Zdravija proteinska verzija paste: Zeleni sos od graška sa jednim tajnim sastojkom
Prva stvar koju se većina ljudi zapita kada neko kaže da priprema hranu bez mesa je – a odakle ćeš da dobiješ proteine? Upravo ovim pitanjem poigravaju se autori sa profila @bosh.tv , pripremajući fenomenalnu plant based pastu sa sosom na bazi graška, spanaća i još jednog “tajnog sastojka”. Dva simpatična Engleza koja stoje iza ovog profila, poznati su po brzim i originalnim, ali pre svega jako primamljivim receptima za jela napravljena isključivo od biljnih namirnica. Inače, njihov plant based Instagram profil je vremenom prerastao u vrlo uspešan brend sa više izdatih kuvara best-selera, kao i linijom proizvoda koji se pod oznakom @bosh.tv prodaju po britanskim marketima.
Pripremajući današnje jelo od paste, ovaj razigrani plant based kulinarski duo naglašava da „nedostatka proteina nema na vidiku“ ako date šansu ovom odličnom receptu. Zbog izrazito zelene boje sosa za pastu, kroz šalu kažu da je se ni čuveni filmski junak Šrek ne bi postideo (jarko zeleni animirani snagator dobrog srca iz čuvenog filmskog serijala). Eto i ideje kako da „prodate“ deci ovo jelo, ako im je Šrek jedan od omiljenih animiranih junaka – samo im kažite da kuvate pastu „a la Šrek“.
A koji je to tajni sastojak ovog zelenog sosa za pastu, koji čini da ovo jelo obiluje zdravim biljnim proteinima? U pitanju je tofu, koji će izblendan zajedno sa ostalim sastojcima, sosu dodati i zasitnost i kremasti kvalitet, ali i dodatne proteine.
Za kremastu proteinsku pastu od graška potrebno je:
- Smrznuti grašak 200 g
- Smrznuti spanać 100 g
- Sok od limuna (po ukusu)
- 2-3 čena belog luka
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 50g pečenih pinjola (možete zameniti pečenim oljuštenim bademima)
- 10 g nutritivnog kvasca (nije neophodno ako nemate)
- 250 - 300 g mekšeg tofua (svienkasti je najbolji, ali i neki drugi koji nije tvrd može da posluži)
- So i biber po ukusu
- 500 g špageta
- Svež bosiljak (opciono, po želji)
- Čili ulje za preliti prilikom serviranja (ako nemate može i malo maslinovog ulja + nekog ljutog sosa koji volite)
Postupak:
- Zagrejte vodu u šerpi i dodajte u kipuću vodu smrznuti grašak, prokuvajte 10-ak minuta, pa mu dodajte i zamrznuti spanać i zajedno prokuvajte još 2-3 minuta. Skinite sa vatre, procedite i ostavite da se prohladi;
- U drugoj šerpi zagrejte vodu za kuvanje špageta i skuvajte ih u skladu sa instrukcijama sa pakovanja;
- Pripremite sos tako što ćete u blender dodati: kuvani grašak i spanać, beli luk, maslinovo ulje, pečene oljuštene bademe ili pinjole (ostavite malo da iseckate i pospete prilikom serviranja), tofu, nutritivni kvasac (ako koristite), so, biber i sok od limuna (iscedite najmanje pola limuna). Pažljivo izblendajte uz dolivanje vode u kojoj se kuvalo povrće, ako je neophodno, dok ne dobijete kremast i gladak sos;
- Dodajte izblendani zeleni sos u oceđene kuvane špagete i zagrejte kratko zajedno na vatri da se sve poveže. Ukoliko vam se učini pregusto, dodajte malo vode u kojoj su se kuvali špageti;
- U gotovo jelo možete umešati još malo seckanih badema ili pinjola, malo celih zrna kuvanog graška i bibera po ukusu;
- Prilikom serviranja jelo prelijte sa malo ljutkastog čili ulja (po želji) ili malo maslinovog ulja, uz nekoliko dodatih listića bosiljka (ako imate);
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.