
Ovo možda niste znali o sojinim ljuspicama, svestranom dodatku posnoj hrani koji je odličan izvor proteina
Kako im samo ime govori, sojine ljuspice se dobijaju iz zrna soje. Proizvodni proces obično kreće od obezmašćenog sojinog koncentrata u prahu, iz koga je izdvojena masnoća, odnosno sojino ulje. Ovaj koncentrat soje, koji sadrži najmanje 70 % proteina se u posebnoj mašini meša sa vodom na visokoj temperaturi i pod pritiskom, kako bi se dobio proizvod koji ima čvstu, a šupljikavu i vlaknastu teksturu.
Rezultat procesa je proizvod koji je trajan (jer je dehidriran), sadrži visok nivo proteina, ima teksturu koja nakon rehidracije (dodavanja vode) podseća na meso, a potpuno je neutralnog ukusa i lako apsorbuje arome jela u koje se doda
Nutritivne činjenice o sojinim ljuspicama
- Dehidrirani proizvodi od soje imaju visok nivo proteina, 50-70% u zavisnosti od proizvođača
- Sadržaj masnoće u sojinim ljuspicama je vrlo nizak, jer se masnoća uklanja tokom procesa proizvodnje (1-2 g na 100 g)
- Bogate su vlaknima (oko 17 g na 100 g), što čini da dobro utiču na probavu i obezbeđuju osećaj sitosti
- Sadrže vitamine i minerale, uključujući gvožđe, kalcijum, B vitamine
- Sojine ljuspice prirodno ne sadrže gluten, pa su odlične i za osobe koje su na njega osetljive, a izbegavaju meso.
S obzirom da dehidrirani proizvodi od soje (ljuspice, komadići i odresci) ipak spadaju u visoko prerađene namirnice, bez obzira na nutritivne benefite, ne bi trebalo da u našoj ishrani zauzimaju centralno mesto. Preporuka je da se mogu povremeno koristiti, ali da ipak u zdravoj ishrani treba dati prednost celovitim, odnosno minimalno prerađenim namirnicama. U slučaju soje, to bi bili edamame, tofu, tempeh i eventualno sojino mleko (sa minimumom dodataka i aroma).

Svi načini na koje možemo koristiti sojine ljuspice ili odreske
- Sojinim ljuspicama možemo zameniti mleveno meso u kuvanim jelima – u bolonjeze sosu za špagete, meksičkom čiliju sa pasuljem, takosima i buritu, stir frajevima, ćufticama u sosu i sličnim jelima, u kojima će sojin proizvod apsorbovati ukuse jela, a pri tom dati teksturu sličnu mesu
- Vege burgeri i kobasice su odličan način da se upotrebe sojine ljuspice. Visok nivo proteina i mogućnost da dodavanjem tečnosti vežemo sve sastojke, čini sojine ljuspice odličnim izborom za pravljenje alternativnih „mesnih“ proizvoda
- Čorbe i gulaši – su još neka od jela u koja možemo dodati dehidrirane sojine proizvode kako bi povećali udeo proteina i dobili bogatije i zasitnije jelo.
View this post on InstagramA post shared by Sam Turnbull • vegan recipes 🌱 (@itdoesnttastelikechicken)
Napravite brze pljeskavice od sojinih ljuspica
Potrebno je:
- Sojine ljuspice 80 g (1 cup ako koristite ovu mericu)
- Vrela voda + 1/2 kocke za supu od povrća 220 g (1 cup)
- Mleveni lan 2 kašike
- Soja sos 2 kašike
- Pasta od paradajza ili kečap 1 kašika
- Ovsene pahuljice (sitnije ili instant)) 45 g
- Brašno (neko integralno, koje volite) 30 – 40 g
- Dimljena paprika 2 kašičice
- Beli luk u granulama 1/2 kašičice
- Crni luk u prahu 1/2 kašičice (ako nemate možete dodati malo sitno naseckanog luka)
- Anis u prahu ili kumin 1/2 kašičice
- Biber 1/4 kašičice
U dublju posudu stavite sojine ljuspice, mleveni lan, pa dodajte vrelu vodu u kojoj ste rastvorili kocku za supu, kao i soja sos i pastu od paradajza ili kečap. Promešajte i ostavite sastojke da odstoje 15-ak minuta da ljuspice upiju tečnost. Onda dodajte pahuljice, brašno i začine, pa sve dobro promešajte da se sastojci povežu. Uzimajte po malo mase (u zavisnosti koju veličinu preferirate), oblikujte je rukama u pljeskavice i pecite ih na malo ulja u tiganju na srednjoj vatri, kako bi se lagano i lepo ispekle sa obe strane.
Ove jednostavne vege pljeskavice se mogu jesti i tople i hladne, a možete ih čuvati nekoliko dana u frižideru, pa zagrejati po potrebi.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.