Grilovani plavi patlidžan sa osvežavajućom kuskus salatom: Idealan recept za vikend roštiljanje u prirodi

Foto: Shutterstock

Vreli dani i lagana jela su jedina kombinacija koja dolazi u obzir ovih dana. Teža i masnija jela ostavljamo za neke hladnije dane, a plavi patlidžan je tu da nam nadomesti sve ukuse i pruži zadovoljstvo i uživanje u hrani. Idealno bi bilo da ovo jelo spremate za roštiljem uz neko druženje - patlidžan će ostati sočan sa savršeno dimljenom aromom, a bogata salata od kuskusa sa suvim voćem, limunom i začinskim biljem oplemeniće ovo jelo i dodati potpuno novu dimenziju.

Recept za grilovani plavi patlidžan sa kuskus salatom

Sastojci za grilovani patlidžan:

  • 2 srednja plava patlidžana, isečena na kolutove debljine 0,5 cm
  • Maslinovo ulje za premazivanje
  • So i sveže mleven biber

Za salatu od kus-kusa:

  • ½ šolje sirovog kuskusa
  • ½ kašičice maslinovog ulja + još malo za prelivanje
  • 1 čen belog luka, sitno narendan ili usitnjen
  • 1 kašika svežeg limunovog soka
  • ½ kašičice limunove korice
  • 3 kašike sitno seckanih suvih kajsija ili Medjool urmi
  • ¼ ravne kašičice soli (ili po ukusu)
  • Sveže mleven biber
  • Prstohvat čili pahuljica (po želji)
  • ¼ šolje sitno seckanog svežeg peršuna
  • 3 kašike seckanih ili listića badema
  • Nekoliko listova sveže nane, za dekoraciju

Priprema:

  1. U posoljenoj ključaloj vodi skuvati kuskus prema uputstvu na pakovanju. Ocediti i prebaciti u činiju. Dodati maslinovo ulje, beli luk, limunov sok i koricu, seckane suve kajsije (ili urme), so, biber i malo čili pahuljica ako volite. Na kraju umešati peršun i bademe. Proveriti ukus i po potrebi dodati još limuna ili soli.
  2. Zagrejati roštilj ili gril tiganj (ili običan ukoliko nemate gril) na srednje jaku temperaturu. Kolutove patlidžana premažite maslinovim uljem i pospite solju i biberom. Grilujte ih 2-3 minuta sa svake strane, dok ne dobiju fine tragove roštilja i postanu mekani.
  3. Poređajte grilovani patlidžan na tanjir, preko njega rasporedite salatu od kuskusa. Dekorišite listićima sveže nane i dodajte još malo maslinovog ulja preko svega. Poslužite dok je toplo ili na sobnoj temperaturi.

Dodatni saveti:

  • Bez glutena: Koristite kinou umesto kuskusa - jednako ukusno i hranljivo.
  • Zamena za suvo voće: Možete ih zameniti seckanim čeri paradajzom ili maslinama za slaniju notu.
  • Dodajte proteine: Za bogatiji obrok, preko možete posuti i malo grilovanog tofua ili leblebija iz rerne.
Foto: Shutterstock

Ovo jelo je spoj jednostavnosti i elegancije. Savršen primer kako letnje sezonsko povrće može zasijati u punom sjaju. Isprobajte za vikend i uživajte u laganom obroku koji ne opterećuje, ali oduševljava!