Proteinska pasta sa brokolijem: Ovo efektno jelo na stolu je za pola sata

   ≫   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Ponestalo vam je ideja za jela sa brokolijem, a hteli biste što češće da ga uvrstite u ishranu? Dobar izbor! Svi znamo da je brokoli prosto napakovan esencijalnim nutrijentima – vitaminima (C, K, A, folatom), mineralima (kalcijumom, kalijumom, gvožđem), ali i antioksidansima. Odličan je izvor i vlakana, a za jedno povrće donosi i sasvim respektabilnu količinu proteina. Uzevši sve ovo u obzir zaista je korisno znati što više ukusnih načina da uvrstimo ovu divnu biljku u svoj nedeljni meni, a današnji recept je jedan dobar primer za to.

Dobra strana brokolija je što se brzo priprema, jer ne zahteva termičku obradu dužu od 10-ak minuta. To ga čini odličnim sastojkom kada hoćem zdrav obrok koji možemo da pripremimo na brzinu. I pasta je svakako odlično i ekonomično rešenje za pripremu obroka, a i svi je vole. Ako imamo pastu i brokoli, treba nam još samo neki dobar izvor proteina, par dodatnih sastojaka da uobličimo ukus jela i – to je to. Za izvor proteina u današnjem receptu ćemo upotrebiti tofu. Ukoliko iz nekog razloga želite da preskočite tofu, predlažemo da ga zamenite na pr. tako što ćete umesto njega u sos izblendati oceđen beli pasulj iz konzerve.

Brokoli, zeleno povrće, zdrava hrana Foto: Unsplash/louishansel

Ovaj recept za pastu u kremastom sosu od brokolija kombinuje suptilno slatkast ukus brokolija i šargarepe sa hranljivim tofuom koji će sosu dodati neophodnu dozu proteina, ali i pravu gustinu. Šaka indijskog oraha je odličan dodatak za neverovatno kremast sos (bez potrebe da se koristi pavlaka za kuvanje). Tu je i aromatični beli luk, limun za osvežavajuću notu, a može se dodati i nutritivni kvasac za blago „sirasti“ ukus ili alternativno malo miso paste.

Ovo je zapravo jedno od onih jela koje je idealan način da probirljivim članovima porodice serviramo povrće – izblendano u neodoljvo kremasti sos za pastu koju će svi obožavati.

Recept – Proteinska vege pasta sa brokolijem

Potrebno je:

  • 500 g svežeg brokolija (a može i zamznut)
  • 500 g paste po izboru
  • 250 g tofua
  • 1 srednja šargarepa
  • 4-5 čenova belog luka
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 45 g sirovog indijskog oraha (natopljenog u vreloj vodi da nabubri)
  • 2 kašike nutritivnog kvasca (alternativno može 1 puna kašičica miso paste)
  • 1/2 kašičice suvog bosiljka i malo čilija po želji
  • So i biber po ukusu
  • Maslinovo ulje

Postupak:

  1. Šargarepu iseckati na kolutiće, a brokoli na cvetove. Zagrejati vodu za kuvanje i ubaciti prvo kolutove šargarepi, a nakon 10-ak minuta i cvetove brokolija (on se kraće kuva od šargarepe). Brokoliju treba oko 7 minuta da se skuva, pa nakon toga skinite šerpu i povrće procedite, ali sačuvajte malo vode od kuvanja za sos;
  2. Stavite da se zagreje voda za kuvanje paste, a vi u međuvremenu nasecakajte crni i beli luk i stavite ih da se dinstaju u tiganju na malo maslinovog ulja. Dodajte suvi bosiljak, posolite i pobiberite luk i kada je propržen, posle 4-5 minuta, skinite ga sa vatre;
  3. Kada voda provri, posolite je i ubacite pastu da se kuva. Dok se pasta kuva pripremite sos - stavite u blender oceđen kuvani brokoli i šargarepu, tofu, propržen crni i beli luk, indijski orah, nutritivni kvasac (ili miso pastu), sok od pola limuna i so i biber po ukusu. Dodajte i malo vode od kuvanja povrća, pa sve izblendajte do potpuno kremaste teksture;
  4. Procedite kuvanu pastu, ali sačuvajte malo njene vode od kuvanja (može zatrebati da razredite sos ako bude potrebno). Vratite oceđenu pastu u šerpu, prelijte preko nje pripremljen sos od brokolija iz blendera, pa dobro promešajte. Ako primetite da je pasta pregusta, dodajte malo sačuvane vode od kuvanja paste. Probajte i začinite dodatno po ukusu ili dodajte još soka od limuna ako je potrebno.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari