• 0
 ≫ 

Gradonačelnik Njujorka: Izlečio je sam sebe, a sada pokušava da pomogne i svojim sugrađanima

 ≫ 

Pre skoro tri godine za čelnog čoveka Njujorka izabran je Erik Adams, kao drugi crni gradonačelnik u istoriji grada. Kažu da je uradio dosta dobrih stvari za svoj grad, ali je u jednoj oblasti učinio neverovatno važne stvari

  • 0
Eric Adams, Erik Adams Foto: Tanjug/AP

Po svoj prilici prvi vegan na mestu gradonačelnika, Erik Adams je rešio da po svaku cenu promeni na bolje ishranu Njujorčana. Odakle takva neuobičajena strast prema zdravoj hrani kod njujorškog gradonačelnika? Odgovor leži u onoj našoj narodnoj– „muka ga naterala“. Pre 8 godina Erik Adams je doživeo jezivo iskustvo koje mu je potpuno promenilo život.

Užurban tempo života gradskog funkcionera podrazumevao je puno posla, malo sna, neurednu i lošu ishranu po kafeterijama na poslu i stresno okruženje. Mnogo godina ovakvog života nije moglo da prođe bez posledica.

Buđenje kakvo niko ne bi poželeo

Jednog jutra, po priči samog Adamsa, probudio ga je uobičajeni alarm. Otvorio je oči, pogledao prema satu i primetio nešto neuobičajeno. Brojke na satu koje je čitao svakoga dana, tog jutra nije mogao da razazna. Uznemiren, odmah je zakazao pregled i otišao kod lekara.

Nakon svih analiza lekar mu je saopštio vrlo uznemirujuće vesti. Vid je privremeno izgubio zbog uznapredovalog dijabetesa tipa 2, koji nije ni znao da ima. Imao je i visok pritisak, jako povišen holesterol, kao i bolove u stomaku od čira na želucu.

Ipak, dijagnoza dijabetesa ga je najviše uznemirila, jer mu je rečeno da je već pretrepeo oštećenje nerava i da će osim problema sa vidom vrlo verovatno u budućnosti izgubiti neki od prstiju na nogama. Adams je dobio gomilu lekova, za koje mu je rečeno da će, zajedno sa inekcijama insulina, morati da uzima do kraja života.

Po njegovim rečima, on sa ovakvom vizijom svoje budućnosti nije hteo da se pomiri. Preko Interneta je došao do doktora koji mu je objasnio kako može da iskoristi moć hrane da ublaži posledice, a možda čak i preokrene tok svoje bolesti. Adams je tada odlučio da isproba celovitu biljnu ishranu (WFPB – Whole Foods Plant Based).

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Forks Over Knives (@forksoverknives)

Kada se najgora noćna mora pretvori u novi početak

Po njegovom svedočenju, posle samo 3 nedelje ovakve ishrane vid mu se vratio. Nakon 3 meseca su nestala oštećenja na nervima, kao i dijabetes. Izgubio je i višak kilograma, a lekove koje je dobio od lekara, pio je samo nedelju dana, pa prestao, jer mu više nisu bili potrebni. Zdravstveni pokazatelji su mu se jako popravili, izgledao je i osećao se mnogo bolje.

Po njegovim rečima, nije mu bilo lako da uvede rutinu zdravih biljnih obroka u svoj užurban život, budući da u kafeterijama u vladinim zgradama gde radi, nema zdravih plant based jela. Zato je u svojoj kancelariji odvojio mali deo prostora gde svakodnevno, i dan danas, sam priprema sveže obroke od biljnih namirnica.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Esselstyn Foundation (@esselstyn_foundation)

Na poziciji gradonačelnika Njujorka, Adams vrlo zdušno podržava sve aktivnosti gradske kancelarije za prehrambenu politiku. Ona je tokom njegovog mandata pokrenula niz projekata čiji je cilj da Njujorčani, svih uzrasta, rasa i imovinskog stanja počnu da se hrane zdravije.

Zdravi plant based obroci u njujorškim bolnicama

Gradonačelnik Adams je pokrenuo inicijativu da se u njujorškim bolnicama uvedu plant based jela kao „difolt“. To znači da ih pacijenti dobijaju po automatizmu, ukoliko se ne izjasne drugačije (imaju opciju da umesto njih traže mesne obroke).

Kompanija koja snabdeva hranom njujorške bolnice ima u ponudi 14 plant based jela, pa je svakoga dana drugo na meniju. Jela su raznovrsna, inspirisana latinskom, azijskom i drugim kuhinjama - na pr. tajlandske nudle sa povrćem, španska vegetarijanska paelja, zapečeno jelo sa „crnookim“ pasuljem na južnjački način, itd…

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by NYC Mayor's Office of Food Policy (@nycfood)

Program je doživeo izuzetan uspeh, pa sada prosečno 60% pacijenata svakoga dana za ručak jede „po difoltu“ zdrava plant based jela, a stepen zadovoljstva kvalitetom je 95%.

"Ponedeljkom bez mesa" u njujorškim školama

Kancelarija gradonačelnika Adamsa angažovala se i oko toga da poboljša kvalitet ishrane u državnim školama. Ovaj projekat započeli su akcijom „Ponedeljak bez mesa“ (Meatless Monday), koja je u škole uvela pravilo da deca ponedeljkom dobijaju isključivo vegetarijansku hranu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Mayor Eric Adams (@nycmayor)

Problem neobučenosti osoblja u školskim kuhinjama za pripremu plant based jela, rešili su angažovanjem poznate njujorške kulinarske škole specijalizovane za zdravu hranu da ih tome nauči.

Deca su sjajno reagovala, vrlo su zadovoljna ovom promenom i radoznala. Kažu da im se hrana sviđa, a usput su naučila i da je ovakav vid ishrane dobar za planetu. Zbog toga su vrlo ponosna kada ponedeljkom dođu u kafeteriju da preuzmu svoje biljne obroke.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari