Uz ova 2 jednostavna pravila mršavite jedući velike količine hrane: Nauka dokazala

   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Volumetrija (Volumetrics) je dijetalni pristup koji je osmislila, ali i dokazala efikasnost na velikom broju kontrolisanih istraživanja, dr Barabara Rols sa Pen Stejt Univerziteta u Americi. Njen pristup mršavljenju izabran je dve godine za redom za br. 1. - najefikasniju dijetu u Americi. Dr Barbara smatra da je ključ uspešne dijete da ljudi konzumiraju hranu koja će im dati osećaj sitosti i zadovoljstva, kao uslov održivosti optimalne težine na duži rok.

U nedavnom intervjuu ona je podelila rezultate više kontrolisanih kliničkih studija koje su upoređivale efekte različitih dijeta. Na iznenađenje mnogih, sve testirane dijete, u kojima su učesnici unosili približno isti broj kalorija, rezultirale su skoro identičnim gubitkom kilograma.

Istraživači su u više navrata radili i uporedne studije dijeta sa različitim odnosom makronutrijenata da bi procenili da li to utiče na efikasnost dijete. Opet ništa. Znači, najrazličitije dijete sa dijametralno različitim proporcijama maktronutrijenata – sa mnogo masti, malo masti, više proteina, manje proteina, sa minimalno ugljenih hidrata, sa malo ug. hidrata, su verovali ili ne, dale - skoro identične rezultate u mršavljenju.

palenta Foto: Shutterstock

Zato je Dr Barabara u svom naučnom radu odlučila da se fokusira na energijsku gustinu hrane (broj kalorija na 100g ) i došla do vrlo zanimljivog otkrića. U kontrolisanom eksperimentu, dobrovoljcima su tokom 3 dana služili kombinaciju tri vrste jela različite kalorijske gustine, ali svaki put u različitoj proporciji. Nakon 3 dana ovakve ishrane otkrili su nešto neverovatno - ljudi su svakoga dana jeli približno istu količinu hrane po težini, odnosno volumenu.

Varirajući kalorijsku gustinu obroka, a održavajući isti volumen, istraživači su uspeli da smanje broj kalorija u obrocima za 20-30%, a da učesnici eksperimenta to ne primete, odnosno da imaju podjednak osećaj sitosti nakon obroka.

Vege čorba od pasulja Foto: Shutterstock/Irina Rostokina

Sličan eksperiment Dr Barbara je ponovila i van svog univerziteta u saradnji sa jednim poznatim restoranom u Los Anđelesu. Zamolila je da popularno jelo sa svog menija pokušaju da naprave sa 20% manje kalorija, ali da zadrži isti izgled (težinu i volumen) i po mogućnosti ukus. Kuvari su odgovorili na izazov, a ostalo je još da posetioci restorana daju svoj sud. Jelo sa 20% manje kalorija je posluženo redovnim mušterijama koje su kasnije potvrdile svoje zadovoljstvo hranom i nisu primetili nikakvu razliku u ukusu.

Na osnovu ovih nalaza, za uspešan i lak gubitak kilograma naučnici savetuju da treba poštovati sledeće pravilo:

1. Dajte prednost hrani koja ima malu kalorijsku gustinu

Efikasan način da se manipuliše kalorijskom gustinom hrane, po rečima Dr Rols je podešavanjem sadržaja masnoće i vode. Zašto? Zato što masnoća ima 9 kcal/g (za razliku od proteina i ug. hidrata koji imaju 4), a voda ima 0 kcal, što čini ova dva sastojka najmoćnijim oružjem u podešavanju kalorijske gustine obroka. Znači da treba birati i pripremati jela koja imaju što manje masnoće, a što više vode. Prateći ovu logiku, uvrstite u plan dijete što više povrća i voća i što više čorbastih jela. Žitarice ili mahunarke koje upijaju puno vode su takođe dobar izbor, kao i manje količine niskomasnog mesa i ribe.

Pošto i vlakna imaju vrlo malo kalorija, a pri tom usložnjavaju varenje i tako daju duži osećaj sitosti, drugo pravilo uspešne i zasitne dijete sa malo kalorija glasi:

2. Jedite što više biljne hrane bogate vlaknima

Iako masovno vlada uverenje da proteini u hrani daju osećaj sitosti, nauka ovo nije potvrdila. Ono što jeste pokazala je ogroman značaj zdrave bakterijske flore (mikrobioma) za održanje normalne telesne težine. Naime, mikrobiom čija se vitalnost održava raznovrsnom biljnom ishranom, direktno utiče na apetit (smanjuje osećaj gladi), a takođe pomaže boljoj kontroli nivoa šećera u krvi.

Ako želite zdrav i moćan mikrobiom, bolje da prionete na posao, odnosno navalite na zdravu hranu, jer nauka kaže da je za održanje optimalnog zdravlja naših bakterija neophodno da nedeljno konzumiramo najmanje 30 različitih vrsta biljaka.

Mlada mama koja je izgubila preko 30 kg jedući ogromne količine hrane

Koliko može biti lako ali i zabavno gubiti kilograme jedući velike količine hrane, odlično je demonstrirala jedna mlada majka na svom profilu @broccoli_mum.

Ona je na zabavan način prikazala kako je mršavila jedući velike količine hrane, koristeći pri tom isključivo neprerađene biljne namirnice. Njen pristup se u potpunosti podudara sa volumetrijskim pristupom – konzumiranje hrane male kalorijske gustine i sa puno vlakana.

Iskustvo mlade Ejmi Džejms može da bude zanimljivo i za one koji se žale da nemaju vremena za pripremu zdrave hrane, budući da ona vrlo simpatično demonstrira da ovakav način ishrane ne mora da bude komplikovan i da je izvodljiv čak i za mlade majke sa puno obaveza.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari