Kako napraviti brze dezerte za samo jednu osobu: Više uživanja, manje griže savesti
Svima nam se dešava onaj nalet želje da ne samo pojedemo, već i napravimo nešto slatko. Onda kreće ona grozničava potraga po Internetu za baš tom idealnom poslasticom koja će nam doneti željeno slatko zadovoljstvo. Ne mali broj puta su mi se ovakve odiseje završile punim plehom prelepih cookies-a, čokoladnih braunija i raznih drugih slatkih đakonija. A onda nastaje i problem – kako se uzdržati da ne preteramo sa ovim slatkišima? Nažalost, u zavisnosti od količine koju smo napravili, ta borba može da potraje i danima – sve dok se pleh ne isprazni. Postoji međutim i rešenje koje može sprečiti da se nađete u ovakvom škripcu…
Jer, ono što povremeno poželimo zapravo je jedan savršen kolač ili keksić, a ne čitav pleh na kuhinjskom pultu. Da, ta neumoljiva gomila rumenih kolačića koja nas mami i izaziva, sve dok svi ne nestanu - jedan po jedan. E za ovakve situacije spas su – tzv. „single serve“ dezerti ili dezerti za jednu osobu. Zamislite samo – nema ostataka koji će vas izazivati i konstatnog osećaja krivice, već ta savršena jedna porcija samo za vas, koja će zadovoljiti trenutnu čežnju za slatkim i lišiti vaš život dodatne drame.
A „single-serve“ dezerti su spas iz više razloga:
- Kontrolisana porcija, bez griže savesti – Možemo da uživamo u našoj poslastici i zatim produžimo dalje, bez ostataka koji će nas proganjati
- Nema bacanja, nema brige – Uštedećemo na sastojcima i nema potrebe za brigom da se neki ostaci neće pojesti, pa će biti bačeni
- Brža i lakša priprema – jer je manja količina u pitanju
- Lakše ćemo se odlučiti za eksperimentisanje – da isprobamo razne ideje, ukuse i kombinacije bez potrebe da napravimo celu količinu. Naime, često izbegavamo eksperimente upravo iz straha da ćemo u slučaju neuspeha baciti gomilu sastojaka.
- Manje sudova za čišćenje i nereda u kuhinji – jer je često dovoljna samo jedna mala posuda ili modlica.
Jer, nekada nam je zaista potrebno samo malo uživanja, a ne gomila ostataka koji će nas kasnije proganjati – samo jedan savršen slatki momenat. Kako vam se čini ova ideja? Spremni za nekoliko predloga, tek da vam zagolicamo maštu?
Recept br.1: Zapečena banana sa kikirikijem, cimetom i čokoladom
Stvarno ne može biti lakše od ovoga – samo jedna banana, koja uz par jednostavnih sastojaka može za tili čas u er-frajeru ili rerni da se pretvori u neodoljivu poslasticu samo za vas.
Potrebno je:
- 1 banana
- 1-2 kašičice tečnog zaslađivača po izboru (javorov sirup, sirup od urmi, agave sirup,…)
- Malo cimeta
- Malo naseckanog pečenog kikirikija (količina po vašoj želji)
- 2 kašičice tečnijeg kikiriki putera
- Čokoladne granule ili naseckana crna čokolada (količina po želji)
Presecite uzduž bananu, sve zajedno sa korom (nemojte je ljuštiti) i stavite je na papir za pečenje tako da je presečena strana na gore (postupak možete i videti na priloženom reels-u). Svaku polovinu isprskajte tečnim zaslađivačem, pospite sa malo cimeta, rasporedite iseckani kikiriki i čokoladne granule ili komadiće i na kraju dodajte i malo tečnog kikiriki putera. Prebacite nafilovane polutke banane zajedno sa papirom u er-frajer ili zagrejanu rernu. Pecite u er-frajeru 10 minuta, a u rerni možda malo duže – dok ne porumene i omekšaju. Pečene banane prebacite na tanjir i uživajte u njima dok su još tople. Ako ste baš raspoloženi za ugađanje sebi onda uz banane dodajte i kuglu sladoleda od vanile.
Recept br. 2: Neodoljivi cookie sa mrvicama čokolade za samo jednu osobu
Već samo po sebi ovo mi zvuči sjajno – samo jedan i samo za mene, vruć neodoljiv sa istopljenom čokoladom koja curi kada ga prelomim.
Potrebno je:
- 35 g žutog šećera
- 25 g margarina (onog za kolače)
- 1 ½ kašičica biljnog mleka (oko 8 g)
- Mrvica vanila arome
- 42 g brašna
- 1/8 kašičice sode bikarbone
- Na vrh kašičice soli
- 25-30 g čokoladnih granula ili naseckane crne čokolade
Blago omekšati margarin u mikrotalasnoj, pa ga kašikom umutiti zajedno sa šećerom, vanila aromom i malo mleka da se dobije kremasta smesa. U brašno umešati so i sodu bikarbonu, pa dodati u pastu od šećera i masnoće. Pažljivo promešati, pa dodati i mrvice čokolade. Majstori za cookies-e uvek predlažu da se testo na kratko odloži u zamrzivač da se rashladi, pa da tek onda ide na pečenje. Ohlađeno testo za cookie izručite na papir za pečenje i stavite na pleh, pa rukama oblikujte u jedan veliki cookie. Ako želite, odozgo utisnite još nekoliko komadića čokolade, a možete i neki seckani pekan orah ili drugi dodatak po želji. Pecite u rerni na 180 °C 14-15 minuta. I naravno – navalite dok je topao, a čokolada još uvek istopljena.
Recept br. 3: Mini brownie u modlici za jednu osobu
Evo i jednog predloga za zdraviju verziju čokoladne poslastice koja podseća na brownie, a namenjena je za uživanje samo jednoj osobi.
Potrebno je:
- 1/2 čaše sojinog mleka (ili drugog biljnog mleka po izboru)
- 1/2 čaše ovsenih pahuljica
- 1/2 veće banane
- 1-2 kašičice mlevenog lana
- 1 kašika kakoa
- Malo vanila arome ili cimeta (po izboru)
- Mrvica soli
- 1/4 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica kikiriki putera
- Nekoliko kockica crne čokolade – krupnije naseckane (ili u obliku granula)
Sve sastojke osim kikiriki putera i crne čokolade samleti u blenderu da se dobije glatka smesa. Probajte, pa ukoliko banana nije dovoljno slatka dodajte i malo nekog tečnog zaslađivača po ukusu. Sipati smesu iz blendera u malu vatrostalnu ili keramičku posudu koja može da ide u rernu. Odozgo utisnite komadiće čokolade, a u sredinu utisnite kašičicu kikiriki putera, pa je pritisnite da potone. Pecite u rerni 15-ak minuta. Izvadite, sačekajte da se blago prohladi, pa uzmite kašičicu i navalite – pravo iz posudice.