Batat – jedna od najsvestranijih i najkorisnijih namirnica
Ako bi hteli da predstavimo batat u jednoj analogiji, onda bi mogli za njega da kažemo da je MVP plant based kulinarstva. Iako nismo košarkaški eksperti, većina nas zna šta je MVP. To je najkorisniji igrač utakmice, ali ne samo po broju poena, već po svom doprinosu na svim poljima.
Da li ste probali batat? Koristite li ga redovno u ishrani? Znate li da kuvate jela sa batatom? Ako je vaš odgovor da, da i da, svaka čast i bravo za vas što ste otkrili sve prednosti korišćenja batata u ishrani. Ako vaš odgovor sadrži bar jedno ne, mislimo da mnogo propuštate. Zato nam dopustite da vam predstavimo jednu od najzdravijih i najsvestranijih namirnica koje možete koristiti u kuhinji.
Batat ili slatki krompir stigao je u Evropu iz Peru-a i osvojio srca i stomake Evropljana mnogo pre običnog krompira koji je Kolumbo doneo iz Amerike. Običan krompir nije bio široko rasprostranjen u ishrani sve do početka XIX veka. Izgleda da je znatno pre toga slatki krompir već bio jako cenjen na raskošnim trpezama evropskih dvorova. Istorijski izvori između ostalog su zapamtili da je čuveni engleski kralj Henri VIII bio lud za slatkim krompirom. Navodno je voleo da ga jede u slatkoj piti od batata, kao i pečenog, sa šljivama i crnim vinom.
Batat je vitaminska bomba
Batat zapravo uopšte nije krompir, odnosno ne spada u istu porodicu biljaka kao običan krompir. Stoga ne čudi što se po nutritivnom sastavu dosta razlikuje od krompira, mada ima i nekih sličnosti. Naime, batat ima nešto manje ugljenih hidrata od krompira, pa shodno tome i niži glikemijski indeks. Zato ima nešto više vlakana od krompira, ali manje skroba. Sa druge strane ima manje proteina i nekih vitamina od krompira, ali zato ima neverovatno visok nivo antioksidanasa u vidu vitamina A. Sve u svemu, u pitanju je fantastično hranljiva i zdrava namirnica.
Koliki je šampion hranljivosti slatki krompir definitivno je potvrđeno tokom istraživanja o neuobičajeno dugom životnom veku ljudi sa ostrva Okinava u Japanu. Fenomen njihove dugovečnosti i dobrog zdravlja u starosti objašnjen je između ostalog i time što im 70% kalorija u ishrani čini ljubičasti slatki krompir (jedna od vrsta batata).
Batat je fantastičan dodatak i jelima i dezertima
Slatki krompir je nesumnjivo sjajna namirnica, pa hajde da vidimo na koje sve načine možemo da ga spremimo i konzumiramo. Ako ste prvi put kupili batat, iznenadiće vas koliko je tvrd kada pokušate da ga isečete (tvrđi od običnog krompira). Međutim, bez obzira na tu čvrstinu, on se vrlo brzo skuva ili ispeče. Znatno brže od običnog krompira, pa je zato je vrlo praktičan za brzu pripremu obroka. Moguće ga je jesti i sirovog (za razliku od običnog krompira), mada tako nije naročito ukusan (podseća malo na šargarepu).
Kako možete pripremati batat? Spisak je dugačak:
- Kao prilog – Pečen u rerni ili pretvoren u pire (poput običnog krompir pirea)
- Punjeni batat – Ispecite celi batat sa korom, pa ga napunite topingom po želji
- Upotrebite ga kao dodatak u raznim kuvanim jelima – čiliju, kariju, shepherd’s pie, itd…
- Dodajte kockice batata u supe ili ga skuvajte sa drugim povrćem i izblendirajte u božanstveni potaž
- Pretvorite kuvani batat u zdravi namaz, na pr. humus od slatkog krompira ili „a la sir“ sos za naćose
- Iskoristite pečene kockice batata kao dodatak obrok salatama
- Upotrebite kriške pečenog batata kao deo vege činije (power bowl, grain bowl, buda bowl su neki od naziva), vrste izbalansiranog plant based obroka
- Neka batat bude deo vašeg omiljenog ručka iz pleha
- I obavezno isprobajte batat u slatkom izdanju – kao dodatak u sjajnim zdravim dezeratima – pitama, brauniju, musevima, …