Aktiviraju „prekidač“ za sagorevanje masti: Razlog više da obožavamo citrusno voće

Foto: Shutterstock/Dean Drobot

Novija istraživanja otkrivaju da određene komponente sadržane u citrusnom voću mogu da ubrzaju sagorevanje masti, ali i da suzbiju apetit. Eto sjajne vesti za one koji traže način da smanje obim struka. Citrusno voće je odavno prepoznato kao moćan saveznik u mršavljenju, ali su novija naučna istraživanja rasvetlila mehanizme ovog dejstva. Pa šta je to što čini citrusno voće specijalno moćnim kada je u pitanju kontrola telesne težine?

Skorašnja naučna istraživanja bacila su svetlo na jedinstvenu kombinaciju antioksidanata u citrusnom voću – nariginu, hesperidinu i neohesperidinu, za koje je pokazano da imaju moćno dejstvo za dostizanje idealne telesne težine. Naučnici smatraju da su između ostalih, ove bioaktivne komponente citrusa jedan od razloga zbog kojih je Mediteranska ishrana tako delotvorna ili zbog čega žene u Francuskoj ređe muče muku sa kilogramima. Po rečima dr Vilijama Lija, naučnog istraživača i autora knjige „Pobedite dijetu ishranom“ („Eat to beat your diet“), bioaktivne supstance koje pomažu u sagorevanju masti su pronađene u: pomorandžama, grejpfrutu, mandarinama, limunu i lajmu.

Foto: Pixabay

Na koji način citrusi ubrzavaju sagorevanje masti u organizmu?

Dr Li objašnjava da navedeni antioksidantne komponente u citrusima ne samo da pospešuju razgradnju postojećih masti, već deluju i preventivno sprečavajući njeno formiranje. On to slikovito pojašnjava da one zapravo deluju tako što „stišavaju“ dejstvo genetskih „prekidača“ koji regulišu stvaranje novih masnih ćelija. Doktor je naveo dokaze pronađene u studiji u Francuskoj, gde su učesnicima koji su uzimali suplemente na bazi citrusa detektovali 6 puta veću brzinu razlaganja masti u telu u odnosu na kontrolnu grupu koja nije uzimala ekstrakte citrusa. Pomenuti učesnici studije su tokom 12 nedjelja smanjili svoje telesne masti za 16% samo uzimanjem citrusnih suplemenata.

Izgleda da se blagotvorno dejstvo bioaktivnih komponenti u citrusnom voću ne završava samo na ubrzavanju sagorevanja masti. Naime, istraživanja otkrivaju i da pomenuti sastojak citrusa narigin utiče na poboljšanje osetljivosti ćelija na insulin. S obzirom da usled starenja ili metaboličkih promena naše ćelije mogu postati rezistentne na insulin, ovo može dovesti do varijacija i skokova šećera u krvi. U ovakvim situacijama izgleda da citrusi mogu pomoći snižavajući značajno skokove šećera uzrokovane slabijom osetljivošću ćelija na insulin. Primećeno je i snižavanje apetita i žudnje za slatkišima koja se često javlja nakon naglih skokova šećera u krvi.

Foto:Shutterstock

Interesantno je, međutim, da se povoljan uticaj sastojaka citrusa na sagorevanje masti izgleda produžava i nakon što prestanemo da ih uzimamo. Jedna RCT studija sa placebo kontrolnom grupom u Španiji je otkrila da su učesnici koji su tokom 16 nedelja uzimali citrusne suplemente ne samo izgubili suvišne kilograme, nego su nastavili da ih gube još neko vreme nakon što su prestali da piju suplemente. Naučnici još nemaju objašnjenje za ovo otkriće, ali smatraju najverovatnijom teoriju da bioaktivne komponente iz citrusa aktiviraju promenu u metabolizmu masti.

Uticaj citrusa na žensko hormonalno zdravlje u menopauzi

Mnogi stručnjaci za žensko zdravlje slažu se da citrusi mogu biti jako moćno pomoćno sredstvo za hormonalno zdravlje, naročito u menopauzi. U studijama koje su se bavile vezom između hrane i simptoma menopauze citrusi su se pokazali kao vrsta namirnica sa najvećim efektima na smanjenje intenziteta neprijatnih simptoma menopauze, a naročito napada vrućine. Dr. Nil Bernard, profesor i autor knjige „Vaše telo u balansu“ („Your body in balance“) navodi primer nekoliko studija koje su pokazale da konzumacija citrusa može da smanji rizik od pojave mioma u materici.

Foto: Shutterstock

Kako da na najbolji način iskoristimo sve navedene prednosti citrusa

Doktori koji rade sa pacijentima koji pate od gojaznosti, predijabetesa i visokog holesterola i preporuče im da dodaju citruse u svoju dnevnu rutinu, prijavljuju da se već posle 3-6 meseci uočavaju velike pozitivne promene u vidu normalizacije jutarnjih vrednosti šećera u krvi, snižavanja lošeg holesterola, kao i generalnog podizanja nivoa energije kod pacijenata. Svi ovi efekti ne moraju poticati samo od navedenih bioaktivnih komponenti koje ubrzavaju sagorevanje masti, već i od ostalih antioksidanata u citrusima, vitamina C koji daje podršku imunom sistemu, ali i prisustva blagotvornih vlakana u gorkastoj opni unutar citrusnog voća (koji podržavaju zdravlje mikrobioma).

Najbolji saveti ako želite da isprobate moćno dejstvo citrusa na metabolizam masti, apetit, imunitet, hormone i uopšte nivo energije:

  1. Birajte da konzumirate celo citrusno voće umesto voćnih sokova, kad god možete – Cela voćka za razliku od voćnog soka, ima čitav spektar blagotvornih fitonutrijenata koji zajedničkih deluju u našem telu;
  2. Važno je uneti dovoljnu količinu – Ciljajte na preporučenih 1-2 porcije citrusnog voća, što je otprilike 150-300 g dnevno. To bi značilo da pojedete jednu narandžu uz doručak i još na pr. pola grejpfruta ili 2 mandarine uz ručak ili za popodnevnu užinu. Takođe, iskoristite svaku priliku da dodate citruse u svoje obroke – sok od limuna u napitke, jela i dresinge za salate, a pomorandže u salate i ovsene kaše za doručak. Ako vam nedostaje inspiracije za jela sa dodatkom citrusa dobro mesto da je potražite su recepti mediteranske kuhinje koja često koristi ovo voće;
  3. Rešenje mogu biti i neki kvalitetni suplementi na bazi ekstrakata citrusa – Isključivo za one koji baš nikako ne mogu da se nateraju da jedu citrusno voće ili prosto nemaju vremena;