
Vege kajgana iz blendera: Amerikanci se dovijaju zbog visoke cene jaja i ptičjeg gripa
Za poslednje 3 godine epidemija ptičjeg gripa je ostavila ogromne posledice na američku industriju jaja. Naime, virus je primorao ovu industriju da u cilju sprečavanja širenja epidemije među živinom uništi do danas ukupno oko 170.000.000 ptica. Na ovaj način značajno se smanjila brojnost koka nosilja što je poremetilo proizvodnju jaja. Smanjenje proizvodnje neizbežno je vodilo ka oštrom porastu cene jaja na američkom tržištu, a situacija se još uvek ne smiruje. Naime, podaci kažu da je prosečna cena jaja klase A za pakovanje od 12 komada dostigla u marketima u SAD u februaru ove godine skoro 6 dolara (oko 650 dinara). U odnosu na samo mesec dana ranije to je porast od skoro 20%. Ovakve enormne cene predstavljaju ogroman porast u odnosu na prethodne godine, što samo svedoči o ozbiljnosti situacije sa nestašicom jaja.
Kao odgovor na ovu krizu vlada SAD je implementirala mere sa ciljem da stabilizuje tržište jaja. U februaru ove godine Ministarstvo poljoprivrede SAD je objavilo strategiju borbe protiv ptičjeg gripa sa budžetom od 1 milijarde dolara, koja bi trebalo da zaštiti živinsku industriju i doprinese sniženju cene jaja. Takođe, povećava se i američki uvoz jaja iz zemalja velikih proizvođača poput Brazila.
Amerikanci sve više traže alternative preskupim jajima
Pa ipak, i pored ovih mera, potrošači u Americi su i dalje suočeni kako sa nestašicama tako i sa visokom cenom jaja. Takva situacija je dovela do toga da mnogi od njih potraže alternative, uključujući tu i plant based zamene za jaja. Do sada rezervisane samo za vegane ili ljude na plant based ishrani, alternative jajima postaju, bar u Americi, interesantne i ljudima koji inače koriste životinjske namirnice.
U skladu sa ovim trendom u poslednje vreme na društvenim mrežama je sve više postova raznih influensera i food blogera koji demonstriraju pripremu jaja pomoću biljnih namirnica. Najčešći kandidati za pravljenje smese koja se ponaša poput jaja i ima sličnu nutritivnu vrednost su tofu, brašno od leblebije i mungo pasulj.

Gledano sa nutritivne tačke gledišta može se reći da je korišćenje ovih biljnih alternativa za borbu protiv posledica skoka cene jaja mogli nazvati „srećom u nesreći“. Zašto? Pa ne samo što sa nekoliko biljnih sastojaka (tofu, brašno od leblebije, voda i začini) možemo u svojoj kuhinji spremiti vrlo finu plant based kajganu, već tako dobijamo i nutritivne benefite mnogo veće nego što jaja mogu da ponude:
- Opcija prepuna biljnih proteina – Tofu i brašno od leblebije snabdeće nas biljnim proteinima bez trunke holesterola
- Bolja opcija i za naše organe za varenje – Nema rizika od bakterija i ostataka antibiotika, već samo čisti celoviti biljni sastojci
- Zdrava opcija za naše srce – Bez zasićenih masti i bez holesterola
- Za tržišta gde cene jaja divljaju ovo je i mnogo isplativija opcija
- Dobra opcija i za planetu – Manje industrijskih farmi, manje zagađenja i manji rizici za izbijanje epidemija ptičjeg gripa (za koji postoji sve veća bojazan da bi mogao da mutira tako da počne da se širi i u ljudskoj populaciji).
U nastavku donosimo i sjajan recept i demonstraciju pripreme plant based kajgane sa profila @itslizmiu. Autorka koja očigledno nije vegan, iskoristila je pripremljenu kajganu kao prilog preko hamburgera u zemički. U plant based varijanti, mi bi ovu kajganu servirali preko vege pljeskavice.
Recept za vege (plant based) smesu za kajganu:
Potrebno je:
- 125 g tofua (mekšeg po mogučnosti, a najbolji je tzv. svileni tofu)
- 40 g brašna od leblebije
- 125 ml vode
- 1 g (ili 1/8 kašičice) praška za pecivo
- 1/4 kašičice soli (po mogućnosti crne soli – kala namak so)
- Po želji na vrh kašičice kurkume (opciono – radi žućkaste boje)
- Ulje za prženje
Priprema smese se sastoji u tome da se svi sastojci stave u blender i izblendaju do potpuno glatke teksture. Na priloženom reels-u mlade autorke vidi se lepo i postupak prženja i kako izgleda ispečena kajgana od ove smese. Ona objašnjava da treba imati strpljenja prilikom pripreme ove plant based kajgane, pa ako nam se učini previše meka kada pokušamo da je okrenemo ili presavijemo, da je treba samo malo duže zapeći da bolje očvrsne.
Količina sastojaka u receptu odgovara količini od 4 jaja, a autorka preporučuje da lako možemo izblendati i duplu meru, pa višak spakovati u tegli u frižider i iskoristiti u narednih nekoliko dana. Ako ste ljubitelj ukusa jaja svakako preporučujemo da potražite preko Interneta kala namak crnu so koja daje ukus koji original podseća na jaja. Zašto? To je so koja prirodno sadrži viši nivo sumpornih jedinjenja, odakle i potiče karakteristični miris i ukus jaja. Za intenzivniji „jajasti“ ukus, preporučuje se da se i nakon prženja plant based kajgana pospe sa malo ove crne soli, jer se njen ukus delimično gubi tokom termičke obrade.
Pa eto, ako se i kod nas desi skok cene jaja ili nestašica (a kako se poslednjih dana jaja nemilice troše ni to nije isključeno) imamo spremnu ideju i rešenje za vrlo hranljivu i zdravu alternativu.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.