• 1
 ≫ 

Alarmantno: Prvi put zabeleženo zaražavanje krava ptičjim gripom se sve više širi

 ≫ 

Misteriozna bolest počela je da se pojavljuje od januara meseca među kravama na farmama u Teksasu, Kanzasu i Novom Meksiku. Od tada se samo širi, zahvatajući sve više američkih država

  • 1
Krava krave Foto: Shutterstock.

U svim slučajevima kod životinja je prvo primećen značajan pad proizvodnje mleka, a potom i odbijanje hrane. U okolini nekih farmi primećene su mrtve divlje ptice. Američki centar za kontrolu bolesti je do kraja marta razrešio misteriju – životinje su zaražene izuzetno zaraznim ptičjim gripom. U periodu od kraja januara do kraja marta potvrđeni su slučajevi ptičjeg gripa na farmama u 5 država. Najnovije informacije pokazuju zaražavanje više desetina krda krava u sada već 8 američkih država – Ajdaho, Kanzas, Mičigen, Novi Meksiko, Severna Karolina, Ohajo, Teksas i Južna Dakota.

Ptičji grip se u prirodi širi među pticama, ali u određenim okolnostima ima osobinu da se širi poput požara. Postoji više vrsta ptičjeg gripa, ali neke izrazito patogene vrste izazivaju ozbiljne posledice među pticama, uključujući i visok procent mortaliteta.

Nemačka ptice, seno, priroda Foto: Tanjug/AP/Michael Probst

Širenje ptičjeg gripa od prošle godine je primećeno među nekim vrstama sisara

Međutim, u skorije vreme naučnike vrlo zabrinjava činjenica da je ptičji grip počeo da se širi i na sisare. Pošto je i čovek sisar, postoji bojazan da bi masovnijim širenjem među sisarima, virus ptičjeg gripa mogao da mutira na taj način da stekne osobinu lakšeg zaražavanja ljudi. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je izdala upozorenje državama da obrate pažnju na širenje ovog virusa među pticama i životinjama. Upozorili su da neke životinjske vrste mogle da postanu medijumi za mešanje virusa i rađanje novih možda još opasnijih sojeva, potencijalno opasnih i za ljude.

Istraživanja upozoravaju da su uslovi na industrijskim farmama životinja, gde su životinje stešnjene u nehigijenskom i stresnom okruženju, idealno mesto za širenje zaraznih bolesti među životinjama.

Inicijalna istraživanja u Nacionalnoj Veterinarskoj Laboratoriji u Americi pokazuju da virus uzet od zaraženih krava za sada ne pokazuje promene koje bi ga mogle učiniti zaraznijim i opasnijim za ljude.

Moguće posledice po mlečnu industriju

Iako su zaražene krave ispoljile simptome zaraze kao što su visoka temperatura, gubitak apetita, upala pluća i začepljenje mlečnih kanala koje rezultira gušćim i žućkastim mlekom, američki zvaničnici kažu da epidemija ptičjeg gripa nije ugrozila snabdevanje mlekom. USDA je naložio da mleko sa farmi gde je zaraza potvrđena bude uništeno.

mleko Foto: shutterstock.com

Mleko u prodavnicama je svakako pasterizovano, pa zvaničnici kažu da kupci ne treba da brinu za njegovu zdravstvenu ispravnost. Oprez je potreban kod kupovine sirovog nepasterizovanog mleka, proizvoda koji je stekao priličnu popularnost u Americi u poslednje vreme. Ovakvo mleko se reklamira kao mnogo zdravija varijanta, što nije naišlo na blagonaklonost državnih agencija, koje vode otvoreni rat sa proizvođačima i promoterima sirovog mleka, ističući njegove rizike za zdravlje zbog potencijalnog prisustva patogenih bakterija ili virusa.

Ono što još uvek nije razjašnjeno vezano za ovu epidemiju je kako se virus među kravama širi. Naime, izgleda da epidemiolozi još uvek nisu sigurni da li su se sve krave zarazile direktno od bolesnih ptica, ili je virus stekao osobinu prelaska sa krave na kravu.

Imunosistem Foto: Olena Ivanova / Panthermedia / Profimedia

Za sada osim simptoma koji utiču na stanje životinja i proizvodnju mleka, nema težih posledica u vidu uginuća životinja ili potrebe da budu eutanazirane. Američke državne agencije za situacije pomoći u katastrofama, ponudile su pomoć ugroženim farmama u vidu kompenzacija za pretrpljene gubitke. Međutim, bojazan i dalje ostaje da bi daljim širenjem virusa ipak moglo doći do značajnih poremećaja na tržištu, dovođenja u opasnost i drugih životinja na farmama, pa i njihovog masovnog uginuća.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gogi

    16. april 2024. | 18:44

    Je l "kuhinja" počela da sprema nove čorbe sa novim sosovima?