovitih biljnih namirnica
  • zasitna i puna ukusa
  • i savršena za vreme posta?

E upravo takav je ovaj današnji recept, a dolazi od jednog simpatičnog doktora koji na Instagramu briljira u plant-based kuhinji - jednostavno, praktično i bez komplikovanja.

Zašto su veganski ćevapi (ili pljeskavice) idealni tokom posta?

Tokom posta mnogi traže:

  • ideje koje nisu „dosadne“
  • jela koja podsećaju na poznate ukuse
  • obroke koji će ih zaista zasititi.

Ovi ćevapi od sočiva su odličan primer kako tradicionalno jelo može pripremiti u biljnom ruhu, i to bez odricanja od poznatih ukusa, začina i uživanja u hrani.

Recept: Brzinski veganski ćevapi od sočiva i kuvanog povrća

Sastojci

  • 2 šolje suvog zelenog (ili braon) sočiva (oko 400 g)
  • 1 veći krompir
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • voda i so (za kuvanje)

Dodaje se nakon kuvanja:

  • 1 šolja prezli  - oko 150 g (ili malo više po potrebi) - alternativa: ovseno brašno ili brašno od leblebija (za bezglutensku verziju)
  • veza svežeg peršuna (sitno naseckati)
  • mleveni kumin (1 kašičica)
  • so i biber (po ukusu)
  • čili pahuljice ili prah (po ukusu)

Priprema:

  1. Sočivo (oprano i oceđeno), krompir, luk i šargarepu (oljuštene, ali cele) skuvati u posoljenoj vodi dok potpuno ne omekšaju.Ocediti višak tečnosti iz sočiva i povrća i prohladiti.
  2. Izgnječiti sve sastojke gnječilicom za pire krompir dok se ne dobije kompaktna smesa.
  3. Dodati prezle (ili alternativu), kao i seckan peršun i začine.
  4. Umesiti smesu dobro rukama - treba da bude mekana, ali da se lako oblikuje (znači ne previše vlažna).Oblikovati smesu u oblik ćevapa ili manjih pljeskavica.
  5. Pržiti na malo ulja sa obe strane dok ne postanu zlatno-hrskavi.

Kako ih servirati?

Ovi veganski "ćevapi" su neverovatno fleksibilni i ukusni u raznim kombinacijama:

  • u sendviču sa paradajzom, svežim crnim lukom, pečenom paprikom i tzatziki sosom
  • servirani kao burger u pecivu u kombinaciji sa zelenom salatom, paradajzom, kiselim krastavcima i veganskim majonezom
  • kao zdrav obrok ili užina uz sos od belog luka i biljnog jogurta (ili milerama) ili tahini sosa (za umakanje)
  • u tortilji ili wrap-u sa humusom i svežim, hrskavim povrćem

Nutritivne prednosti biljnih alternativa mesu

Za razliku od industrijskih zamena za meso, ovaj recept je baziran na celovitim biljnim namirnicama, što ga čini nutritivno znatno vrednijim. Sočivo je prava nutritivna bomba:

  • bogato biljnim proteinima
  • izuzetno bogato vlaknima (važnim za zdravlje creva)
  • dobar izvor gvožđa, cinka i magnezijuma
  • bogato folatom, važnim za energiju i nervni sistem.

Za razliku od mesa sočivo:

  • ne sadrži holesterol
  • nema zasićenih masti koje opterećuju srce
  • doprinosi stabilnijem nivou šećera u krvi.

Povrće u receptu (krompir, šargarepa, luk i peršun):

  • donose dodatna vlakna
  • obezbeđuju antioksidanse
  • poboljšavaju sitost bez „težine“ u stomaku.

Ovakvi obroci tokom posta na pravilan način hrane telo, a bez opterećivanja sistema za varenje. Pri tom podržavaju zdravlje probavnog sistem, umesto da ga iritiraju. Brzinski vege ćevapi od sočiva su dokaz sa post ne mora biti dosadan, kao i da biljne verzije tradicionalnih jela mogu biti i ukusne i doneti nam podjednako zadovoljstvo. Ako ste i vi nekad mislili da bez mesa nema „pravog obroka“ - ovo je recept koji vredi probati. Možda vas i iznenadi koliko vam se dopadne.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari