Brza pasta sa humusom i pečurkama: Ukusan, kremast obrok gotov za samo 30 minuta

Foto:Shutterstock

Ako ste ljubitelj jednostavnih i brzih obroka koji su istovremeno ukusni, hranljivi i zasitni - ova pasta sa humusom i pečurkama bi mogla postati vaš novi favorit. U srcu recepta je spoj dve sjajne stvari: nežno sotiranih pečuraka i kremastog humusa, koji zajedno prave savršen sos - bogat, pun umamija i savršeno obavijen oko komadića testenine.

Jelo koje se lako uklapa u užurbane radne dane, ali dovoljno je ukusno i zanimljivo da ga pripremite i kada želite da se malo počastite nečim posebnim. Bonus? Gotovo je za manje od pola sata i sve što vam treba verovatno već imate kod kuće.

Savršen spoj humusa i testenine

Možda vam humus ne zvuči kao tipična osnova za pastu, ali verujte - kada se zagreje sa malo vode od kuvanja testenine, pretvara se u divno kremast sos bez dodatne pavlake, sira ili kačkavalja. Bogatstvo ukusa dolazi iz pečuraka, koje su prvo sotirane na maslinovom ulju sa belim lukom i začinima - klasična, ali uvek efektna kombinacija.

Za ovaj recept najbolje funkcionišu testenine koje mogu da „uhvate“ sos, poput rigatona, penna ili čak fusillija. Naravno, možete koristiti i integralnu ili bezglutensku varijantu ako to više volite - samo obratite pažnju na vreme kuvanja kako biste postigli idealnu teksturu.

Recept za pastu sa humusom i pečurkama

Sastojci:

  • 340 g testenine (npr. rigatoni, ali može bilo koja)
  • 450 g pečuraka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • ⅛ kašičice crnog bibera
  • 1 čen belog luka (izrendan)
  • 2 kašike svežeg peršuna (sitno seckan)
  • 1 puna šolja humusa (oko 250 g)

Priprema:

  1. U velikom loncu zakuvajte vodu sa malo soli i dodajte testeninu. Kuvajte dok ne bude al dente. Sačuvajte 2 šolje vode od kuvanja, a zatim procedite testeninu.
  2. Očistite i naseckajte pečurake na tanke kriške (oko 4 mm debljine). Zagrejte kašiku maslinovog ulja u većem tiganju, dodajte pečurke, izrendan čen belog luka, kašičicu soli i biber. Pržite ih na srednje jakoj vatri 12-15 minuta, dok lepo ne porumene i ispari voda koju ispuste.
  3. Dodajte humus i 1 šolju sačuvane vode od testenine u tiganj sa pečurkama. Mešajte na tihoj vatri dok ne dobijete kremastu teksturu. Probajte i po potrebi dodajte još soli i bibera.
  4. Ugasite ringlu, ubacite kuvanu testeninu i promešajte dok se dobro ne obloži sosom. Ako je sos pregust, dodajte još malo vode od testenine dok ne dobijete željenu gustinu.
  5. Pospite seckani peršun, sveže mleveni biber i nekoliko kapi maslinovog ulja. Po želji, dodajte i 1 kašiku rendanog parmezana/nutritivnog kvasca.

Mali trikovi za više ukusa

  • Dodajte dimljenu notu - par kapi tečnog dima ili prstohvat dimljene paprike može uneti dodatnu dubinu ukusa.
  • Isprobajte različite vrste humusa - klasični je uvek dobar, ali humus sa sušenim paradajzom, maslinama ili cveklom može dati zanimljiv zaokret celom jelu.
  • Ubacite povrće po želji - spanać, tikvica, pa čak i brokoli odlično se slažu uz ovaj sos. Ubacite ih pred kraj kuvanja pečuraka.

Čuvanje

Najbolje je da se jelo pojede odmah jer humus ima tendenciju da se osuši. Ukoliko ostane, čuvajte ga u frižideru do 2 dana i sačuvajte malo vode od testenine za podgrevanje. Podgrejte na tiganju sa dodatkom svežeg humusa, malo vode i maslinovog ulja. Zamrzavanje nije preporučljivo.