Mirisni veganski kolač/hleb od batata: Mekan, sočan i savršen za jesen

Foto: Shutterstock/Elena Veselova

Ako želite da probate nešto novo sa batatom, ovo je idealan recept - koji će vas oduševiti. Batat još uvek nije čest u srpskim kuhinjama, a u pitanju je neverovatno svestrana namirnica koja daje prirodnu slatkoću, kremastu teksturu i nutritivne benefite kako u slanim, tako i u slatkim jelima. Danas vam donosimo recept za (provereno) predivan veganski kolač/hleb od batata, koji je mekan, sočan i pun toplih začina, uz dodatak oraha za hrskavost. U pitanju je prava jesenja poslastica (ne previše slatka) za uživanje uz čaj ili kafu.

Dodavanje povrća u kolače može nekome da zvuči na prvi pogled neobično, ali je to zapravo proveren i odličan način da povećate unos vlakana, vitamina i minerala, uz izuzetno sočan i mek rezultat. Pire od batata daje svilenkastu i izuzetno nežnu teksturu i mekoću koja nadmašuje čak i hleb od bundeve ili banana (gde postoji nezgoda što ukus banane uvek dominira). I nemojte da se iznenadite, ali ovaj kolač/hleb od batata je drugog dana čak i sočniji nego prvog!

Nutritivne prednosti batata

Vredno je podsetiti se da je batat bogat:

  • Beta-karotenom (prekursor vitamina A) za zdravu kožu, imunitet i vid
  • Vitaminom C za antioksidativnu zaštitu
  • Vlaknima za dobru probavu i stabilan šećer u krvi
  • Kalijumom za zdravlje srca i mišića

Dakle, dodavanjem batata u kolač dobijate hranljiv obrok koji vam deluje kao poslastica, ali u potaji donosi i dodatne nutrijente za vaš organizam.

Foto: Pixabay

Recept za veganski hleb/kolač od batata

Sastojci:

  • 360 g pirea od batata (pečenog u ljusci, oljuštenog i izblendanog – neka bude oko 500-525 g sirovog, jer gubi na gramaži kada se ispeče i oljušti)
  • 60 g (2 ½ kašike) veganskog milerama ili grčkog jogurta
  • Sitno narendana korica od jedne narandže (dobro oprane)
  • 160 ml sojinog mleka (ono će najbolje odreagovati sa sirćetom – za vazdušastiji kolač)
  • 2 kašičice jabukovog sirćeta (dodaju se u sojino mleko da aktiviraju hemijsku reakciju)
  • 100 g suncokretovog ulja
  • 1 kesica vanila šećera ili malo arome vanile
  • 150 g šećera
  • 270 g brašna (može i mešavina – recimo 120 g crno speltino + 150 g belo)
  • 1 kesica praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone1
  • ½ kašičica cimeta
  • 1 kašičica začinske mešavine za medenjake (ili po malo muskatnog oraščića, đumbira i karanfilića) – daje božanstvenu aromu, mada možete i preskočiti ako nemate
  • ½ kašičice soli
  • 75 g oraha, krupnije naseckanih (opciono, po želji)

Priprema:

  1. Priprema batata: Operite i osušite cele batate. Pecite ih cele u ljusci u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 45–60 minuta dok ne omekšaju (u mikrotalasnoj je potrebno svega oko 12 min da lepo omekšaju – izbockajte ih pre pečenja malo viljuškom). Nemojte kuvati oljušteni batat, jer ćete dobit previše vlažan pire. Kada se pečeni batat prohladi, oljuštite ga i izblendajte u gladak pire.
  2. Zagrejte rernu na 180°C. Pravougaoni duboki kalup za hleb zamastite malo, pa obložite papirom za pečenje.
  3. Pomešajte vlažne sastojke: U velikoj posudi sjedinite pire od batata, šećer, veganski mileram ili grčki jogurt, sojino mleko (u koje ste prethodno dodali 2 kašičice jabukovog sirćeta i ostavili da odstoji 10-ak minuta), ulje, vanilu i rendanu koru narandže.
  4. Promešajte suve sastojke: U posebnoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu, cimet, mešavinu začina za medenjake i so.
  5. Spojite obe smese: Postepeno dodajte suve sastojke u vlažne i lagano mešajte dok se lepo ne sjedine. Nikako nemojte previše mešati, nekoliko gromuljica je sasvim uredu.
  6. Dodajte orahe: Lagano umešajte naseckane orahe, ako ih koristite.
  7. Pecite: Sipajte smesu u pripremljeni kalup i poravnajte vrh. Pecite oko 50 minuta, ili dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista.
  8. Hlađenje: Ostavite hleb u kalupu 10–15 minuta pre nego što ga prebacite na rešetku za hlađenje. Nemojte ga seći pre nego što se prohladi (bar pola sata). 

Napomene

  • Ceo pečeni batat je ključan: Kuvani batat oslobađa previše vlage i testo za kolač će biti suviše tečno.
  • Veganski mileram ili grčki jogurt: Daju kremastu teksturu i pomažu hlebu da duže ostane mekan (može se zameniti i drugim biljnim jogurtom).
  • Sojino mleko: Ima najviše proteina, pa će najbolje odreagovati sa sirćetom za dobijanje vazdušaste strukture kolača.

Ovaj hleb je savršena prilika da isprobate batat i otkrijete koliko je svestran i neodoljiv. Kombinuje udobnost klasičnog kolača sa nutritivnim benefitima povrća – a sve to u veganskoj verziji (posno) koju će svi obožavati.