Veganski „topljeni sir“: Recept za „sirastu“ magiju idealan za posne sendviče ili picu

   ≫   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Jedna od stvari koja ljudima najviše nedostaje kada poste ili pređu na biljnu ishranu često nije sam sir, već onaj osećaj koji imamo dok jedemo jela sa sirom. Znate onaj kremasti, slani, topli i rastegljivi sloj koji povezuje druge sastojke jela. Nezamenljiv način na koji se zanosno topi preko zapečenog sendviča ili na pici.

Veganski šef Mario Fabri podelio je na Instagramu, svoj pristup rekreiranju ovog osećaja sira, ali u veganskoj verziji (bez sira). Demonstrirajući svoju ideju nad tiganjem iz koga se šire zanosni mirisi, on otvoreno kaže: „Znam da ovo tehnički nije sir, ali ne znam kako drugačije da ovo nazovem - jer je jednako ukusno i ponaša se kao topljeni sir.“

I upravo zbog toga ova njegova ideja i recept divno funkcionišu. Nije u pitanju pokušaj da se napravi savršena kopija mlečnog sira. Nema fermentacije, odležavanja ni komplikovanih tehnika. Ovde se radi isključivo o kreiranju ukusa, umamija, kremaste teksture i efekta topljenja - uz jednostavne sastojke koji zajedno daju savršeni „sirasti“ efekat.

Ideja iza ovog veganskog topljenog „sira“

Umesto orašastih plodova ili dodavanja rastegljivog skroba, ovaj recept gradi ukus na način na koji to radi klasična kuhinja „komfi“ hrane:

  • polako dinstani aromatični sastojci
  • masnoća za punoću ukusa
  • sastojci bogati umamijem
  • blaga kiselost
  • i taman toliko zgušnjavanja da se dobije topiva, svilenkasta tekstura

Rezultat je zapravo gusti sos koji ima ukus i ponaša se kao topljeni sir - savršen za sendviče, picu i zapečena jela.

Sastojci i njihova uloga u receptu:

  • Veganski margarin / biljni puter - Daje punoću i bogat osećaj u ustima. Masnoća je ključna za „sirasti“ doživljaj i objedinjuje ostale ukuse.
  • Praziluk - Blag, blago sladak i aromatičan. Kada se kuva, daje dubinu i kompleksnost ukusa bez agresivne ljutine.
  • Crveni luk - Intenzivniji i blago sladak. U kombinaciji sa prazilukom daje slojevitost i punoću.
  • Pšenično brašno - Koristi se za pravljenje zaprške (osnova sosa) koja daje gustinu ovoj veganskoj verziji topljenog sira.
  • Veganska kisela pavlaka (mileram) - Dodaje kiselost i kremastost - važne elemente koji podsećaju na ukus sira.
  • Senf - Tajni sastojak. Daje oštrinu i dubinu ukusa i čini da sos „ukusom liči na sir“, ali bez osećaja da u njemu ima senfa.
  • Soja sos ili tamari - Izvor umamija. Zamenjuje onaj puni, slani ukus koji mlečni sir prirodno ima.
  • So - Povezuje sve ukuse i pojačava aromu.
  • Biljno mleko - Osnova sosa. Omogućava da se smesa topi i lako razliva. Nezaslađeno sojino ili ovseno mleko su odličan izbor.
  • Limunov sok - Mala doza kiseline koja osvežava ukus i daje blagu „fermentisanu“ notu.
  • Nutritivni kvasac - Srce svakog vegan „sirastog“ recepta. Daje orašast, slan i pun ukus, a bogat je proteinima i B vitaminima.

Recept: Veganski „topljeni sir“ (gusti sos sa ukusom sira)

Sastojci:

  • 50 g veganskog putera ili margarina
  • 1 veći praziluk, sitno iseckan (ceo – i beli i zeleni deo)1 manji crveni luk, sitno iseckan
  • 3 kašike pšeničnog brašna
  • 1 kašika veganske kisele pavlake (milerama) – ili obične posne tečne pavlake za kuvanje
  • 1 kašičica senfa
  • 2 kašike soja sosa ili tamarija
  • 1 kašičica morske soli
  • 1 šolja biljnog mleka (bez šećera – ovseno ili sojino)
  • Sok od limuna (po ukusu)
  • 30 g nutritivnog kvasca (u ljuspicama)

Priprema

  1. Sitno iseckajte praziluk i crveni luk.
  2. U tiganju otopite polovinu veganskog putera ili margarina, dodajte praziluk, luk i so. Dinstajte oko 3 minuta dok ne omekšaju.
  3. Dodajte ostatak veganskog putera. Kada se otopi, dodajte brašno i mešajte da se napravi zaprška. Kuvajte još 3 minuta.
  4. Umiješajte soja sos, senf, vegansku pavlaku (ili mileram) i limunov sok. Kuvajte još 2 minuta.
  5. Dodajte biljno mleko i nutritivni kvasac. Smanjite vatru i krčkajte dok sos ne postane gust, gladak i topiv.
  6. Po želji: izblendajte sos štapnim mikserom ako želite ultra-kremastu teksturu.

Kako koristiti ovaj veganski topljeni „sir“?

Ovaj sos je izuzetno svestran i divno će se uklopiti:

  • na toplim sendvičima
  • preko pice, stavite ga pre pečenja
  • u zapečenim pastama i lazanjama
  • preko pečenog krompira ili pomfrita
  • kao topli sos za tortilje i wrapove
  • preko zapečenog povrća poput karfiola, brokolija ili patlidžana.

Lako se podgreva - po potrebi dodajte malo biljnog mleka, ako se stajanjem previše ugustio.

Ovaj recept nas podseća koliko je veganska kuhinja inventivna i ne mari da poštuje stroga pravila i traga za savršenim imitacijama životinjskih proizvoda. Ponekad cilj nije da kopiramo sir, već da dobijemo onaj osećaj zadovoljstva, topline i komfora koji sa njim povezujemo. Kako god da ga nazovete - veganski „topljeni sir“, sirasti sos ili „ona sjajna stvar što ide na sve“ - jedno je sigurno: radi posao savršeno.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari