15 minuta do savršenstva: Recept za hrskave i pikantne aglio e olio špagete
Ako volite jednostavne, a neodoljivo ukusne paste, onda će vas ovaj recept sigurno osvojiti. Klasične špagete aglio e olio već su poznati favorit, ali uz dodatak čilija i prezli dobijaju novu dimenziju ukusa i teksture. A najbolji deo? Spremne su za manje od pola sata, uz svega nekoliko sastojaka koje verovatno već imate kod kuće.
U tradicionalnoj italijanskoj kuhinji prezle su se koristile kao jeftinija zamena za parmezan, ali su vremenom postale nezaobilazan dodatak zbog svoje hrskavosti i sposobnosti da upiju sve divne arome jela. Ako želite još bogatiji ukus, možete dodati veganski parmezan ili malo nutritivnog kvasca.
Sastojci:
- 225 g špageta
- 60 ml ulja iz teglice sušenih paradajza
- 3 čena belog luka, tanko sečena
- ½ kašičice čili pahuljica
- 35 g sušenog paradajza
- So i sveže mleveni crni biber, po ukusu
- 60 g prezli
- 2 kašike svežeg peršuna, seckanog
Priprema:
Skuvajte špagete prema uputstvu sa pakovanja dok ne budu al dente. Dok se pasta kuva, zagrejte ulje u tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte beli luk i čili pahuljice i propržite ih dok ne zamirišu, oko 2 minuta. Zatim, dodajte sitno seckani sušeni paradajz i nastavite da dinstate još 2-3 minuta. Procedite špagete i sačuvajte malo vode o kuvanja. Dodajte testeninu u tiganj i sve dobro sjedinite. Ako je potrebno, dodajte malo sačuvane vode kako bi sos bio kremastiji. U posebnom tiganju zagrejte prezle i tostirajte ih dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave, oko 5 minuta. Poslužite špagete sa hrskavim prezlama i pospite svežim peršunom.
Savršeno za laganu, a ukusnu večeru - a uz čašu omiljenog pića, ovo jelo lako može postati vaš novi ''comfort food'' favorit!