Rolnice od tikvica sa tofuom i pestom: Recept za lagan, kremast i preukusan obrok

Foto: Shutterstock

Ako želite da uživate u jelu koje je istovremeno lagano, osvežavajuće i bogato ukusima - rolnice od tikvica sa tofuom i pestom su pravi pogodak! Ovaj obrok je savršen za trenutke kada vam je potrebna hrana koja je i hranljiva i osvežavajuća, a opet dovoljno lagana da vas ne opterećuje. Kombinacija svilenkastog tofua, aromatičnog pesta i sočnih paradajza stvoriće neodoljiv spoj ukusa, dok će priprema biti brza i jednostavna, idealna za svaki dan.

Tikvica - savršen izbor za lagane rolnice

Tikvica je pravo čudo u kuhinji! Osim što je niskokalorična i puna vode, idealna je za rolovanje zahvaljujući svojoj ‘’fleksibilnosti’’ kada se tanko seče. Najbolje ju je seći pomoću mandoline kako bi trake bile ravnomerne i dovoljno tanke da se lako savijaju. Ako nemate mandolinu, možete koristiti i nož, ali pazite da trake ne budu predebele jer će se teško rolati.

Recept za savršene rolnice

Sastojci:

  • 1 pakovanje tofua
  • Malo indijskog oraha
  • 4 kašike nutritivnog kvasca
  • 4 lista kelja (ili blitve)
  • 1 kašika limunovog soka
  • ½ kašičice belog luka u prahu
  • ¼ kašičice belog bibera ili više po ukusu
  • ½ kašičice soli ili više po ukusu
  • 1 tikvica
  • 5 čeri paradajza
  • 1 pakovanje Pesto rosso
  • 2 kašike paradajz pirea

Priprema:

  1. Uključiti rernu na 180°C.
  2. Tofu izvaditi iz pakovanja i ocediti višak tečnosti, potom izblendati uz malo indijskog oraha za kremastiju teksturu.
  3. Kelj oprati, očistiti i ukloniti stabljiku, zatim sitno iseckati nožem.
  4. U činiji pomešati kremasti tofu sa začinima i limunovim sokom, dodati kelj i dobro izmešati.
  5. Po želji dodatno začiniti po ukusu.
  6. Na dno posude za pečenje staviti i dobro promešati pesto rosso, paradajz pire i čeri paradajz isečen na kockice, pa ostaviti sa strane dok pripremamo rolnice.
  7. Tikvicu iseći na tanke trake debljine 1 mm pomoću mandoline.
  8. Na početak svake trake staviti fil i urolati.
  9. Gotovu rolnicu staviti u paradajz sos koji pokriva dno posude za pečenje.
  10. Ponavljati postupak dok ne potrošimo fil.
  11. Rolnice peći oko 15 minuta.
  12. Poslužiti tople ili hladne, ukrašene svežim bosiljkom.

Saveti za još bolji ukus

  • Dodajte orašaste plodove - malo mlevenih oraha ili badema u filu može dodati finu teksturu i bogatiji ukus.
  • Eksperimentišite sa začinima - origano, bosiljak, muskatni oraščić… sve zavisi od vašeg ukusa!
  • Za hrskavu koricu - pospite rolnice sa malo mlevenog badema ili veganskog parmezana pre pečenja.

Bilo da ih poslužite kao lagano glavno jelo, prilog ili čak predjelo na nekom okupljanju, ove rolnice su pravo malo remek-delo! A ako vam nešto preostane, znajte da su podjednako ukusne i hladne. Uživajte u svakom zalogaju!