Da li je jedna čaša piva dnevno zaista korisna za naše zdravlje: Evo šta kaže nauka

M. M.
M. M.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Pivo je jedno od najčešće konzumiranih alkoholnih pića u svetu. Dostupno je svuda, lako se uklapa u druženja i često se smatra "blažom" varijantom alkohola zbog nižeg procenta alkohola u odnosu na žestoka pića. Međutim, koliko god da deluje bezazleno, svakodnevno ispijanje piva ostavlja različite tragove na zdravlje, od potencijalno pozitivnih efekata do niza ozbiljnih rizika.

Pivo viski Foto:Shutterstock.com

Može li pivo pomoći kostima?

Neka istraživanja ukazuju da umerena konzumacija piva može doprineti većoj gustini kostiju, verovatno zahvaljujući silicijumu i polifenolima koje sadrži. Čak se spominje i manji rizik od preloma kuka kod osoba koje povremeno piju pivo. Ipak, nauka je daleko od konačnog zaključka - koristi su minimalne i ne mogu se uporediti sa posledicama redovnog unosa alkohola.

Uticaj na san i mozak

Iako alkohol kratkoročno može da opusti i uspava, kvalitet sna trpi. Pivo, kao i druga alkoholna pića, remeti REM fazu sna, usporava reflekse i utiče na koncentraciju i pamćenje. Čak i manja količina može odložiti dublji san, što dovodi do osećaja umora i manjih kognitivnih sposobnosti tokom dana.

Alkohol i metabolizam

Za organizam je alkohol otrov i jetra ga uvek stavlja u prioritet kada dospe u krvotok. To znači da se proces sagorevanja masti usporava, što otežava mršavljenje ili održavanje zdrave telesne mase. Hronična izloženost alkoholu, pa i onom iz piva, može dovesti do oštećenja jetre i poremećaja u njenom radu.

pivo Foto: Shutterstock

Digestivni problemi

Alkohol najpre podstiče lučenje želudačnih sokova, ali takođe iritira tanko i debelo crevo. To može izazvati nadutost, bolove i proliv, a u većim količinama i ozbiljnije upale. Neka istraživanja sugerišu da fermentisani sastojci piva mogu imati pozitivan efekat na crevnu floru, ali su ti benefiti slabiji u odnosu na negativne posledice redovnog unosa.

Dehidracija i bubrezi

Poznato je da alkohol podstiče gubitak tečnosti. Pivo ima nešto blaži diuretski efekat od vina ili žestokih pića, ali i dalje remeti ravnotežu tečnosti i elektrolita u organizmu. Ako se ne unosi dovoljno vode uz alkohol, dehidracija je gotovo sigurna posledica.

Rizik od hroničnih bolesti

Dugoročno, svakodnevno pijenje piva povećava rizik od brojnih bolesti - od visokog krvnog pritiska i srčanih problema, do karcinoma jednjaka, debelog creva, jetre i dojke kod žena. Čak i kada se povremeno ističe da alkohol može da podigne "dobar" HDL holesterol, šira slika pokazuje da su rizici mnogo ozbiljniji od potencijalnih koristi.

pivo, pivnica Ova čaša podseća na vrstu „tulip”, koja se koristi za belgijske ejlove, ali je verovatnije „snifter”, iz koje se, pored belgijskih piva, piju i imperijalni staut, dupla IPA, pšenička ili voćna piva, itd. Foto: Freepik

Iako se pivo često doživljava kao lagano i bezazleno piće, njegov svakodnevni unos nosi više rizika nego koristi. Povremeno konzumiranje male količine verovatno neće značajno ugroziti zdravlje, ali redovno ispijanje može ostaviti posledice na kosti, jetru, creva, san i srce. Ako neko bira da pije pivo, najvažnije je da to bude umereno i retko, jer pravi benefit za zdravlje ne leži u alkoholu, već u uravnoteženoj ishrani i zdravim životnim navikama.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari