Ako imate stare jabuke, ne bacajte ih: Napravite ove neodoljive pitice za 15 minuta!

Foto: Shutterstock

Znate one jabuke koje vam stoje danima na kuhinjskoj polici, svakog dana odlažete da ih pojedete, već su postale smežurane, a nekako vam je žao da ih bacite? Ovo je recept baš za takve situacije. Umesto da završe u kanti, te jabuke mogu postati zvezde jedne brze, mirisne i domaće poslastice. Ove pitice sa jabukama, napravljene uz pomoć gotovog lisnatog testa, savršen su spoj praktičnosti i ukusa - bez komplikovanog razvlačenja testa i bez bespotrebnog bacanja hrane.

Lisnato testo je sjajan saveznik kad želite nešto toplo i slatko, a nemate mnogo vremena. Za razliku od tradicionalnog testa za pitu koje zahteva više koraka i preciznosti, ovde je sve brzo, jednostavno i gotovo u jednoj činiji i na jednom plehu. Plus, recept je potpuno veganski i ne zahteva nikakve specijalne sastojke. Sve što vam treba su jabuke, malo šećera, cimet i testo, a rezultat je desert koji miriše na toplinu doma, pečene jabuke i zlatno, hrskavo zadovoljstvo.

Foto: Shutterstock

Savršen za iskorišćavanje ostataka, posluženje gostima ili kao slatki zalogaj uz popodnevni čaj.

Recept za pitice sa jabukama

Sastojci: (za 12 komada)

  • 2 šolje oljuštenih i sitno seckanih jabuka (bilo koja vrsta)
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • ¾ kašičice mlevenog cimeta
  • 2 lista lisnatog testa, odmrznuta
  • 3 kašike biljnog mleka
  • 3 kašike šećera

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 230°C. Obložite veliki pleh papirom za pečenje.
  2. U srednju činiju stavite jabuke, smeđi šećer i cimet. Promešajte da se jabuke ravnomerno oblože začinima.
  3. Razvucite lisnato testo na debljinu od oko 3 mm. Isecite testo na dvanaest kvadrata dimenzija 10x10 cm.
  4. Na svaki kvadrat stavite po dve pune kašike nadeva od jabuka. Preklopite testo dijagonalno da dobijete trougao, pa viljuškom pritisnite ivice da se zatvore. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal.
  5. Na vrhu svakog trougla napravite tri mala proreza. Pažljivo prenesite sve na pripremljeni pleh.
  6. Premažite svaki trougao biljnim mlekom i pospite sa malo šećera.
  7. Pecite 12 do 15 minuta, dok testo ne naraste i ne dobije zlatnu boju. Ostavite da se hlade 10 minuta na plehu pre služenja.

Dodatni saveti za pripremu:

  • Seckajte jabuke sitno i ravnomerno: Pazite da jabuke budu iseckane na jednake kockice – tako će ravnomerno omekšati prilikom pečenja i neće probijati testo. Ako ostavite prevelike komade, mogu otežati zatvaranje pita ili ostati delimično sirovi.
  • Birajte pravu sortu jabuka: Kiselo-slatke sorte poput Granny Smith ili Jonagold obezbeđuju najbolji balans ukusa - ne postaju kašaste, a lepo se karamelizuju. Ako koristite slađe sorte (npr. Gala), slobodno smanjite količinu dodatog šećera.
  • Dodajte arome po želji: Ako želite bogatiji ukus, ubacite malo narendanog muskatnog oraščića, prstohvat soli ili kap-dve ekstrakta vanile u smesu sa jabukama. Po želji, možete dodati i kašiku suvog grožđa ili seckanih oraha.
  • Radite s lisnatim testom dok je hladno: Lisnato testo se lakše oblikuje dok je hladno, ali ne previše zamrznuto. Ako se previše omekša i počne da se lepi, vratite ga u frižider na 5-10 minuta pre daljeg rada.
  • Ne zatrpavajte pleh: Pazite da ne stavite pite preblizu jednu drugoj, ostavite dovoljno prostora da se testo lepo naduje i postane hrskavo sa svih strana.
  • Pospite šećerom za dodatnu teksturu: Pospite vrhove sirovim šećerom (npr. kokosovim) pre pečenja za dodatnu hrskavost i blagi karamel ukus.
  • Čuvajnje i podgrevanje: Ako vam ostane pita, čuvajte ih u zatvorenoj kutiji na sobnoj temperaturi do 2 dana, ili u frižideru do 4 dana. Pre služenja, kratko ih podgrejte u rerni kako bi ponovo bile hrskave.
Foto: Pixabay.com