
Šta propuštate ako ne koristite orzo: Sitna pasta uveličaće mnoga jela
Orzo je sitna pasta, odnosno testenina, koja oblikom podseća na ječam (samo malo duguljastiji). Izuzetno je svestrana, pa se koristi u raznovrsnim jelima – od supa, preko kuvanih jela, kao zamena za pirinač u mnogim jelima ili kao odličan dodatak obrok salatama. Iako originalno dolazi iz Italije (orzo na italijanskom znači ječam), ova sitna testenina je vrlo uobičajena i u grčkoj kuhinji, gde je poznata kao kritharaki (što znači „mali ječam“). Čest je sastojak u mnogim grčkim jelima, a naročito onima sa pravim mediteranskim šmekom.
Kod nas se orzo može pronaći u radnjama koje drže grčku robu (na pr. u Veru), a u drugim zemljama je uobičajeni deo ponude većih supermarketa u sekciji gde se nalaze testenine (ja ga redovno kupujem u Hrvatskoj i to po vrlo povoljnoj ceni od 1.2 eura za 500 g).
A šta je ono što čini orzo toliko specifičnim i po mom skromnom mišljenu – prosto neodoljivim:
- Brzo se skuva – za manje od 10 minuta;
- Ima izuzetno zanimljvu teksturu – zadržava blagu čvrstinu kada se skuva, sa onim neodoljivim efektom da se blago gricka pod zubima. Kako dobro drži oblik i ne raspada se, odličan je dodatak i za supe i salate;
- Neverovatno dobro apsorbuje ukuse – kao stotine i stotine malih sunđerčića, zrna orza upijaju ukuse sosova i začina, što rezultira intenzivnim ukusima u svakom zalogaju;
- Odlično se uparuje sa mnoštvom različitih sastojaka – različitih vrsta povrća, mahunarki, pa čak i sireva.
Evo nekih primera kako Grci koriste orzo:
- U supama sa povrćem i ponekad piletinom, uz dodatak limuna. Orzo ovim jelima dodaje novu dimenziju i čini ih sadržajnijim;
- Kada pripremaju svoju verziju đuveča, pečenog jela čija osnova su luk, paradajz i povrće, uz dodatak nekog mesa i na kraju orza, koji fino apsorbuje sve ukuse;
- U jelima sa morskim plodovima, paradajzom, belim lukom i belim vinom;
- U vege jelima, kao što je orzo sa pečurkama i spanaćem, koje serviraju posuto feta sirom;
- Kao prilog glavnom jelu – tako što jednostavno skuvaju orzo uz dodatak maslinovog ulja, soka od limuna i svežih začina – mirođije i origana;
- Kao popularan dodatak salatama od svežeg povrća, maslina i začina ili u kombinaciji sa pečenim povrćem (tikvice, paprike, patlidžan) i laganim dresingom od maslinovog ulja sa limunom.
Orzo u plant based kulinarstvu (ideje za recepte)
Ako sudim po svom iskustvu, rekla bih da kada jednom počnete da pripremate jela sa orzom, nećete želeti da prestanete. Drugim rečim, pripremite se da ova neobična sitna testenina postane obavezan deo vaše kućne nabavke! A da vam još malo zagolicamo maštu, evo i nekoliko ideja za divna jela sa isključivo biljnim sastojcima koja koriste orzo:
1. Kremasta supa od povrća sa limunom i orzom – Jednostavno jelo koje pripremite tako što prodinstate naseckani luk, šargarepu i stabljiku celera, pa to prokrčkate uz dodatak supe od povrtne kocke. Pred kraj kuvanja dodate malo orza, a na kraju kad je sve skuvano u supu iscedite i sok od limuna. Za još sadržajnije jelo, koje može biti i lagan obrok, zajedno sa orzom možete dodati i konzervu belog pasulja, leblebije ili graška (po vašem izboru).
2. Mediteranska salata sa orzom – Ova osvežavajuća salata je odlična za toplije dane. Skuvan i hladnom vodom ispran, pa oceđen orzo se pomeša sa naseckanim krastavcima, običnim ili čeri paradajzom, paprikom i maslinama. Sve se prelije dresingom od maslinovog ulja, soka od limuna i svežeg naseckanog začinskog bilja. Za dodatni protein u ovu salatu može se dodati i konzerva leblebija.
3. Orzo sa pečenim povrćem – Jednostavan obrok u kome se kuvan, ispran i oceđen orzo pomeša sa pečenim povrćem iz rerne, a zatim začini dresingom po izboru. Izaberite nekoliko omiljenih vrsta povrća, nasecite na sitnije komade slične veličine, začinite po želji, prelijte maslinovim uljem i ispecite u plehu na papiru za pečenje. Slatkasto-kiseli dresing na bazi senfa, maslinovog ulja, soka od limuna i malo tečnog zaslađivača, odlično će zaokružiti ovo jelo. Može se posuti izmrvljenim običnim ili posnim feta sirom.
4. „Rižoto“ od orza sa pečurkama i spanaćem – Podjednako kremast kao rižoto sa pirinčem, ali i još jednu stepenicu bolji (po mom skromnom mišljenju). Sotirane pečurke sa belim lukom i spanaćem, zajedno sa orzom kuvanim uz dodatak supe od povrtne kocke i na kraju malo biljne pavlake za kuvanje, kreiraće pravo „komfi“ jelo sa obiljem umami ukusa (1 kašičica miso paste ili malo soja sosa će dati još dublji ukus jelu). Završite obavezno sa malo soka od limuna i po želji sa malo sveže naseckanog peršuna.
5. Orzo sa vege pestom i proprženim čeri paradajzom – Izuzetno jednostavno, a neodoljivo jelo gde se kuvani orzo pomeša sa homemade veganskim pestom od svežeg bosiljka, pinjola (možete zameniti kombinacijom oraha i suncokreta), belog luka, nutritivnog kvasca i maslinovog ulja. Na tiganju propržite 2 šake celih sitnijih čeri paradajza tek toliko da omekšaju i popucaju. Dodajte preko orza pomešanog sa pripremljenim pestom. Služiti uz kockice prepečenog tofua za dodatne proteine.
Nadamo se da smo vam za početak dali sasvim dovoljno informacija i inspiracije kada je orzo u pitanju. I zato kada naiđete na ovaj odličan sastojak, nemojte oklevati da ga kupite i uposlite na nabolji način svoju kulinarsku maštu.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.