Poznati ,,mac and cheese’’ u zdravoj varijanti: Recept za pečene makarone sa karfiolom i “sirom”

Foto: Shutterstock

Ako želite da uživate u bogatom i kremastom “mac and cheese” obroku, a da pritom bude veganski i zdrav, ovaj recept je prava stvar za vas. Pečeni karfiol ne samo da dodaje ukus i teksturu, već obezbeđuje i dodatne hranljive materije, od vlakana, vitamina C i K, do antioksidansa. Kada ga pomešate sa kremastim sosom od nutritivnog kvasca i blagim začinima, dobijate obrok koji je istovremeno zadovoljavajući i lak za varenje.

Recept za pečene makarone sa karfiolom i “sirom”

Sastojci (za 6 porcija):

  • Za pečeni karfiol i makarone:
  • 340 g malih karfiolovih cvetića
  • 30 ml akvafabe, povrtnog bujona ili vode
  • So i biber po ukusu
  • 2-3 čena belog luka, iseckana ili izgnječena
  • 225 g makarona ili druge paste

Za sos od “sira”:

  • 300 ml vode
  • 240 ml neslađenog biljnog mleka (sojino ili drugo po izboru)
  • 60 g nutritivnog kvasca
  • 25 g kukuruznog ili krompirovog skroba
  • 15 ml limunovog soka
  • 1 kašičica soli (ili po ukusu)
  • 1 kašičica luka u prahu
  • 1 kašičica Dijon senfa
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 1/2 kašičice dimljene paprike
  • 1/2 kašičice kurkume
  • Biber po ukusu

Za prezle:

  • 50 g panko prezle (bez dodanog ulja)
  • 1/2 kašičice suvog bosiljka
  • 1/2 kašičice suvog origana
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu

Priprema:

  1. Pečenje karfiola: Zagrejte rernu na 200°C. U velikoj činiji pomešajte karfiol sa akvafabom ili bujonom, posolite i pobiberite. Stavite karfiol na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 15 minuta, dok ne postane blago mekan, a opet zapečen. Dodajte beli luk i pecite još minut. Ostavite sa strane.
  2. Kuvanje makarona: Dok se karfiol peče, skuvajte makarone u posoljenoj vodi prema uputstvu sa pakovanja. Procedite i vratite u šerpu. Pomešajte sa pečenim karfiolom.
  3. Priprema sosa: Sve sastojke za sos stavite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smesu. Prelijte preko makarona i karfiola u šerpi. Zagrevajte na srednje jakoj vatri, stalno mešajući i stružući po dnu, dok se sos ne zgusne. Probajte i po potrebi dodajte još začina.
  4. Opcionalno pečenje sa prezlama: Ako želite hrskavu koricu, zagrejte rernu na 190°C. Stavite makarone sa sosom u posudu za pečenje (oko 16 x 25 x 5 cm). Pomešajte prezle sa začinima i rasporedite preko vrha. Pecite 10 minuta, dok prezle ne porumene. Poslužite toplo, po želji sa svežim listićima origana.
Foto: Shutterstock

Saveti i trikovi

  • Karfiol: Manji cvetići se bolje peku i ravnomernije kuvaju. Ako želite intenzivniji ukus, možete ga pre pečenja blago posoliti i posuti dimljenom paprikom.
  • Nutritivni kvasac: Ovaj sastojak daje sirast ukus bez mleka i bogat je vitaminom B12, što je posebno važno u veganskoj ishrani.
  • Biljna mleka: Izaberite neutralno ili neslađeno, da sos ne postane sladak.
  • Kremastost: Ako sos previše zgusne, dodajte malo vode ili mleka dok ne postignete željenu teksturu.
  • Prilagođavanje začina: Kurkuma daje lepu boju, dimljena paprika dublji ukus. Kombinujte po svom ukusu.

Ovaj recept je savršen za porodične obroke, obroke za poneti ili za dane kada želite nešto toplo, kremasto i hranljivo, a bez mlečnih proizvoda i nepotrebnih aditiva.