Pet grešaka zbog kojih prokelj ispadne gorak: Evo kako da ovo povrće učinite ukusnim dodatkom svakom obroku
Prokelj je jedno veoma hranljivo i zahvalno proleće. Kada se pripremi na pravi način, ima blag, prijatan ukus i finu hrskavost zbog koje može postati jedan od omiljenih priloga.
Ovo povrće pripada porodici kupusnjača, zajedno sa brokolijem, keljom i karfiolom. Bogato je vlaknima, vitaminom C, vitaminom K i antioksidansima koji podržavaju imunitet, zdravlje kostiju i pravilnu probavu. Zahvaljujući biljnim jedinjenjima kao što su glukozinolati, prokelj ima i potencijalna protivupalna svojstva.
Da bi zadržao hranljive vrednosti i postao ukusan dodatak svakodnevnoj ishrani, važno je obratiti pažnju na način pripreme. Zato vredi znati koje su najčešće greške koje mogu pokvariti prokelj i jednostavne savete kako da ih izbegnete.
Najčešće greške i kako ih izbeći
- Nepravilan izbor veličine glavica
 
Manji prokelj je blažeg ukusa i brže se peče, dok veće glavice imaju izraženiji ukus i zahtevaju da se preseku na pola. Ako ih sve stavite u rernu bez razlike, desiće se da mali izgore, a veliki ostanu polusirovi.
- Kuhanje u vodi umesto pečenja
 
Prokelj kuvan u vodi često ispušta neprijatan miris i gubi teksturu. Ako želite da zablista na tanjiru, pecite ga u rerni na visokoj temperaturi dok ne dobije zlatno-smeđu koricu ili ga brzo propržite na tiganju. Ako baš želite da ga obarite, neka to bude kratko i u kombinaciji sa drugim načinom pripreme.
- Premalo ulja
 
Da bi spolja postao hrskav, a unutra mekan, prokelju je potrebno malo ulja. Ako ga nema dovoljno, glavice se isušuju i postaju tvrde. Najbolje je da svako parče bude blago nauljeno, to pomaže i karamelizaciji i boljem ukusu.
- Zanemarivanje začina i dodataka
 
Iako je sam po sebi zanimljiv, prokelj se transformiše kada mu dodate orašaste plodove, suvo voće, balzamiko ili aromatične začine. Tako od običnog povrća postaje gurmansko jelo vredno svake jesenje i zimske trpeze.
- Pogrešno sečenje stabljike
 
Donji deo prokelja je čvrst i vlaknast, pa ga svakako treba ukloniti. Ali ako odsečete previše, listovi će otpasti i izgoreti. Najbolje je ukloniti samo vrh stabljike. taman toliko da ostane kompaktan i sočan.
Iskoristite sezonu prokelja i uvrstite ga u svoj jelovnik jelovnik. Umesto da završite sa gorkim i raskuvanim povrćem, obratite pažnju na izbor, pripremu i kombinacije. Kada mu posvetite malo pažnje, prokelj lako može postati jedan od onih zimskih klasika u kojima svi uživaju.