Grčka salata od sočiva sa narom i bademima: Savršena za slavu i praznike

Foto: Shuttestock/margouillat photo

Kako je u Srbiji počela sezona slava, a približavaju se i božićna i novogodišnja okupljanja, svi razmišljamo o tome šta možemo izneti na svečanu trpezu što je lepo, drugačije, a da se svima dopadne. Ova mediteranska Grčkom inspirisana salata od sočiva je upravo takvo jelo. Prepuna rubin-crvenih zrna nara, hrskavih pečenih badema, svežeg mladog luka, peršuna i kremaste fete, ova salata unosi boju i sunčani mediteranski duh u zimske dane. Laka je, osvežavajuća, hranljiva - ali istovremeno dovoljno svečana da se ponosno nađe na svakoj trpezi, bilo da je reč o slavi, Božiću ili porodičnom nedeljnom ručku.

I ono najlepše: vole je čak i oni najokoreliji mesojedi. Slatkoća nara, hrskavost badema, miris svežih začinskih biljaka i bogat ukus maslinovog ulja stvaraju savršenu harmoniju ukusa i tekstura. To je jedna od onih salata za koju će svi tražiti recept, a koja se pamti dugo nakon što se sto raskloni.

Nutritivne prednosti salate

Ova praznika dostojna salata nije samo lepa i ukusna, već donosi i pravo nutritivno bogatstvo.

  • Sočivo - bogato biljnim proteinima, vlaknima i mineralima poput gvožđa i magnezijuma, stabilizuje šećer u krvi i daje dugotrajan osećaj sitosti.
  • Nar - antioksidansi iz nara smanjuju upale, štite srce i dodaju prirodnu slatkoću.
  • Bademi - hrskavi, puni zdravih masti, proteina, vitamina E i magnezijuma.
  • Maslinovo ulje - antiinflamatorno, sa zdravim mastima i polifenolima, podiže ukus i olakšava apsorpciju hranljivih materija.
  • Feta – dodaje proteine i kalcijumu, a njen slani ukus zaokružuje aromu cele salate (za vegansku i posnu verziju salate, zamenite fetu - posnom biljnom fetom).

Recept: Grčka salata od sočiva sa narom i bademima

Sastojci (velika praznična količina, za manju - upola smanjite sastojke):

  • 2 šolje braon sočiva (350 g)
  • 1 ½ šolja celih badema (200 g)
  • 1 šolja zrna nara (200 g)
  • 2 sveža mlada luka, tanko isečena
  • ½ šolje seckanog peršuna (30 g)
  • 1 šolja izmrvljenog feta sira (150 g) (za posnu i vegansku verziju salate običnu fetu zamenite – biljnom fetom)
  • Ekstra devičansko maslinovo ulje (koliko god volite)
  • Balzamiko sirće
  • So po ukusu

Priprema:

  1. Skuvajte sočivo: Dobro operite sočivo pod hladnom vodom. Stavite ga u šerpu, prelijte svežom vodom i kuvajte dok ne proključa. Smanjite temperaturu i kuvajte 20–25 minuta, dok ne omekša, ali pazite da se ne prekuva i raspadne. Procedite i ostavite da se potpuno ohladi.
  2. Ispecite bademe: Rasporedite bademe na pleh i pecite ih u rerni lagano na 160°C. Pazite - lako zagore. Kada blago porumene i zamirišu, izvadite i ohladite. Isecite ih grubo nožem - na krupnije komade.
  3. Pripremite začinsko bilje i luk: Isecite mladi luk na tanke kolutiće. Sitno naseckajte samo lišće svežeg peršuna.
  4. Sastavite salatu: U veliku činiju stavite ohlađeno sočivo, nar, mladi luk, peršun i usitnjene bademe. Dodajte izmrvljenu fetu preko vrha.
  5. Začinite: Obilno prelijte ekstra devičanskim maslinovim uljem. Dodajte malo balzamiko sirćeta. Posolite i lagano promešajte.
  6. Poslužite: Najbolja je na sobnoj temperaturi, ali može da stoji u frižideru do dva dana - ukusi postaju još lepši.

Ako tražite jelo koje izgleda prelepo, miriše na Mediteran i donosi dozu svečane elegancije - ova salata je pravi izbor. Savršena je kao predjelo ili uz glavno jelo tokom slava, badnje večeri, božićnog ručka ili novogodišnjih druženja. Unosi živost na svaki sto, osvežava između tradicionalnih teških jela i donosi ukus u kome svi podjednako uživaju - i oni koji poste, i vegeterijanci, ali i zagriženi mesojedi.